Canon Pixma MP495 Review

nozem
14 maart 2012, laatste update op 17 november 2015, 11.183 views

Canon Pixma MP495

Goede printkwaliteit, lage aanschafprijs, dure inkt, handige WiFi/App mogelijkheden. Uitstekende koop voor wie niet te veel print.

Pluspunten

• Printen vanaf android device
  • Goedkoop in aanschaf
  • Eenvoudig in installatie
  • Wireless werkt prachtig
  • Android App

Minpunten

• De inkt blijft vrij prijzig

Aanleiding
Mijn Canon PIXMA MP130 hield er na ruim 6 jaar trouwe dienst mee op. Ik ben erg tevreden geweest over deze printer: het was een eenvoudige multifunctional die zijn werk goed deed.
De criteria waarop ik een nieuwe printer zocht:

Must haves:
Nice to haves:
  • van het merk Canon
  • wireless
  • betaalbare (third party) cartridges
De filters in pricewatch leverde een mooie voorselectie op. Ik heb nog even onderzocht welke printers betaalbare (third party) cardridges gebruikten, maar ik zag dat dit veelal oude (en daardoor soms juist duurdere) modellen waren.

Ik twijfelde uiteindelijk tussen de Epson Stylus SX425W en de Canon PIXMA MP495. Doorslaggevend was mijn goede ervaring met Canon waardoor de keuze op de MP495 viel.

Out of the box
De printer en overige onderdelen waren prima verpakt. Op de doos stond een kleine checklist met de inhoud.

~[img=620]7FlwouIC[/img]
De cartridges en kabels zaten (omwikkeld door plastic en karton) netjes verstopt in de printer zelf. De ruimte die hiermee werd bespaard hebben ze gebruikt voor een twee duimen dikke handleiding! Ik heb er welgeteld 3 pagina's uit gebruikt. Wat mij betreft hadden ze hem digitaal mogen meeleveren, maar aangezien deze multifunctional ook zonder PC te gebruiken is als kopieerapparaat, vond ik het wel netjes zo.

~[img=620]6uDlhN3q[/img]
Installatie
Erg enthousiast ben ik over het gemak waarmee de printer in gebruik kan worden genomen. De volgende stappen doorliep ik:
  • Doos uitpakken en printer van beschermplastic ontdoen
  • Cartridges plaatsen (de printkop stond al netjes in het midden)
  • Bijgeleverde cd in pc geplaatst en installatie gestart
  • Aansluiten van printer toen de software daarom vroeg
  • WLAN instellingen werden automatisch van mijn pc overgenomen
  • Printer in de kast gezet, met alleen een stroomkabel eraan: testafdruk geslaagd! :)
Software
Altijd spannend: hoeveel verplichte of ongevraagde software is op mijn pc geinstalleerd voordat ik mijn apparaat eindelijk kan gebruiken? Canon gaf mij de volgende onderdelen om uit te kiezen:
  • Stuurprogramma's (onmisbaar, wel 220MB!)
  • Easy Webprint (plaatjes/ kolommen/ hele pagina's uit een website knippen alvorens je afdrukt, 15MB)
  • My Printer (10MB)
  • Easy Photoprint (240MB)
  • Online Handleiding (30MB)
  • MP Navigator (75MB)
  • Solution Menu (20MB)
  • Adobe RGB (1MB)
Uiteindelijk koos ik alleen voor de stuurprogramma's en Easy Web print. De eerstgenoemde zette een icoontje naast mijn klok in de startbalk en de laatstgenoemde leverde een extra balk op in mijn browser. Beiden konden worden verborgen en tot op heden heb ik nog geen vervelende notificaties of prestatieverlies ervaren. De overige programma's heb ik tot op heden niet geprobeerd.

Bediening
Zoals al gezegd is de printer eenvoudig in de bediening. Direct een kopie maken gaat met één druk op de knop. Het instellen van de papierbreedte gaat vloeiend en het papier pakt hij elke keer goed. Ik heb eigenlijk geen lange verbindingstijden ervaren wanneer ik wilde printen. Het is echt een kwestie van aanzetten en vanaf je pc de printopdracht versturen.

Printkwaliteit
Bij een review van een printer zou je denken dat de printkwaliteit een belangrijk aspect is. Bij mijn review is dit echter niet het geval. Ik print hoofdzakelijk documenten die ik snel weer weggooi (routebeschrijving, toegangskaartje etc.) en kleurenprints die niet van topkwaliteit hoeven te zijn (fotootje voor oma, tegoedbonnen etc). Om toch een impressie te geven van de printkwaliteit, heb ik een printer testfile op een 4'x6' glossy-fotopapiertje geprint en die weer met mijn Canon Ixus cameraatje gefotografeerd: :)

~[img=620]gnU6EJNl[/img]
Van dichtbij zie je wel wat korreltjes en de kleuren zijn wat minder levendig dan een echte foto, maar ik vind het mooi genoeg.

Inktprijzen
De originele inkt voor zo'n printertje kost erg veel vind ik. Maar omdat ik zelf niet veel hoef te printen (net vaak genoeg om de cartridges niet te laten uitdrogen), kan ik er wel mee leven.
Navullen waag ik mij niet aan, third party is niet (echt goedkoper) verkrijgbaar.
Een korte zoektocht naar de goedkoopste inkt voor deze printer eindigde op www.123inkt.nl.
Black: PG 510 € 12.25 voor 9ml. (220 pagina's volgens Canon)

Colour: CL-511 € 15.50 voor 9 ml. (244 pagina's, 83 foto's volgens Canon)

Bottomline
Ik raad deze printer zeker aan wanneer je een eenvoudig bruikbare mulitfunctional zoekt voor een redelijke prijs. Als je veel of heel mooi wilt printen, kan je beter een andere printer kiezen.

Ervaring na een (half) jaar
mei-2011 - maart 2012: Still going strong!

Verbruik:
Het inktverbruik is inderdaad vrij hoog. Ik heb 'normaal' geprint (routebeschrijvingen, recepten, partituren, zo nu en dan een fotootje) en heb nu de originele patronen vervangen, een PG-510 en CL-511 vervangen en het huidige zwarte patroon zit op de helft. Opzich geen grote kostenpost, maar ik heb wel eens goedkoper geprint. De indicator van het inktniveau is zoals gebruikelijk veel te pessimistisch: wanneer hij klaagt bijna leeg te zijn, ben ik in de praktijk pas op de helft. Maakt ook niet uit: ik heb altijd een setje reservecartridges liggen.

Gebruiksgemak:
Draadloos printen is erg relaxed. Hij staat in de huiskamer op ca. 5 meter afstand van de router (met muur ertussen) en heeft nog nooit geweigerd. Het felblauwe WiFilampje heb ik afgeplakt, want die was m.i. te fel.

Installeren:
Ik ben van mijn winXP laptop overgestapt naar een Win7 desktop. Installatie daarop ging vlekkeloos. Zoals in de comments al werd opgemerkt: de 220MB drivers waren hier niet nodig en geen bloatware deze keer.

Kwaliteit:
Ook hier nog geen problemen ervaren. Hij staat nooit meer dan een maand stil, dat scheelt wellicht in het risico op uitdrogen. Onderhoudsprogramma’s heb ik tot op heden niet gedraaid.

Ervaring na ruim 3 jaar
mei-2011 - september2014: goede printer!
kleine toevoeging. Ik heb een tablet gekochte (samsung nexus 10) en heb een manier gevonden om vanaf mijn tablet, via wifi, direct te printen. Ik gebruik de app PIXMA/MAXIFY PrintingSolutions. De app kan verschillende soorten documenten printen vanuit verschillende andere apps (middels de Share-knop. Hij loopt echter met enige regelmaat vast bij het converteren van grotere documenten en (zoals ook in de Play Store te lezen is) mist hij instellingen als ZwartWit printen en Conceptmodus (inktbesparend).
[img]lQ5ldyo3[/img]
Er is ook een app beschikbaar om direct naar android device te scannen.
Ik ben nog steeds blij met deze printer! :)

Vragen kan je uiteraard altijd in de reacties zetten!

UPDATE mrt2012: ervaringen na een half jaar gebruik
UPDATE sept2013: ervaringen na 3 jaar gebruik

Heb jij ook een Canon Pixma MP495?

Weet niet of het voor jouw gebruik interessant is nozem (prettig geschreven review!), maar voor de MP495 zijn meerdere cartridges te gebruiken. Niet alleen de PG-510 en CL-511, maar ook de PG-512 en CL-513 passen erin. Die cartridges hebben ongeveer anderhalf keer de inhoud van de 510 resp. 511 (9 ml t.o.v. 15ml en voor de kleuren 9 ml tegenover 13).

Gezien de prijzen in de PW lijken die grotere versies een (klein) stapje voordeliger per ml. Alleen als je zo weinig print, dan weet ik niet of het de moeite waard is (vanwege uitdrogen van de sponsjes en het 'kopje').
Mooie uitgebreide review, rijkelijk voorzien van foto's!

Waar ik benieuwd naar ben zijn jouw kwaliteitsindrukken van een tekstpagina op gewoon papier, grafieken / plaatjes op gewoon papier en foto's op fotopapier. Liefst afgezet tegen andere printers / printer merken.
Dank!

Aangezien ik nog 1 extra afbeelding aan mijn review kan toevoegen, kan ik dat wel doen ja :)

Wat dacht je van deze?

Ik heb helaas geen andere printer tot mijn beschikking om een vergelijkingsprint te maken.
Anoniem: 345908 @nozem22 augustus 2011 12:02
Kan je deze printer ook op afstand aan-uit zetten?
is deze goed te integreren in Apple netwerk? of moet je dan een HP uit de Apple store kopen?
Als laatste,is de scan functie ook te gebruiken met Apple,om iets in te scannen en via mail te versturen.
Dank. :)
Sorry verkeerd gepost. 8)7
Zeer goeie review, m.n. ook het doel waar je het voor gebruikt. Ik ben haast een zelfde soort gebruiker.
Ik zal vandaag ook dezelfde all in one bestellen.
Is het ook mogelijk om die USB kabel te gebruiken om af te printen?
(Usb in computer en printen/scannen/...)
Uiteraard! Zo heb ik hem bij een familielid geïnstalleerd.
Ik zag m voor 50 euro incl verzenden op marktplaats staan....Nieuw van een electronica-zaak.
Je review heeft mij geholpen een beslissing te nemen in t woud van printers.

M'n dochter moet er echt 1 hebben voor de middelbare school.

Ikzelf ben drukker/printer en stuurde tot nu toe alles gewoon naar de zaak door ;)

Nu maar eens iets voor thuis doen en nog wireless ook!

Dit wilde ik zeker i.v.m. de onvermijdelijke taben/of laptop die er nog een keer aankomen...

THX !
Leuke prijs, maar je hoeft toch niet op AL je pc's 220 MB aan drivers te gaan installeren. Lijkt me veel teveel. Ik heb nu aan mijn MP150 genoeg aan enkel de gedownloade drivers van een paar MB.
Anoniem: 179986 20 januari 2012 12:43
Fantastisch apparaat voor deze prijs. Drivers van 220 MB zijn onzin, van de website een pakketje van 16 MB aan drivers gehaald, all included. Overigens ondersteunt deze ook IPv6, voor wat dat op dit moment waard is, in de toekomst zeker meer.
Ik wil kunnen scannen over wifi. Kan dat met deze printer? Ik zie overal het gebruiksgemak van het scannen bejubeld worden, maar nergens staat expliciet dat je kunt scannen over wifi, en dat wil ik toch wel even weten voor ik 'm bestel :)
Je kunt de scanner aanroepen en het gescande beeld op je PC ontvangen via WiFi, ja. Hierbij kan ik ook van harte aanbevelen om een assistent te gebieden de te scannen documenten op de glasplaat te plaatsen, dan hoef je niet meer van je stoel te komen!
Dank :) Tja, totdat robots usance worden, zal het heen-en-weer lopen verplicht blijven.
Goede review!
Nog een vraagje aan jou, kun je vanuit een Android device alles printen? Ik heb bij een kennis geprobeerd het printen vanaf een Android tablet te regelen maar de enige app die het doet is beperkt tot foto's, pdf's en het scannen. Het printen van emails e.d. kan dus niet. Ik ben benieuwd naar jou ervaringen.
Het antwoord is: een beetje.
We hebben deze app op onze Google Nexus 10 geinstalleerd. In eerste instantie dachten we dat hij alleen foto's printte, maar PDF en DOC accepteert hij ook. Hij loopt echter met enige regelmaat vast bij het converteren van grotere documenten en (zoals ook in de Play Store te lezen is) mist hij instellingen als ZwartWit printen en Conceptmodus (inktbesparend).
Voor het printen van een Eticket, routebeschrijving of enkel e-mailtje is hij wel geschikt en dat bespaart ons regelmatig een wandeling naar de PC.
Ik zal de review even updaten met deze ervaring.
Bedacht voor de informatie!
Ik had deze app ook gevonden naar dacht eigenlijk dat hij deze printer ondersteunde.
Ik ga er weer mee aan de slag.