Deze review heb ik geschreven als "normale" consument. Ik zocht een laptop die zo uit de doos was te gebruiken, zonder rare fratsen.
De aankoop van deze laptop heeft een voor mij wat treurige achtergrond: Een woninginbraak. Mijn dure laptop is daarbij gestolen. Na de inbraak direct een nieuwe laptop besteld, maar doordat deze 1.5 week op zich laat wachten, direct een vervangende laptop gekocht. Wat moest deze laptop kunnen? Een rijtje:
- Internet
- Office
- 1.5 week gebruikt kunnen worden
Dat viel wel mee dacht ik zo. Ik ben naar de Media Markt getogen aangezien ik de laptop direct moest hebben. Na wat zoeken, de K50C meegenomen. Prijs in de PW is 310,- euro, de mega gekke prijs bij de MM... 369,-. Tsja, direct meenemen heeft zo zijn prijs.
Thuis aangekomen de laptop uit de verpakking gehaald en aangezet. Na de taalkeuze was de laptop in 20 minuten te gebruiken. Op zich prima, WiFi aangesloten en gaan. Het viel me op dat de laptop op zijn zachtst gezegd wat traag was, dus maar eens onder water gaan kijken. Daar vielen zo'n 15 ASUS programma's op die standaard draaiden, dus maar eens gaan tweaken.
Gezien het feit dat ik geen zin had in een verse install (immers, het ding moest gewoon 1.5 week ter vervanging dienen), heb ik wat processen uitgezet, en daar ging het fout.
Het wireless stopte met werken, en inmiddels ben ik erachter dat het nogal wat afhankelijkheden heeft. Er zijn meerdere ASUS programma's die het Wireless nodig heeft, stop je er 1, dan werkt niks meer. Ook gewoon een hotkey programma stoppen, resulteerde in een wireless wat direct ging staken.
Het aantal ASUS programma's is waardeloos, het ding staat helemaal vol. Ook een langzame virusscanner, Google toolbar, Adobe programma's en nog veel meer, alles stond er op.
Inmiddels Wireless weer aan de praat. Nu nblijkt bij het typen de focus overal te zijn, behalve waar je aan het typen bent. Zodra je met je hand een centimeter of 5 in de buurt ben van het trackpad, gaat de muis alle kanten op. Resultaat: Losse muis en toetsenbord.
Inmiddels bleek de laptop ook voor een 369,- een redelijke miskoop te zijn. Alles leek echter nog mee te vallen totdat ik een filmpje op internet probeerde te kijken (Youtube 480P). Vanaf dat moment ging de laptop volledig over de rooie. Multitasking bleek onmogelijk, en het filpmje leek op een diashow. Zowel geheugen als proc gingen riching de 100%, voornamelijk door meegeleverde programma's die niks met internet te maken hadden.
Een lang verhaal heel kort gemaakt: Deze laptop is onbruikbaar voor de normale consument. Wellicht helpt een schone installatie die elke Tweaker normaal doet, maar voor de echte Tweaker is deze laptop ook niet bedoeld. Voor de komende 1.5 week ben gebruiker van deze laptop, maar ook geen seconde meer. Outlook en text pagina's op internet, meer moet je niet met deze laptop doen.
Ik heb veel goedkopere netbooks gehad met Atom proc die veel betere prestaties leverden. Deze laptop kan je rustig links laten liggen, ook voor je oma die alleen wil mailen.