Algemene beoordeling:
Waarom?
Deze set aangeschaft omdat bij mijn 2 jaar oude Comtrend 902 de Elco's het hebben begeven.
Hetzelfde gebeurde binnen een week bij een kennis en besloten om dit maar eens te proberen ipv de Comtrends te repareren.
Na het lezen van reviews waren de verwachtingen niet al te hoog maar de prijs (€60) voor een set ligt op hetzelfde niveau als een Powerline 200 set.
Nu zal de volgende vraag van menigeen zijn;
Waarom HomePlugs als er betere alternatieven zijn zoals UTP en WiFi?
Het probleem zit hem in in mijn appartement.
aDSL Router, Firewall + HTPC voor streaming staan in de woon kamer en mijn NAS, Werk station & 54G Access Point in de studie kamer 25 meter verderop met een trappen huis in het midden.
Het gebouw is uit 1700, de muren zijn zeer dik en 30 2.4GHz AP's in de directe omgeving.
Homeplug geeft mij in ieder geval de mogelijkheid om stabiel HD movies te streamen en te Internetten in alle kamers.
Featureset:
Niets bijzonders, 1 GB RJ45 poort per adapter. Button voor encryptie (aan by default) en blauwe status leds die gelukkig niet te fel zijn.
Helaas geen stop contact pass through.
Prestaties:
Redelijk, Comtrends haalde +/_ 25Mbps en de Belkin HD's doen +/_ 45Mbps met 1 stream.
Met 3 streams zakte het naar 25Mbps per stream dus totaal naar +/_75Mbps.
De Comtrend zakte hiermee door de grond.
Latency ligt ook lager, Comtrend 5ms vs Belkin 2ms.
Het zwakke punt van alle Powerline adapters is de matige transfer rate over langere afstanden en het was de vraag of er uberhaupt een verbering zou zijn.
Na de lage verwachtingen dus toch een verbetering.
Betrouwbaar- heid en stabiliteit
Na 11 Maanden werkt het allemaal nog steeds, "slechts" 1 * moeten resetten.
De in invloed van andere aparaten valt mee, de stofzuiger eet 10Mbps en het brood rooster heeft ook een meetbare impact.
Beheerbaarheid
Geen Web Interface, er valt niets te configureren afgezien van de encryptie knop.
Jammer.
Ondersteuning:
Nu is dit product al enkele jaren (2009?) op de markt en in het begin waren de ervaringen niet al te best.
Belkin brengt echter geregeld nieuwe Firmware uit.
De geinstalleerde versie was 2.0.18 terwijl op de support site 2.0.22 staat.
Deze laatste versie zou de nodige verbeteringen over langere afstanden moeten brengen.
Update April 2012: Geen Belkin updates sinds 2.0.22.
Prijs
Aanschaf prijs is vergelijkbaar met met de gemiddelde Homeplug AV set en er is een meetbare verbetering.
Review van Small Network Builder, helaas uit 2009 met oude FM.