De FritzBox 7390 is een prachtig alles-in-een apparaat, met een rijke featureset die ik veel mensen kan aanraden. Vlekkeloze installatie. Het enige nadeel is eigenlijke de wat langzame NAS. Maar dat drukt voor mij de pret niet.
Inleiding
Nieuwe provider, nieuwe modem. Dus de FritzBox 7390 gehaald. Ik was mijn Airport Base Station, NSLU2, en ZyXel en 100Mbit switch ook een beetje zat. Trage zooi zat warm te zijn en niet op te schieten. Staat nu op marktplaats. Interesse?

De belangrijkste features voor mij waren
- Modem/router
- Dual band wifi
- Dect centrale
- Makkelijk meerdere VOIP providers instellen
- UPnP naar mijn blueray speler
Installatie, ADSL en VOIP
Installeren van de Fritzbox gingsupersnel. Er zit een handig papiertje bij met aansluitschema's en een sticker met de WiFi code.
Tip: Maak wat screenshots van de provider en voip instellingen van je oude modem, voor je de nieuwe aansluit.
Na de bovenstaande tip, alle draadjes (weer) ingeprikt, laptop opengeklapt en via wifi alles geconfigureerd. Alle instellingen over gezet en werkte gelijk. VOIP en internet met Telfort.
NAS
Ik had wel problemen met mijn ext3 schijf die uit de NSLU2 kwam. FritzBox kan ext3 mounten volgens de specs maar mijn schijf dikte hij niet. Werd superlangzaam, geen respons en dan faal. Blijkt dat dit niet de schuld was van de FritzBox, maar van de NSLU2.
Ik heb de schijf in Ubuntu geprikt, met virtualbox, en hem daar opgeschoond: de NSLU2 boot en swap partities gewist, chmod op alle directories en bestanden, mapjes netjes gezet en het draait nu als een zonnetje.
Chmod tip:
find . -type d -exec chmod 777 {} \;
find . -type f -exec chmod 666 {} \;
Maakt respectievelijk al de mappen en bestanden vanaf de huidige directory en lager lees- en schrijfbaar voor iedereen. De NSLU2 had alles aan 1 user toegekend die natuurlijk niet aanwezig was op de FritzBox
De performance van USB storage (NAS) valt wel tegen. Volgens de specs is de FritzBox USB 2.0, maar met een pc die via de Gb switch verbonden is aan de fritzbox haal ik max 4Mbyte/s bij het kopieren van bestanden van en naar de WD Mybook 1Tb. Ik vraag me af of het aan het ext3 formaat ligt, of aan iets anders. Zowel met SMB als met ftp is het niet vooruit te branden.
VPN
Als laatste wilde ik VPN aanslingeren. Blijkt dat de documentatie op de AVM site niet lekker werkt (voor de mac).
Een betere methode staat hier:
Nu het werkt is het wel te gek! Ik kan remote bij al mijn huisnetwerk, met alle gemakken vandien (bestanden, instellingen,...).
Firewall
Natuurlijk de firewall getest met ShieldsUp. Blijkt dat de Fritzbox op ICMP (ping) antwoordt. Het uitzetten daarvan is knap lastig. Dat gaat als volgt:
Bel #96*7* met een DECT handset
Telnet naar de box met hetzelfde admin pw als de webinterface
Edit de config met nvi /var/flash/ar7.cfg
Het is vi, dus je kan zoeken met / naar dsldpconfig
Daar kan je een extra regel toevoegen: "deny icmp any any";
Uiteraard afsluiten met :wq
Daarna commando ar7cfgchanged geven om de config opnieuw in te laden.
Telnet weer deactiveren met #96*8*
UPnP
Ik kan vanaf mijn Sony BlueRay speler (S370) gewoon browsen naar de Fritzbox, hij vindt hem vanzelf. Daar kan ik alle films pakken, of via de mappenstructuur browsen. De interface van de UPnP is dan wel plots Duits. Maar mijn Duits is goed genoeg om het verschil tussen mappen en bestanden te weten.

Een HD DiVX van streamde perfect! Misschien kan die oude XBOX met XBMC nu ook naar de zolder... Wel vervelend dat de films niet op naam gesorteerd zijn in de mappenstructuur. Het is nogal random. Misschien op datum?
[b]Bellen[\b]
Ik heb ondertussen 4 Voip providers geconfigureerd voor de verschillende soorten uitgaande nummers. Hij kiest standaard een gratis provider, en met een code kan je op een betaalde overschakelen als de kwaliteit te ranzig is. Ik heb ook mijn iPhone met de FritzApp aan de box gekoppeld. Als ik thuis ben komen oproepen op de vaste lijn dan ook binnen op mijn iPhone. Die heb ik altijd in mijn broekzak, dus dat is relaxed. Ik kan ook uitbellen met de iPhone.
Scores
Geen volle score op beheerbaarheid, want de firewall beheren is nogal tricky
Geen volle score op ondersteuning, want na de quickstart wordt de documentatie heel slecht. Gelukkig is er veel te vinden op google.
Performance
Dual band werkt als een zonnetje. M'n iPhone connect op lage snelheid en mijn MacBook blijft 300Mbit/s houden. De Fritzbox heeft de twee banden dezelfde netwerknaam gegeven. Dus wifi is fire&forget.
NAS Performance valt dus tegen, maar UPnP gaat perfect.