Sony NW-HD5 20GB Zwart Review

13 juli 2007, laatste update op 13 juli 2007, 1.319 views Rapporteer

k wilde een jaar of 2 geleden een nieuwe MP3 speler hebben, daar mijn sony NW-E99 met zijn 1Gb toch wat aan de kleine kant was. Toendertijd was 1 Gb wel het maximum qua op flash geheugen gebaseerde MP3 spelers, daarna kwam je bij de spelers gebaseerd op een harde schijf. Ik ben zelf al een 15 jaar lange sony gebruiker voor al mijn draagbare audio wensen (casette walkmans, 3 types Minidisc walkmans en de NW-E99 MP3 speler) en dus ben ik ook weer bij sony gaan kijken. De Ipods van die generatie hadden nog een vrij matige accu levensduur, en ook nog niet de goede geluidskwaliteit van de huidige versie Ipods. Al met al kwam ik bij deze MP3 speler uit. ----------------------------------------------------------------- ** De inhoud van de doos 1...

Pluspunten

• Lange speeltijd op 1 accu (~35 uur)
  • Verwisselbare accu
  • Aansluitmogelijheid universele sony remotes
  • Metalen behuizing
  • Goede geluidskwaliteit

Minpunten

• Geen carrying pouch, alleen een simpel zakje
  • Niet zondermeer als removable storage te gebruiken
  • Gebonden aan SonicStage software

-----------------------------------------------------------------

** De inhoud van de doos
1 MP3 speler
1 lader
1 koptelefoon (type dopjes)
1 zacht zwart draagzakje
1 gedrukte handleiding
1 Cd met software en een digitale versie van de handleiding

------------------------------------------------------------ -----

** Beginnen
Als je deze MP3 speler wilt vullen met muziek moét je eerst de bijgeleverde sonicstage software installeren, je kan niet zoals bij veel MP3 spelers bestanden er op "knippen en plakken" met de windows verkenner. Na de installatie van de software en het koppelen van de speler aan de USB poort, zal deze automatisch herkent worden door de software, en kan je beginnen met vullen. Je kan de software laten zoeken naar muzieknummers die je vervolgens kan importeren, je kan een CD in de CD-rom speler doen, en deze kopiëren, of je kan via de sony connect website nummers online kopen. Je ziet de speler wel in de verkenner, en zo kan je er wel bestanden opzetten die je mee wilt nemen, maar dus geen muziek om af te luisteren. Er is nog wel een klein programma op de speler zelf aanwezig om direct MP3's op de speler te zetten, maar die versleuteld ze tijdens het kopieëren tot ATRAC bestanden, en 2x omzetten (CD-->MP3--> ATRAC) is funest voor de kwaliteit. Daarom heb ik dit ook nog nooit gebruikt.

-------------------------------------------------------------- ---

** De software
Dit is meteen het zwakke punt van deze MP3 speler, en wel om 2 redenen. Ten eerste is de software soms niet altijd even stabiel in het gebruik (maar bij mij werkt het prima), en ten tweede bouwt het al je muziekbestanden om naar het eigen sony ATRAC formaat, met de automatische toevoeging van DRM. Ik zal de 12 term even proberen uit te leggen, DRM zal wel bekend zijn.

- ATRAC
Dit is sony's eigen variant van een MP3 bestand, en aangezien het wat nieuwer is, is de geluidskwaliteit bij een vergelijkbare bitrate net ietsjes beter dan een MP3 (maar niet schokkend) Zoals bekend bestaan MP3's in diverse varianten, 128kb/s 192kb/s etc etc, kort door de bocht geldt dat hoe hoger dat getal (lees bitrate) hoe beter de geluidskwaliteit. Voor atrac geldt hetzelfde, maar doordat dit dus een wat moderne variant is, is er een wat lagere bitrate nodig voor dezelfde geluidskwaliteit als bij een MP3. Er zijn bij atrac ook een aantal bitrates die je kan kiezen, en hier geldt ook, hoe hoger de bitrate, hoe hoger de kwaliteit, maar hoe grote het bestand. Voor de techneuten, hier --> http://en.wikipedia.org/wiki/ATRAC staat alles in detail.

------------------------------------------------------------ -----

** Uiterlijk

De speler is van zwart metaal gemaakt, wat hem een mooi strak uiterlijk geeft, en hem ook lekker solide laat aanvoelen. Bovenop zit een "hold" knop om de toetsen te blokkeren, een wat iel klepje waar de mini USB aansluiting en de stroomaansluiting achter zitten, een 3,5mm koptelefoon aansluiting, en een standaard sony afstandbediening (hier over later meer) In de linker zjikant is een klepje waar de verwijderbare accu achter zit. Aan de voorkant ziitten alle knoppen voor de bediening (selecteren/volume) en het monochrome beeldscherm. De hoofdbediening vindt plaats met een centrale knop, die op 5 manieren gebruikt worden. (links, rechts, omhoog, naar beneden en indrukken) Deze MP3 speler heeft een leukigheidje, als het zo instelt is er een sensor die "voelt" hoe je de speler vasthoudt, en die dan het beeldscherm en de bediening van de knoppen mee laat roteren.

---------------------------------------------------------------

** Dagelijks gebruik

Je kan met 5 knoppen scrollen door de menu's, en daar dit alleen een audio speler is, zonder veel toeters en bellen, is dit prima te doen. Je kan zoeken op album, artiest, genre en op playlist. Er zijn verschillende "shuffle" methoden, oa per nummer in totaliteit, per nummers in een playlist, of per album. Dit gekoppeld aan de capaciteit van 20 Gb zorgt er voor dat je echt weken kan luisteren zonder hetzelfde nummer te horen. Ikzelf heb er een minidisc afstandsbediening bij gekocht via ebay, en dan kan je de speler mooi in je zak laten zitten. Verder zit mijn speler in een camera tasje, dit zorgt ervoor dat hij er na 1½ jaar als nieuw uitziet. Verder heb ik er een sony Sony MDR-EX 71 SL koptelefoon op aangesloten (zie mijn review over deze koptelefoon voor meer details) en zo heb je een draagbare muziekinstallatie van wereldformaat. De accu gaat volgens sony 40 uur mee, en alhoewel ik het nooit gemeten heb, kom je aardig in de buurt van dat getal, en dat is zelfs nu na 1½ jaar nog steeds 1 beste spelers wat dat betreft. (een Ipod haalt net de 20 uur) En de accu is ook nog zelf te verwijderen, mocht je een nieuwe willen hebben. (kost je 80 a 100 euro voor een Ipod)

-----------------------------------------------------------------

** Geluidskwaliteit
Deze is prima in orde, hier is het een voordeel dat ik zelf alle CD heb geript, en dus volledige controle heb over de uiteindelijke kwaliteit. De speler zelf is mooi helder, zonder ruis tussen de nummers door, maar ik moet eerlijk toegeven dat de door mij aangeschafte koptelefoon hier ook wat aan bijdraagt. De standaard bij geleverde oordopjes zijn ook van goede kwaliteit overigens, maar naar mijn idee is daar dus met betere nog veel voordeel te halen.

------------------------------------------------------------- ----

** Conclusie
Hij heeft precies de dingen die ik zoek in een MP3 speler, ee n lange accu duur en goede geluidskwaliteit. Over de software gaan veel spookverhalen in het rond, maar bij mij werkt het prima, alhoewel ik eerlijk toe moet geven dat een groot aantal mensen hierop (en de DRM) zullen afknappen. Ik heb er toendertijd 275 euro voor betaald (was wel een aanbieding), en dat is lang niet gek voor een 20GB MP3 speler.

Heb jij ook een Sony NW-HD5 20GB Zwart?

Ik heb al 1,5 jaar dezelfde speler en ben er nog steeds zeer tevreden over. De geluidskwaliteit en accu duur zijn echt geweldig :)

Nadeel is inderdaad de gebondenheid aan SonicStage software en dat als je je pc formatteerd je niet de mp3's van de speler makkelijk/niet (weet niet 100% zeker) kunt terug zetten :?

Cheers!