27-7-11: Deze week zal ik testresultaten met twee Scythe AP-15 toevoegen + foutjes verbeteren in onderbouwing.
Inleiding
Sinds maandag ben ik de eigenaar van de nieuwe Corsair H60. Sinds april op de markt en sinds vorige week als eerst op voorraad In Nederland, bij Highflow. Daar heb ik dit product ook gekocht. In deze review heb ik gebruik gemaakt van de fan die wordt meegeleverd bij de H60 en de temperatuur gemeten bij verschillende CPU snelheden. Ik heb geen tweede fan gebruikt, mogelijk koop ik in de toekomst twee nieuwe fans, dat zal mogelijk in de toekomst nog worden toegevoegd.
Voor de aankoop maakte ik gebruik van de Cooler Master Hyper TX-3, een simpele CPU-cooler voor een kleine 15,- Helaas maakte deze fan zoveel lawaai onder 100% load dat ik ging kijken naar andere coolers die dat niet zouden doen tijdens het gebruik van programma's als Folding@home.
Mijn keuze viel uiteindelijk op de H60, omdat het een compacte cooler is, mijn kast is niet de grootste waar geen Mugen 2 in zou passen of andere soortgelijke coolers. Tevens had het een aantal voordelen ten opzichte van de H50, de H70 vond ik voor de prijs te duur.
In de review behandel ik eerst de H60 zelf, daarna de installatie, de temperaturen, voordelen en nadelen en de conclusie.
Over de H60:
De H60 is door Corsair in samenwerking met CoolIT gemaakt en kent een aantal verbeteringen in vergelijking met de vorige generatie (H50 en H70). Zo heeft de H60 een verbeterde coldplate en een ventilator die meer luchtdruk zou moeten leveren bij een lagere geluidsproductie. Tevens heeft de H60 een Corsair Link Connector. Link technologie wil Corsair in de toekomst gaan gebruiken in haar voedingen, geheugen, ventilatoren en waterkoelproducten. De gebruiker kan dan fansnelheden aanpassen, voltages en snelheden uitlezen etc. Hardware en software om gegevens via de Link Connector uit te lezen zijn momenteel nog niet op de markt. De Link Connector op mijn H60 is nu nog nutteloos, Corsair wil de hardware + software uitbrengen in het tweede kwartaal van dit jaar, dus mogelijk voor het einde van juni. Mogelijk behandel ik dit gedeelte nog in de toekomst.
De H60 zit qua koelprestaties tussen de H50 en H70, de naamvorming geeft duidelijkheid.
Installatie
De installatie van de H60 verloopt vrij makkelijk. Het koelblok met ingebouwde pomp is niet zo dik als bij de H50. Het blok is vierkant en heeft volledig contact met de socket. In de verpakking:
- H60 koelblok met 120MM radiator
- 1 x ventilator meegeleverd (niet los te koop) 800-1800RPM
- Backplate
- Montage kit voor AM2/AM3
- Schroefjes voor het koelblok (Intel installatie)
- 4 schroeven met O-ringen voor installatie fan op de radiator
De backplate vond ik handig gemaakt, de schroefgaten die in de socket vallen bewegen vrij binnen een kleine marge. Zo is het makkelijk bewegen voor installatie in de socket zonder eerst schroefjes af te stellen op de socketgrootte. Helaas had mijn kast geen uitsparing in de achterkant, het hele moederbord kon er even uit. Na 5 minuten zat de koeler er op en kon het moederbord terug worden geplaatst. Althans, dat dacht ik.
Vanwege de omvang van het vierkante koelblok raakte de randjes een aantal onderdelen rond de socket. Het contact was niet optimaal zoals zichtbaar werden tijdens het testen op stocksnelheden. Na het koelblok een kwartslag te draaien maakte het wel goed contact en werden de temperaturen vele malen beter.
Het koelblok en radiator na installatie:
De 4 schroefjes gaan door de kast, door de ventilator in de radiator. Helaas zijn geen schroefjes meegeleverd voor de plaatsing van een tweede ventilator, een klein minpuntje.
Volgens Corsair heeft de H60 de beste prestaties als de ventilator tegen de kast is geplaatst en lucht in de kast door de radiator blaast. Zo heb ik het ook geplaatst.
Note: Voordeel van het dunne koelblok is dat er een losse ventilator op kan worden geplaatst wat handig kan zijn voor VRM cooling of NB cooling.
Resultaten
Voor ik de H60 in gebruik nam had ik de TX-3. Deze koeler presteerde al zeer goed voor de kleine prijs.
Op stocksnelheid (2,83Ghz) met een voltage van 1.176V heb ik temperaturen gemeten tussen beide koelers. Kamertemperatuur ongeveer 23C. Verdere resultaten op andere snelheden staan hieronder in de grafiek:
Hierbij blies de ventilator in beide gevallen op volle snelheid. Bij de H60 heeft de ventilator een maximaal toerental van 1788RPM en klinkt als een kleine tornado. Corsair beweert een geluidsproductie van 30,2 dBA. Dat is vrijwel zeker op idle, dan is de fan inderdaad vrijwel niet te horen. Helaas op volle snelheid maakt het ontzettend veel lawaai, zeker niet fijn. Eén voordeel, de TX-3 maakt een onder full load nog meer geluid.

Na wat overclocken kwam ik uit bij 3700Mhz met 1.344V. Temperaturen vond ik vrij goed
Het hoge voltage is vereist aangezien mijn Q9550 E0 niet de beste is qua overklokken, met een VID van 1.3V.
Voordelen en nadelen:
De H60 is lekker stil in idle, bij het surfen en typen hoor ik enkel nog de harde schijf kraken, de ventilator draait dan op een zachte 788RPM, heerlijk stil. Temperaturen bleven goed met een gemiddelde van 34C.
De koeler is compact is past dus in kasten die misschien niet de ruimte hebben voor een Mugen 2 of een Noctua NH-D14. Deze koeler geeft overigens betere prestaties voor minder geld, dat is dan ook het eerste nadeel van de H60. De prijs voor de koeler vind ik niet helemaal correct. Prestaties met een tweede fan gegeven mogelijk een betere verhouding, maar dat levert Corsair niet dus beoordeel ik op de ventilator die wordt meegeleverd.
Het grootste nadeel is de geluidsproductie bij 100% load. De temperaturen zijn dan ook redelijk maar de kast klinkt als een kleine tornado. Een aftermarket ventilator kan zeker geen kwaad. Het kan tevens zijn dat op sommige moederborden de H60 niet meteen past. Vanwege de omvang van het koelblok kan het zijn dat het in contact komt met een capacitor rondom het moederbord. Het is belangrijk om te controleren of het blok goed contact maakt met de socket.
Ik vond de H60 vrij goed, helaas vielen de prestaties een beetje tegen. De geluidsproductie is ook niet optimaal, ver van stil onder belasting. Voor 'tweakers' die een goedkope watercooling-set willen die lekker stil is zou ik de H60 zeker aanraden, alleen voor diegene die lage temperaturen nastreven bij het overklokken zou ik een goede air-cooler kopen die betere prestaties levert voor minder of hetzelfde geld.
Voor de toekomst ga ik nog de volgende dingen toevoegen aan de review:
-Corsair 'Link technologie' (wanneer dat uitkomt)
-Aftermarket fan(s) (mocht ik die in de toekomst kopen)
-Extra temperatuurmetingen tijdens de winter
Feedback is van harte welkom, als iemand nog dingen terug zou willen zien in de review kan dat misschien wel, graag vermelden als reactie.