Inleiding
Ik had voordien een USB-laserprinter (
Brother HL2030) waar ik zeer tevreden van was. Omdat ik meerdere computers had en ik niet telkens de host-pc wilde opstarten om iets te printen, had ik daar een paar jaar geleden nog een
USB-wireless-printserver bij gekocht. Na verloop van tijd had deze constructie nadelen:
- de USB-wireless printserver ondersteunde geen WPA2
- de USB-wireless printserver werd niet ondersteunt door Windows 7 en Windows Vista
Bovenop de laserprinter had ik een HP PSC1200, een scan/copy/printer, waarvan ik het copy en print gedeelte niet gebruikte, het was dus een uit de kluiten gewassen scanner. Nadeel van deze scanner:
- enkel scannen van host-pc (én host-pc moet dus opstaan)
- ik kon nergens USB-wireless-
scanserver vinden (geen idee of dat bestaat of niet)
Zoektocht
Bovenstaande setup was ik beu en ik
zocht in de Pricewatch naar een alles in 1:
- standaard ondersteuning voor Windows XP, Vista en 7
- laser printen (anders kan je op een print niets aanduiden met fluo stift enzo...)
- wireless printen
- wireless scannen
- WPA2 ondersteuning
Uit die zoekopdracht kwam deze printer/scanner van Samsung. Ik heb eerder al heel goedkope Samsung printers gekocht voor mijn ouders en mijn zus en beide zijn er na 2 jaar nog uitermate tevreden over. Geen reden dus om Samsung te negeren.
Ik heb dan nog wat informatie opgezocht over WPA2 ondersteuning, wireless scannen, etc. Alles leek in orde. Printer besteld bij Zercom en meteen gaan halen.
Prijs
De prijs viel, wat mij betreft,
reuze mee. Een eenvoudige laserprinter kost €50 ongeveer (
ML1660), een eenvoudige scanner
kost ongeveer €50-60. Deze printer heb ik €123 betaald, dat is dan printer, scanner én copier in 1, alsook de mogelijkheid om alles draadloos (en dus voor meerdere pc's) af te handelen. Ik had de printer in België gevonden voor €220, dat was meer de prijs die ik verwachtte, bij Zercom heb ik eerst nog even gebeld om de prijs en de specificaties bevestigd te krijgen, omdat ik het zo'n lage prijs vond voor zoveel functies!
Ergens las ik een review dat deze printer uiteindelijk gewoon maar een Samsung ML1660 is, met daarbovenop een scanner. De mening daar was dat je een pak meer betaald dan een ML1660, voor maar hetzelfde te krijgen, daar ben ik het dus totaal niet mee eens. Ik ben geen
KMO (
MKB in NL), ik moet dus geen honderden pagina's per maand afdrukken of kopiëren enzo.
Uitpakken!
Rond de printer zit ongeveer 2 à 3 cm dik piepschuim, voelt allemaal behoorlijk solide en niet al te cheap aan. Als ik het piepschuim verwijderde, dan zat de printer nog ingepakt in een dikke plastieken zak. Printer kwam vlot uit de doos, plastiek kwam er ook vlot af.
In de doos zit ook een USB-kabel, hoewel er op de zijkant van de doos en op internet opstond dat die niet inbegrepen was. Aangezien ik toch ging voor een draadloze setup, maakte mij dat geen moer uit en nu heb ik een USB kabel om uit te delen

Naast de USB kabel een voedingskabel en een zakje met de driver-CD, garantieticket en Quick Start Guide.
De Quick Start Guide geeft met duidelijke symbolen en tekeningen aan waar er allemaal stickertjes zitten die je moet verwijderen alvorens de printer van stroom te voorzien en wat je verder allemaal moet doen.
Draadloos
Voila. Nu staat de printer op 1 meter van mijn pc af. Nu moet ik die nog geconfigureerd krijgen zodat de printer op mijn draadloos netwerk wil en mag.
Hier heeft Samsung wat punten laten liggen. Het heeft me wat tijd gekost om erachter te komen wat ik juist moest doen om
op de printer te raken. Het komt hierop neer.
De printer moet je eerst met een netwerkdraad (of misschien ook USB, niet geprobeerd) aansluiten op een router/netwerk met DHCP. Als je even wacht krijgt de printer van uw DHCP-server een IP-adres toegewezen. Als je nu de knop "cancel" 4-5 seconden ingedrukt houdt, dan print hij een status pagina af met daarop MAC-adres (IPv4 én IPv6), IP-adres en nog wat zaken. Met dat IP-adres kan je dan naar de pritner zelf gaan.
Op die printerpagina zie je allerlei settings staan, maar nergens zag ik een knop "edit", "change", "modify", ... In de rechterbovenhoek, in het lichtgrijs staat er wel een knopje "login". Als ik daar op klikte moest ik een user en wachtwoord ingeven. Nergens in de doos zat een kaartje met (liefst randomized) user en paswoord. Het heeft me 10 minuten gekost om ergens goed verstopt in de user manual de username en paswoord te vinden. Als ik die ingaf had ik toegang tot alle settings.
De printer had ondertussen zelf al mijn draadloos netwerk gevonden, uitgevlooid wat voor netwerk het was en dat het met WPA2 beveiligd was. Ik moest enkel nog de WPA2-key ingeven en klaar. Nadien heb ik het IP-adres nog manueel ingesteld en hij routerde me zelf naar het nieuwe IP-adres. Dat heb ik bij veel routers en print servers al anders geweten. Dan de netwerkkabel eruit getrokken en 10 seconden later kon ik ook
op de printer via het draadloze netwerk. Oef.
Software
De interface draadloos kunnen benaderen wil nog niet zeggen dat je ook kan printen...
Op de installatie-cd gaf ik aan dat ik een "geavanceerde" setup mocht doen. Je kan aangeven of de printer lokaal (USB) dan wel op het netwerk (zowel draad als draadloos) aangesloten is. Na die keuze start er een zoektocht naar de printer. De setup vond de printer niet en dan werd mij vriendelijk verzocht om het IP in te geven. Na het ingeven van het IP moest ik de benodigd onderdelen aanvinken en klaar. Dan werd er een testpagina afgedrukt. Alleen deed de printer niet mee... Settings van de printer die ondertussen op de computer geïnstalleerd was nagekeken en ergens zag ik daar poort 9100 staan. Ik herkende die poort, want ik had net daarvoor allerlei instellingen die me nogal raar leken uitgevinkt in de printer, 1 functie luisterde op poort 9100. Nadat ik dat aangepast had in de printer zelf, kwam de testprint eruit.
Nadien heb ik dezelfde setup nog eens doorlopen op de laptop van mijn vrouw (XP) en daar ging alles zonder moeite.
Zonder stroom
Tussendoor heb ik ook even getest wat er gebeurd als je de stroom afzet, gelukkig en geheel volgens verwachting overigens, verliest ie zijn settings niet (stel u voor), maar ook dat heb ik bij enkele routers al compleet de mist in weten gaan.
Scannen
De functie waar ik het meest schrik voor had was draadloos scannen. De ingebouwde printserver hoeft maar gewoon van overal jobkes te aanvaarden en ze in juiste volgorde af te werken. Een soort send-and-forget vanuit de versturende pc gezien. Voor scannen is er echt een behoorlijke stroom bidirectioneel verkeer nodig: de pc kiest de instellingen (resolutie, te scannen gebied, kleurbereik, ...) en communiceert die naar de scanner, de scanner moet met die instellingen de scan uitvoeren en het gescande document dan over het draadloze netwerk tot op mijn scherm toveren. De meegeleverde software doet deze taak echter perfect. Ik klik op "voorbeeld scan" en 2ms later hoor ik de scanner al zoemen. Enkele seconden later krijg ik het voorbeeld op mijn scherm. Noem me naïef of weet-ik-wat, maar dat vond ik impressionant. Zeker ook gezien de prijs. Op het werk hebben we zo'n ultra-space ding staan die 80 pagina's per minuut kan scannen en printen in alle mogelijk vormen, kleuren, uitvoeringen, ... maar ik wil de prijs ervan niet weten

. Ik had eigenlijk zelfs de indruk dat het sneller ging dan met de vorige scanner op USB.
Print- en scankwaliteit
Ik heb daarnet een kopie gemaakt (dus scan en print in 1 zeg maar) en het origineel en de kopie kon je niet uit elkaar halen. Ook printen vanaf een computer gaat snel én is gewoon goed. Ik kan me geen slechte laserprinter voor de geest halen, maar deze printer levert gewoon mooie prints af.
Het scannen over het netwerk gaat behoorlijk snel en de kwaliteit is ook echt zuiver. Als ik 32bits kleuren vraag, krijg ik heldere kleuren, geen flets afkooksel. Waarschijnlijk zijn er betere scanners (stand-alone) op de markt, maar voor gewoon gebruik vind ik dit meer dan voldoende.
Het was het tripje naar Nederland méér dan waard. Ik ben (tot hiertoe)
bijzonder tevreden over deze multifunctionele printer. De instructies voor de draadloze werking zou wel wat duidelijker mogen.