Packard Bell DOT SE-615NL Review
19 april 2011, laatste update op 19 april 2011, 2.137 views
Rapporteer
Als je eenmaal gewend bent aan een Mac, waar alles op werkt, waar alles soepel op draait, en waar je meteen op kan beginnen, dan schrik je je toch weer het leplazerus als je weer een windows machine koopt. Ik heb het ding vrijdag gekocht om tijdens mijn weekendje weg nog wat door te kunnen werken, zonder steeds bang te hoeven zijn dat ik hem kwijtraak, maar inmiddels heb ik er al bijna meer tijd in gestopt in het configureren en updaten dan dat ik er aan heb gewerkt. Inmiddels is het maandag en is het ding klaar met updaten.
Pluspunten
- klein, goedkoop, vrijwel alles zit er op wat je nodig hebt, compleet, batterijduur is fijn
Minpunten
- windows 7 is een te groot moloch voor zo'n klein computertje. wat mij betreft had er dos op gedraaid met wp51 of zelfs windows 31, dan was het ding net zo waardevol geweest.
3 van 5 sterren (Voldoende)
In de doos een adapter, het netbook, een boek met uitleg en nog wat dingetjes die ik vast weg heb gegooid. Het netbookje doet iets goedkoop aan, maar alles zit er op en de kwaliteit valt me eigenlijk mee. De accu zou redelijk lang mee moeten gaan. Duur was ie niet (200 euro inclusief hoesje) en de eerste indruk is goed. Ook de specs vallen niet tegen: er zit een 250 GB harde schijf in, een ok toetsenbordje, webcam, 3x usb, 1x VGA, audio in en uit en zelfs een SD sleuf (!). Bluetooth zit er niet op. Wel een touchpad met multitouch, voor een dergelijk bedrag is zo'n apparaatje dus heel compleet.
Bij het opstarten openbaart zich echter meteen het nadeel: Windows. Windows is lang niet up to date en moet eindeloos worden geupdate en dat duurt lang. Daarnaast is het apparaat ondanks 1.6GHz dus traag. Zelfs een filmpje op youtube afspelen is soms te zwaar voor de machine en de geluiden worden vervormd afgespeeld! Als je overigens op restart drukt bij het windows updaten loopt de software vast op.... inderdaad "windows update" en bij het alt-tabben heb je mazzel als je een icoontje ziet verschijnen. De grafische kracht is dus niet zo sterk.
Kortom Microsoft 7 starter ("veel beter" volgens ingewijden) is nog net zo treurig als alle voorgangers sinds windows 2000. Naast de irritatie die ontstaat als je ontdekt dat je 80 euro moet betalen om je desktop background te vervangen (!) is in bijvoorbeeld het configuratiescherm wederom op de "shuffle" knop gedrukt bij het voor de zoveelste keer hernoemen van alle onderdelen.
Daarnaast krijg je van Packard Bell er het een en ander aan troep software erbij geleverd: er zijn allerhande irritante packard bell reminders en registration meuk pop ups die je niet weg krijgt (!). Heb je de ene ge-de-installeerd komt de volgende pop-up omhoog. Photoshop Elements is meegeleverd en een trial versie van Norton krijg je er ook bij. Dat is fijn en hij is niet meer zo enorm zwaar als vroeger. Microsoft office is overigens voorgeinstalleerd maar dat kan je niet gebruiken zonder dit te kopen (er is dus geen trial). Er zit overigens geen herinstallatie DVD bij. Je moet de netbook vermoedelijk van een partitie op de harddisk herstellen.
Ik heb zelf verder weinig software geinstalleerd: acdsee (2.42) skype, dropbox, open office en mozilla firefox. Meer heb ik niet nodig, al moet ik zeggen dat dropbox er eindeloos over deed om die 50GB te downloaden, zowel via het netwerk als direct via het web. Waar dat aan ligt weet ik nog steeds niet.
Kortom: het kost weinig maar dan kan je ook niet veel. Typen gaat goed, dan houdt het wel op. De netbook is wel compleet. Het grootste nadeel is dat je zelfs voor beperkte functionaliteit bijna een hele dag aan het updaten en installeren bent, dat valt toch een beetje tegen. Verder is het behalve een mini typemachine ook in te zetten als een mooie backup harde schijf met een schermpje en een toetsenbord er aan. Ook handig bij een SD kaart als je op vakantie veel fotografeert!