(Dit is mijn eerste revieuw wat ik maak dus het zal wat slapjes zijn)
Inleiding
Mijn oude videokaart (ati readon 4870) had het begeven, dus was het tijd om maar eens een andere videokaart te kopen. Mijn gestelde eisen waren:
- Nvidia videokaart
- Minimaal 1024 MB geheugen
- Stil in idle
- Voedings kabels aan de zijkant van de videokaart
- Mooi afgewerkt
Als aller eest wilde ik gaan voor de MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC omdat ik hier toch veel goede verhalen over had gehoord. Het enige nadeel voor mij was dat deze kaart de voedings kabels naar achteren had zitten. Ik wilde zelf dat de voedingskabels aan de zijkant zitten, dus ging dat helaas niet door. Omdat ik zelf Asus toch wel als een goed merk beschouw ben ik zo bij de Asus ENGTX560 Ti DCII TOP/2DI/1GD5 terecht gekomen.
Het uitpakken
De videokaart zat in een mooie stevige doos, de binnen kant waar de videokaart in lag wat van ESD veilig schuim. Daarnaast was nog een klein vierkant doosje waar kabels en een verloopje van mini hdmi naar hdmi. Bovenop lag een dikke envelop met documenten en een cd met de drivers erop.
testen
Om de videokaart goed te testen heb ik bepaalde spellen geprobeerd.
Far Cry 2
Bij Far Cry 2 zit een mooie tool ingebouwd om het systeem te testen en optimaal te laten draaien.
Continue een frame rate van rond de 60
GTA IV
De tweede game welke een dubbele benchronde bevat. Zo werd voor het testen van de nieuwste GTA gebruik gemaakt van de ingebouwde benchmark maar werd ter controle ook in-game nog even getest. De resultaten waren opvallend: waar de ingebouwde bench prima uit de voeten kon met alle settings op Very High resulteerde dat ingame op onspeelbare framerates. Conclusie: die bench is onbetrouwbaar.
Door de 1024MB geheugen die we aan boord hebben kunnen we de settings al niet voluit zetten. Helaas in mijn processor hier dan ook de bottleneck waardoor deze test niet berouwbaar is.
Call of Duty: Modern Warfare 2
De reden dat deze game ook in de revieuw verschijnt, is vanwege de bestaande geruchten dat Black Ops beter geschreven zou zijn en dus lichter zou draaien. Om te bepalen of die argumenten een kern van waarheid bevatten werden er ook weer een aantal rondjes oldscool MW2 gespeeld en hier stonden de settings zo ingesteld:
Shadows, Specular Map, Dept of Field, Soften Smoke Edges, Ragdoll en Bullet Impact: Yes, Texture Quality: Extra en de AA op 4x, bij gebrek aan hoger.
Continue een frame rate van rond de 60
Crysis 2
Crysis uit 2007 was al een game die voor de meeste videokaarten een echte killer was. Aangezien de kaart nog niet zo oud is heb ik gekozen om toch maar te testen onder Crysis 2. Ik heb crysis 2 een stukje gespeeld en tot op heden speel ik op enthousiactic gemiddeld 45 Frames (gemeten met fraps)
3D Mark ventage
3D Mark 11
P4271
P4261
Furmark
In furmark heb ik 20 min lang een max power consumpie test gedaan en is de max temp 79 graden. Tenopzichte van wat ik gewent ben van andere videokaarten vond ik dit toch al wel erg warm. In game zal dit zelden geraakt worden aangezien daar de GPU niet altijd op 100% zal staan.
Ik ben zelf zeer tevreden met de Asus ENGTX560 Ti. Ik hoop dat door mijn revieuw andere mensen een betere keuze kunnen maken in het soort videokaart.
Aangezien dit mijn eerste revieuw is verwacht ik toch wel wat feedback.
Opmerking
Het klopt dat in spellen de frame rate niet hoger dan 60fps is dit komt omdat V-sync aan staan. Om te meten is het handig om uit te zetten maar aangezien mijn monitor toch niet meer dat 60fps kan laten zien zie ik het nut er niet van in.
Mijn processor (Q6600) is al overgeklockt op 3,2 GHz en het is zeker waar dat die regelmatig de bottleneck vormt.