Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Series Review

16 december 2007, laatste update op 16 december 2007, 9.692 views Rapporteer

Waarom X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro? Ik kocht deze geluidskaart samen met een Creative T7900 speakerset. Ik koos voor deze kaart omdat het prijsverschil met de Xtreme Music niet heel erg groot is en je krijgt er 64 mb Xram bij. De dure externe bay van de X-Fi Fatal1ty zou ik toch nauwelijks gebruiken. Inhoud doos Ik kocht deze geluidskaart bij Azerty. Na 1 dag was de doos al aangekomen, maar wel met een deukje erin. In de doos zit de geluidskaart, een kleine handleiding en een cd-rom met drivers. Zo te zien alleen het nodige dus. Installatie Dit ging zeer gemakkelijk door gewoon de handleiding te volgen. Update van internet halen en klaar! Als je het wil installeren zoals het GOT-forum voorschrijft loop je tegen de...

Pluspunten

• Mooi geluid
  • EAX
  • Veel functies
  • Lage processorbelasting

Minpunten

• Krakend en 'statisch' geluid bij verschillende mobos
  • aantal aansluitingen
  • Tot voor kort geen linux ondersteuning, nu wel bèta

Waarom X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro?

Inhoud doos

Installatie
Dit ging zeer gemakkelijk door gewoon de handleiding te volgen. Update van internet halen en klaar! Als je het wil installeren zoals het GOT-forum voorschrijft loop je tegen de hindernis dat deze kaart niet te vinden is bij de drivers van creative. Dit komt waarschijnlijk omdat deze kaart identiek dezelfde is als de duurdere modellen.

Kwaliteit
De geluidskwaliteit is heel goed. Het geluid is helder en kan bijgeregeld worden met de cristaliser, die zijn werk uitstekend doet. Hoewel het volgens mij toch geen cd’s of mp3’s beter kan laten klinken dan op een gewone cd-speler…
Met de opwaardering van stereo naar surround krijg je een mooie muziekplaatsing over alle boxen bij je gewone mp3-collectie.
Je kan veel functies gedetailleerd instellen, maar de achterste boxen klinken wat te stil bij mij en deze kan je niet afzonderlijk van volume verhogen. Bij de eax functie zit dit wel.
De 64mb Xram is volgens mij nog niet echt nodig de dag van vandaag dus kan je in principe ook voor de Xtreme Music gaan, die OEM tamelijk laag geprijsd verkocht wordt. Enkel grote BF fans hebben baat bij dit geheugen. Hopelijk ondersteunen de komende games dit wel. Ook Windows zou in principe hun geluiden in het Xram kunnen opslaan.
Deze X-Fi heeft zeer veel eigen transistors die zorgen dat de cpu ontlast wordt. Dit is onder andere een goed voordeel bij games, waar de cpu zich beter op andere taken kan richten.

Aansluitmogelijkheden
Veel aansluitingen zijn niet mogelijk, wat wel teleurstellend is voor zo een dure kaart. Je sluit je 7.1 set aan en je hebt nog één flexi in- of uitgang over. Het is dus aan te raden om de bay erbij te kopen indien je meer aansluitingen nodig hebt.

Software
Nog nooit zo’n grote driver gezien!! Wel zitten er veel functies op en het verwisselen tussen modus gaat ook vlot maar met een raar geluid erbij. Verder zit er allerhande software bij zoals een mediaplayer die zijn werk goed doet.
Wat mis ik dan wel? Een Linux driver! Die zal pas einde 2007 uitkomen, wat dus nog een hele poos wachten is. En dit zal niet door Creative gebeuren maar door een groep mensen die daar gratis aan werken. Creative vertikt het immers om dan ook maar iets van informatie over hun kaarten door te geven!
Edit: Creative heeft enkele dagen geleden een closed source bèta driver uitgebracht.

Problemen
1) Als ik een surround-filmpje afspeel op de afspeelsoftware van creative zelf, dan is enkel de eerste keer werkelijk surroundgeluid. Wanneer ik het filmpje nog eens afspeel, is dat in stereo. Ook de surroundversie van powerdvd kan surround meestal niet afspelen. Ik betwijfel of dit eigenlijk aan de drivers ligt, want de laatste tijd heb ik wel veel problemen gehad met mijn pc, onder andere doordat jscript en vbscript niet meer te registreren zijn. (En dit allemaal door Hitman-pro te draaien!!!). Wanneer ik de pc formatteer zal dit probleem dus waarschijnlijk opgelost geraken.

2) Na wat reviews gelezen te hebben over de X-fi serie, kwam ik tot de conclusie dat deze kaarten wat problemen bleken te hebben met VIA en NFORCE chipsets. Ook met de Asus a8v Deluxe werd al gekraak en een soort “statische elektriciteit”-geluid waargenomen.
Gelukkig ondervind ik tot nu toe niets van deze vervelende geluidjes. En dit is (dacht ik toch) verholpen in de nieuwste revisie (kaart met headsinkje erop). Mocht iemand dit kunnen bevestigen dan zou ik toch wat meer op mijn gemak zitten achter de pc wanneer ik gekraak hoor, wat dan meestal veroorzaakt wordt door de slechte kwaliteit van de mp3’tjes of youtube filmpjes!
Deze problemen ontstaan doordat de pci bus gegevens te laat ontvangt of verstuurt. Na deze zin geschreven te hebben, vraag ik me toch af waarom er dan nog geen pci-express kaart op de markt is?

Besluit
Het zeker een hele verbetering om je onboard geluid te ruilen tegen een geluidskaart. Met de X-Fi serie van Creative krijg je er de nieuwe EAX-ondersteuning bij en dit volledige hardwarematige.
Mocht je een X-Fi willen kopen, dan raad ik je zeker aan om op dit forum (http://forums.creative.co...=by_date_ascending&page=1 ) te kijken of je mobo geen problemen geeft. AMD, VIA en Nforce zijn zeker kanshebbers voor deze hooguit vervelende geluiden.

Maarten Lambrecht

Heb jij ook een Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Series?

Als ik je survey lees, zie ik toch een hoop nadelen. Vind je het je geld wel waard? En geen spijt gehad dat je niet een goedkopere X-Fi Gekocht hebt?
Ik had hem ook eens besteld, maar ik vond hem het geld niet waard; Ik ben waarschijnlijk geen echte geluidskenner :). Ik heb hem toen weer teruggestuurd en nu doe ik het nog steeds met mn onboard sound (AC 97 chip) en werkt ook gewoon goed :Y)
Volgens mij ben je dan inderdaad niet zo'n geluidskenner, het verschil tussen de Xfi en de AC'97 is enorm namelijk :P. Dat merk je vooral in de bas en het geluid klinkt over het algemeen een stuk minder rommelig. En natuurlijk hangt het heel erg van je boxen af wil je het verschil horen ;).
Jij hebt echt nog nooit het verschil tussen Creative en AC gehoord. Hang nog wat boxen aan je x-fi kaart, vooral creative/dure logitech set of nog duurder en dan wordt het pas aangenaam!
ik heb dezelfde geluidskaart en nforce4 IE en heb nergens last van, gelukkig. ik gebruik niet de laatste update omdat ik ergens had gezien dat die problemen gaf. heb nu geen problemen dus hoef ik niet persee te updaten naar mijn gevoel.
Ik heb dus het probleem dat mijn geluid happert. Ik had eerst soortgelijke problemen met mijn Soundblaster Live! 5.1, tis een oud dingetje dus ik dacht dat het daar aan lag. Ik zie hier dat het aan het moederboord kan liggen (IRQ settings, ik heb een P5NSLI) of aan de nieuwe software die ik met autoupdate gedownload heb.

Die software zal ik wel hellemaal weg halen en opnieuw installeren.
Welke heb je nu de duurdere Fatal1ty of de Extreme Gamer
Ik heb de Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro. Dat is dus de geluidskaart van de Fatal1ty of elite reeks met Xram, maar zonder extra aansluitingen (externe bay).
Ik weet dat het wat verwarrend klinkt, maar op de site van creative geraak je er wel uit.
@Annihilator17
Ik ben zeker tevreden met deze geluidskaart.
Creative maakt prachtige producten maar de randapparatuur of software laten ze jammer genoeg links liggen. Hier dus de drivers en bij mijn speakerset de plastieken afstandsbediening die het ook soms niet meer doet!
he nette survey

het gekraak schijnt opgelost te kunnen worden door je IRQ settings in de bios op orde te maken. weet niet precies hoe dit moet maar dat kun je zoo opgooglen.

ik heb ook een X-fi kaartje, extrememusic...
en vista is een hel... ik denk dat je met je geluidskaart wel tot 2008 aan XP vast zit omdat de vista drivers gewoon NIET op orde zijn.
Ik lees overal goede verhalen over deze kaart. Nu vraag ik me eigen af over een groot verschil in kwaliteit is tussen een Audigy2 en deze x-fi, wie heeft hier ervaring mee of kan aangeven of een upgrade de moeite waard is.

Nette survey btw, geeft maar weer een dat het zeker de moeite waard is.
ik ben van audigy2 naar deze kaart gegaan, ik moest een nieuwe geluidskaart hebben omdat mijn audigy2 het niet meer deed (dacht ik, later in een andre pc werkte hij gewoon weer maar toen had ik de x-fi al). Ik hoor het verschil wel tussen audigy2 en x-fi maar als je audigy2 gewoon goed is vind ik het het geld niet waard.
Dank voor je antwoord, weet ik dat ik nog even kan wachten en me eigen richten op de andere geplande upgrades.
Hier zit zeker geen optische aansluiting voor op??

want ik wil graag een creative geluidskaart kopen met een optische uitgang alleen die zijn zo duur :(.
Ik heb hier een Xtreme Gamer, en daar zit echt wel een optische in/uitgang op hoor, hij ziet er alleen niet uit zoals je hem verwacht..... :Y)
Ik heb zelf een X-Fi Fatal1ty, en geen enkel probleem, zowel niet onder Visra als ook niet in XP. Welliswaar is de software suite voor XP wat uitgebreider, maar ook onder Vista (Ultimate), wat ik dagelijks gebruik, kan ik geen fouten meer vinden met de laatste drivers.