Inleiding
De Logitech Anywhere MX werd mij ter vervanging gestuurd van mijn Logitech V320 (onder garantie weliswaar). Bij deze laatste had het scrollwiel het begeven. De support van Logitech was uitstekend. De respons was snel en vriendelijk. Daarbij is de Anywhere MX een meer dan volwaardige vervanging voor mijn V320!
In deze review zal ik regelmatig de V320 (mijn vorige muis) vergelijken met de Anywhere MX. De V320 is identiek qua vorm als de huidige M505.
Wat zit er in de doos?
De verpakking van de muis
De inhoud van de verpakking

- Logitech MX Anywhere
- Unifying ontvanger
- 2 Duracell AA batterijen
- Documentatie
- Zakje voor de muis (zachte binnenvoering en een buitenvoering van goede kwaliteit die het best te vergelijken is met leder, maar het waarschijnlijk niet is)
- CD-ROM met software
Ergonomie
Het was even wennen, maar na een paar dagen voelde deze muis veel comfortabeler aan dan mijn V320. Deze muis is van middelmatige grootte. De (min of meer) precieze afmetingen zijn:
Lengte: +/- 10 cm
Breedte: +/- 6,4 cm
Hoogte: ++/- 3,2 cm
Alhoewel ik grote handen heb, voelt deze muis comfortabel genoeg aan. Een volwaardige desktopmuis is misschien beter, maar dan verlies je de mobiliteit van de muis.
De muis heeft zachte rubberen zijkanten die een goede grip van de muis garanderen. De bovenkant van de muis is redelijk plat, waardoor je vingers in rust niet teveel gebogen zijn. Dit voelt comfortabeler aan dan de V320 die een echte bult had. Bij de V320 was het vooral mijn handpalm die rustte op de muis wat voor krampen zorgde op lange termijn. Bij de Anywhere MX heb ik meer het gevoel dat mijn gehele hand rust op de muis. Weliswaar is dit niet het geval aangezien dit geen full-size muis is, maar toch voelt het zo aan voor mij.
Duimknoppen
De duimknoppen zijn voor mij goed geplaatst. Beide knoppen zijn bereikbaar zonder dat je je hand moet verplaatsen op de muis.
Scrollwiel
Het scrollwiel voelt stevig aan. De feedback van het scrollwiel is duidelijk en de weerstand perfect (niet te los en niet te stroef). Onder de hyperscroll-modus voelt het scrollwiel ook goed aan. Over deze modus kan je meer lezen onder het puntje
Functionaliteit.
In het begin had ik last dat bij een lichte aanraking van het scrollwiel de scroll werd geactiveerd. Het voelde alsof het scrollwiel te los zat. Door in de Logitech software de functie
Soepel scrollen inschakelen onder
Aanwijzer- en scrolinstellingen uit te schakelen verdween dit probleem. Weliswaar voelt het scrollen minder
soepel aan, maar weegt voor mij niet tegenop de verbetering.
Rechter- en linkermuisknop
Ook de rechter- en linkermuisknop voelen stevig aan. De klik is hoorbaar weliswaar, maar dit is zo bij bijna elke muis (een uitzondering is bijvoorbeeld de Nexus Silent Mouse).
Gewicht
Door de twee AA-batterijen is deze muis relatief zwaar voor een draagbare muis. Logitech heeft hier een oplossing voor gevonden: de muis werkt namelijk perfect op 1 AA batterij, maar je verliest uiteraard autonomie.
Persoonlijk moest ik even wennen aan het gewicht. Mijn voorgaande muis (V320) werkte namelijk op 2 AAA batterijen. Na een paar dagen voelde ik het verschil niet meer. Met 1 AA batterij voelde de muis zelfs te licht aan.
Functionaliteit
Hyperscroll-modus
Door het scrollwiel in te duwen kan je veranderen tussen de Hyperscroll-modus en de normale scrollmodus. Bij de Hyperscroll-modus van Logitech heb je geen weerstand. Dit laat je toe héél snel door te scrollen. Deze functie blijkt meer een gimmick op het eerste zicht, maar al vlug betrap je jezelf op veelvuldig gebruik ervan. Naar het einde van een document of webpagina gaan vergt nog alleen een kleine veeg op het scrollwiel. Geen nood meer aan veelvuldig scrollen of het gebruik van de End of PageDown op je toetsenbord.
Het enige nadeel is dat de klik-functie hierdoor verdwenen is van het scrollwiel. De middenste knop onder het scrollwiel kan deze taak overnemen.
Darkfield Laser Tracking
De beschrijving van Logitech luidt als volgt:
"Biedt nauwkeurige cursorbesturing op vrijwel elk oppervlak, zelfs op een glazen tafel (minimale dikte van 4 mm) waar optische muizen en standaardlasermuizen het af laten weten. De wereld is uw muismat."
Ik heb de muis getest op meerdere ondergronden, waaronder glas. In het kort, de muis werkt inderdaad op vele ondergronden, maar een muismat blijft nog steeds het best. Daarbij zou het muisvriendelijke oppervlak van een goede muismat tot minder signaalverlies moeten leiden. Wat op zijn beurt tot een langere autonomie zou leiden met eenzelfde set batterijen.
De nano-receiver kan - zoals bij de meeste muizen tegenwoordig - netjes worden opgeborgen in de muis zelf.
Aan- en uitknop
Onderaan de muis vind je een aan- en uitknop. Deze kan je soepel verschuiven en heeft voldoende weerstand. Je voelt duidelijk als de schakelaar is verschoven of niet. Tevens beschermt deze schakelaar het laseroog tegen stof en dergelijke wanneer gesloten.
Autonomie
Ervaring zijn verschillend van gebruiker en batterijen:
De meegeleverde Duracell batterijen hielden het 5 weken uit (2-3 uur gebruik per dag).
Met Eneloop 2000 mAh batterijen doe ik 3-4 maand met gemiddeld (tenminste) 3 uur per dag.
Bij tweaker JamesClever houdt de muis 6 maanden vol (gebruikt op school, ongeveer 20 uur per week).
Logitech® Unifying-ontvanger
Deze ontvanger is inderdaad héél klein. Hij steekt bij mij 5mm uit mijn laptop (Dell XPS L702X).
Ten tweede zou deze usb-ontvanger tot 6 compatibele Logitech producten kunnen verbinden, wat het gebruik van meerdere ontvangers vermijd. Dit heb ik in de praktijk nog niet kunnen testen.
Precisie
Logitech vermeldt niet het aantal DPI van de muis. Ik vermoed dat deze rond de 800-1000 dpi ligt. Meer dan voldoende voor dagelijks gebruik. Wie een hoger DPI wenst, zoekt best bij de gamingmuizen.
Niettemin heb ik niets aan te merken aan de precisie van de muis. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik niet echt veel games speel.
De polling rate (= aantal keer dat de muis zijn signaal doorstuurt per seconde) bedraagt 125 Hz. Alhoewel deze specificatie niet op de Logitech website staat, verraad een Logitech promofilmpje op Amazon het (zie screenshot hieronder).
Reactie na slaapstand
Ik heb nog geen haperingen of vertragingen ondervonden bij het ontwaken van de muis uit zijn slaapstand.
Vormgeving en bouwkwaliteit
De muis voelt heel stevig aan. Er is gebruik gemaakt van een mat polymeer (of plastiek). Dit voelt veel aangenamer aan dan de glanzende variant van mijn vorige V320 muis.
Het scrollwiel is gemaakt uit een combinatie van metaal en rubber. Het oogt mooi en voelt stevig aan.
De batterijklep en de aan- en uitschakelaar zijn van hoge kwaliteit. Alles sluit perfect aan op elkaar.
De voetjes van de muis zijn, vermoed ik, van teflon. Deze zijn glad, waardoor de muis gemakkelijk kan bewogen worden zonder teveel moeite. Aangezien ik de muis nog maar pas in gebruik heb, kan ik nog niets zeggen over de slijtage van deze voetjes. Ik vermoed wel dat ze van dezelfde of betere kwaliteit zijn dan deze van mijn vorige V320 muis. Bij deze was de slijtage aan de voetjes amper merkbaar na 2 jaar matig gebruik (+/- 2 uur per dag).
Kortom, je voelt direct aan dat dit een muis is van het hoogste segment is bij Logitech. Er werd, zo te zien, niet gespaard op hoge kwaliteitsmaterialen.
Drivers en ondersteuning
Drivers en software
De bijgeleverde software van Logitech is duidelijk en volledig. De muis wordt direct herkend door Windows 7. Het is niet nodig de software van Logitech te installeren, maar het biedt extra functies en mogelijkheden. Er draaien twee processen van Logitech op de achtergrond. Samen gebruiken deze +/- 24 MB van het RAM-geheugen.
- Logitech KHAL Main Proces - 10.256 kB
- Logitech Setpoint Event Manager (UNICODE) - 13.620 kB
Ik ga verder niet in detail gaan en laat de screenshots voor zich spreken.
Ondersteuning (garantie e.d.)
De klantenondersteuning was in mijn geval uitstekend. Mijn defecte muis (V320) werd omgeruild voor de Anywhere MX, een méér dan volwaardige vervanger in mijn ogen. Tussen het contacteren van de klantenondersteuning en het ontvangen van mijn vervangmuis waren er exact 5 werkdagen. Een héél snelle service dus.
Prijs
De adviesprijs is 69,99 €.
In de Pricewatch vind je hem al voor rond de 50 €.
Deze prijs vind ik persoonlijk te hoog voor hetgeen deze muis biedt.
Aangezien ik hem als vervangmodel heb gekregen speelt de prijs niet echt een rol. Toch, in de veronderstelling dat ik hem gekocht had, geef ik de prijs een score van 3 sterren.
Update (04/07/2011): na 5 weken zijn de meegeleverde batterijen leeg. Meer uitleg over de omstandigheden van het gebruik vind je in de review onder het deel
Functionalieit > Autonomie.
Update (31/01/2012): mogelijkheid van het opbergen van de nano-receiver in de muis toegevoegd met illustratie.
Update (22/09/2014):: update autonomie (reactie JamesClever toegevoegd). Introductie toegevoegd ivm nieuwe review lay-out.