Ik ben absoluut geen camera freak of iets dergelijks. Ik heb geen verstand van al die iso en sluitertijd taal. Maar daar is deze camera natuurlijk ook niet voor.
Het is gewoon een uitgebreide point and shoot camera met een behoorlijk zoom bereik.
Ik heb hem meegenomen naar Zweden voor een visvakantie en de belangrijkste reden van mijn aanschaf was het formaat van de camera. Ik heb geen zin om allerlei tassen mee te zeulen voor een paar foto's.
Kom ik echter iets moois tegen dan wil ik daar wel een goede foto van hebben. Met dit in het achterhoofd heb ik de TZ20 gekocht.
Een aantal zaken die ik erg goed vind zijn :
- Zoombereik, is echt fenomenaal !
- HD filmpjes zien er echt heel erg goed uit op de TV !
- Camera is snel, uit zak pakken aanzetten en klikken maar.
- Focussen gaat lekker snel
- Gezichtsherkenning werkt goed
- GPS laat ook in display zien waar je je bevindt, en als je op een toeristische attractie bent toont ie ook de naam daarvan....(museum xxx)
- Tik op touchscreen, focust op aangestipt gebied (handig bij 20 keer zoom)
- Ook met tegenlicht (o.a. zonsondergangen) goede foto's
Er zijn ook zaken die wat minder zijn...
- Sommige foto's in slechte licht zijn wat korrelig, maar daar had ik niet alleen last van
- 20 keer zoom is wat lastig focussen...Soms wel 2 of 3 foto's moeten maken
- GPS fix duurt lang en wordt niet altijd atomatisch goed ge-update.
- HD filmen in de schemer is mij niet echt gelukt om daar iets moois uit te krijgen.
( schijnt wel te kunnen maar ik gebruik uitsluitend IA (intelligent Auto) )
- GPS gebruikt batterij ook als hij uit staat (welliswaar heel weinig maar toch)
Al met al ben ik erg tevreden over deze camera. Hij doet wat ie moet doen. Klein en compact. De camera voelt solide aan en ik heb niet het idee dat ik beter uit zou zijn met een andere camera.
J ekunt zien hoe de TZ20 is t.o.v. de TZ10 hier :
Ook een fotootje waar de GPS locatie in zit. In combinatie met een goede viewer (in dit geval van de synology (
zie review ) kun je dan klikken om te zien waar het op de map is.