Zotac Fusion-ITX WiFi Review
Heb dit moederbordje sinds kort in gebruik in een HTPC/NAS. Heb voor deze gekozen omdat de Asus E35MI-I DELUXE al lange tijd niet leverbaar bleek en een soortgelijke featureset had (AMD E-350, passief gekoeld, mITX).
Het moederbord ziet er degelijk uit, efficiënt ingedeeld en veel I/O poorten. De AMD Fusion is vlot voor de prijs (duidelijk sneller dan een Atom), stroomverbruik is laag en in Linux zijn alle onderdelen (WiFi, Video etc) goed ondersteund qua drivers. De Catalyst driver biedt zelfs de mogelijkheid voor video-acceleratie, wat ideaal werkt met XBMC, VLC etc.
Het BIOS lijkt zich ook erg te lenen voor overklokken (voltages e.d. kunnen allemaal getweaked worden) maar heb dit niet geprobeerd.
Enige nadeel aan dit bordje is dat er...
Pluspunten
Zuinig, Stil, Compleet, Drivers
Minpunten
Piepjes bij opstarten
Enige nadeel aan dit bordje is dat er bij het opstarten 2x door de machine een piep geluid wordt gemaakt en deze niet uit te schakelen is.
1) HDMI aansluiting werkte niet in windows 7 wel in de bios (was volgens zotac een vaker voorkomend probleem)
2)Liep vast na ongeveer anderhalf uur en dan was er een streeperig beeld en nergens meer een reactie op. Lijkt me oververhitting van iets in het moederbord, geen idee?
maar vind dit wel een heel slecht teken. hoop dat de volgende gewoon in een keer werkt ben het inbouwen nu wel zat...
Ik kan mijn hand er namelijk indien ik hem fanless gebruik echt niet erop leggen.
Maar ik had hier geen probleem hem te bestellen, heb hem inmiddels alweer 2 maanden.
(Tip, de eerste bios heeft problemen met de onboard lan en resume from standby, de nieuwere bios lost het probleem op)
Je kan dus wat benchmarks draaien en een watt metertje aansluiten om je review op te leuken.
Het nadeel 'piepjes' kan ik niet helemaal plaatsen. Zelfcontrole gebeurt toch altijd...
[Reactie gewijzigd door Lumics op 22 juli 2024 14:01]
XBMC en de E350 draaien al goed als je de juiste packages even download, oa van splitted-desktop. (instructies zie bv post http://forum.xbmc.org/sho...hp?p=791246&postcount=117 en bevesting dat het werkt: http://forum.xbmc.org/sho...hp?p=767253&postcount=113 http://forum.xbmc.org/sho...hp?p=767312&postcount=115)
En normaal is er bij een POST een beperkt hoeveelheid geluid (1 kleine bevestigende piep) en bij dit bordje zijn er meerdere zeer luide piepjes die toch behoorlijk storend zijn.
Met PicoPSU & boot vanaf USB eens kijken hoe laag ik het verbruik kan krijgen
kan hij 50gb blue-ray films afspelen ?
Blu-ray zou ik niet weten, ik heb geen blu-ray drive zelf in de computer zitten.
720p gaat wel maar 1080p niet?
Of gladgecomprimeerde series gaan wel maar scherpe scènes niet?
Ik ben benieuwd of ik mijn energiebarbaar mediacenter kan vervangen door dit veertje.
Ikzelf heb echter nooit problemen op deze pc met het afspelen van 1080p content en aangezien AMD ook nog steeds iedere maand weer een nieuwe catalyst uitbrengt met steeds meer verbeteringen is het ideaal als HTPC.
Ik wil dit bord zelf gaan gebruiken icm Debian of CentOS, maar hij is aardig nieuw dus misschien zijn al die truukjes Ubuntu/Fedora 'only' (zij lopen altijd vooraan).
Mijn ITX systeem staat gewoon 24/7 aan, heb je ook geel last van piepjes
Het moederbord hield het uren vol op lage belasting maar op hoge belasting hield hij het maar een a twee uur vol voor hij vast liep. ( Het had niks met de software te maken ook volgens de verkoper was het een productiefout)
Inmiddels heb ik eindelijk een werkend bord (dit is dus mijn derde). Als hij het zo in eenkeer had gedaan was ik er redelijk positief over hij is stil en energie zuinig. Wel wat traag maar goed je kan niet alles hebben.
:strip_exif()/u/102705/ChuteBoxeLogo2.gif?f=community)
/u/204872/crop65a1d5f52b87f.png?f=community)