Shokz OpenFit Air 2 Blauw Review
Zeer aardige semi open design earbuds waar je gerust mee kan bellen.
Hoe goed ze werken is echter wel behoorlijk afhankelijk van jouw oren.
Pluspunten
licht redelijk geluid Goede belkwaliteit Geen account nodig
Minpunten
Pasvorm niet voor ieder oor Geen microfoon mute functie
Eerste indrukken
Na een klein beetje puzzelen met de kartonnen sleeve om de verpakking, kon ik aan de slag met deze blauwe Openfit air 2 oortjes van Shokz voor dit Tweakers test panel. Het doosje is iets groter en lichter dan ik had verwacht. De matte afwerking lijkt redelijk bestand tegen vingerafdrukken, maar ik vraag me wel of hoe glibberig de case zou zijn met vochtige handen.
Eerste maal in gebruik nemen was simpel zat: Doosje open, pairen met mijn (android) telefoon en ze doen het meteen. Hierna verschijnt de gebruikelijke prompt om een optionele app van de maker te installeren.
De android Shokz app
Ik ben zo’n lastpak die eerst naar alle permissies, privacy verklaring en data safety kijkt, voordat ik iets besluit te installeren.
Op dat vlak is deze shokz app vrij redelijk. Er zitten geen hele rare dingen tussen waarvan je geen idee hebt waarom oordopjes het nodig zouden hebben.
Tijdens het configureren was de aanwezigheid van een skip optie voor inloggen/registratie erg welkom, alhoewel ze het knopje klein in de bovenhoek (ver)stoppen.
Tevens was ik blij met het kunnen aanpassen van het volume waarmee de oortjes zijn eigen geluidjes afspeelt. (Ik heb buds gehad waarbij ik ze buiten mijn oren aanzette vanwege de luide prompts.)
De bluetooth modi selectie is in theorie ook handig. Zeker blij heel slecht weer kan het aanpassen van de modus voor wat extra stabiliteit ten koste van een beetje extra vertraging een mooie optie zijn. Hoe goed dit werkt heb ik helaas niet kunnen testen, want het weer was hier erg rustig tijdens deze test periode. (Ik weet wel uit ervaring dat flinke wind+regen tijdens het fietsen de verbinding van mijn andere earbuds kan doen haperen.)
Ook de gevoeligheid van de knopjes is aan te passen. Natuurlijk kun je ook (beperkt) bepalen wat er gebeurt bij het indrukken. Hier komt ook mijn eerste punt van kritiek: Het is niet mogelijk om een optie in te stellen voor het muten van de microfoon. Deze functionaliteit ontbreekt bij veel recentere consumenten oordopjes. Het is één van de redenen waarom ik voor het bellen bijna altijd mijn galaxy buds+ gebruik. (Samsung laat deze functie ook weg sinds de buds live. Idem mijn galaxy buds 2 pro.) Zeker voor onderweg is dit een gemis.
Een tweede minpuntje is dat je het geluidsprofiel niet kunt aanpassen bij het dragen van maar één oordopje. Hiet kwam ik achter tijdens een vlug bezoek aan de winkel, dus altijd de case meenemen.
Geluid
De geluidskwaliteit van het bellen is goed. Bij matige wind filtert de software dit geluid redelijk weg.. Bij zware inspanning hebben ze wat meer moeite met het weghalen van de ademhaling, dus misschien niet bellen tijdens zware workouts.
De andere partij is goed te verstaan en de verbinding is prima op de standaard “balanced” instelling.
Het geluid bij media consumptie is ook redelijk tot goed. Ik was bang dat er te veel bas in zou zitten, maar dat valt heel erg mee. Er is absoluut een stevig laag aanwezig, maar dit gaat niet ten koste van de hogere tonen. Bij sommige speakers/oortjes klinkt alles vervormd en ‘muddy”. Bij deze shokz is dit naar mijn mening niet het geval. De kick is er, maar alleen waar hij hoort te zijn.
Ik heb ze nooit harder staan dan max 25%
Ergonomie?
Dan komen we bij een ander subjectief en persoonlijk aspect: De pasvorm/ergonomie, die hand in hand gaat met het gebruik. Bij mij zitten deze openfit air 2’s niet helemaal goed in mijn oren. Ze zijn ook al twee keer ongemerkt van mijn oor gegleden. De dopjes zijn zo licht, dat ik dit ook niet direct merkte.
Dit heeft tot gevolg dat ik ze eigenlijk alleen binnen en in rustige omgevingen kan gebruiken. Zodra er meer rumoer is, valt het geluid bijna helemaal weg. Het volume hoger zetten werkt bij mij niet goed, omdat er dan een combinatie onstaat van pijnlijk harde geluiden en een bijna compleet verlies van het goed kunnen horen van de omgeving. (Mijn jlabs frames en razer anzu kunnen dit iets beter, terwijl deze verder van mijn oren zitten.)
Ik leg hier de nadruk op bij mij, want gezinsleden hadden dit probleem totaal niet. Omdat de speaker bij hen beter bij de gehoorgang zit, is de muziek luider op hetzelfde volume en kunnen zij alles heel goed blijven horen. (Dit met een zekere ironie tot gevolg, want bij normale speakers/koptelefoons ben ik degene die alles juist op een heel laag volume heeft staan.)
Voor drukkere omgeveningen blijf ik de voorkeur geven aan in ears met een goede afdichting en anc. Zeker in druk OV zijn deze niet geschikt. (Daar zijn ze ook niet voor gemaakt.) Ook ontbreekt een vorm van spraak detectie (waarbij media volume wordt verlaagd) om aankondigingen etc goed te kunnen verstaan. Ook dit is logisch gezien het open ontwerp.
Ten slotte nog een korte opmerking over de gebruikte materialen. Mijn oren zijn hier heel gevoelig voor. Ik heb door de jaren heen al heel wat oordopjes aan vrienden en familie geven, omdat ze bij mij vrijwel direct een pijnlijke fysieke reactie tot gevolg hebben. Ook bij andere open varianten zoals bijvoorbeeld de 1more s50 en alle nieuwere van Samsung. (Mijn buds 2 pro kan ik max 20 minuten dragen, voordat ik hele pijnlijke rode oren heb.) De shokz openfit air 2 vallen in de categorie die ik wat langer kan dragen samen met mijn oude trouwe galaxy buds+. Bij sporadisch gebuik met wat dagen rust houd ik het ca een uur vol. Dit is niet relevant voor de meeste mensen, maar als je hetzelfde probleem ervaart zijn deze misschien het proberen waard.
De android Shokz app
Geluid
Ik heb ze nooit harder staan dan max 25%
Ergonomie?
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Shokz OpenFit Air 2 Blauw?
Ik had wat problemen met het posten van deze review. Dus er zullen een paar fouten in zijn geslopen. (Tweakers bleef maar een fout over het aantal karakters aangeven terwijl het onder de 6k was.) Hierdoor is ook de opmaak deels verloren. (Ik heb geen idee hoe ik de screenshots weer op de juiste plekken krijg.) Sorry peeps.