Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart Review
Ik heb de Samsung Odyssey G8 G80HF twee weken getest als vaste tweede monitor naast mijn 40" Dell 5K2K-ultrawide. Mijn doel was vooral te ontdekken of een apart focusscherm beter werkt dan een iPad voor code, documentatie en debuggen. Dat is duidelijk het geval: de Samsung is mijn scherm voor één venster en één taak, terwijl de Dell het brede overzichtsscherm blijft.
De 5K-resolutie op 27 inch levert zeer scherpe tekst op. Voor macOS, code, terminals en browsers is dat een duidelijk pluspunt. De monitor schakelt betrouwbaar mee met mijn Mac mini en Windows-werklaptop, inclusief standby en ontwaken.
De grootste kanttekening is de combinatie met een ander scherm: door het verschil in ppi en hoogte voelen vensters en tekst niet gelijk aan wanneer je ze verplaatst. Verder geen pixeldefecten, prettige kleuren, voldoende helderheid en geen storende ghosting. Een uitstekend focusscherm voor mijn workflow.
Pluspunten
Zeer scherp 5K-beeld op 27 inch Uitstekend als focusscherm naast ultrawide Werkt probleemloos met Mac mini en Windows-laptop Compacte externe voeding
Minpunten
Joystick zit minder intuïtief aan de achterzijde
Samsung Odyssey G8 G80HF 27" — een focusscherm naast een 40" ultrawide
Inleiding
Mijn bureau-opstelling is in de loop der jaren uitgebreid, maar wel met een duidelijke reden. Toen ik nog met een 24"-lcd-scherm werkte, twijfelde ik tussen een ultrawide of een tweede scherm. Het werd een 34" ultrawide, terwijl de oude 24" verticaal bleef staan voor code en terminals.Inmiddels werk ik met een 40" Dell UltraSharp 5K2K IPS Black-ultrawide. Dat is een uitstekend scherm voor breed werk: meerdere vensters, documenten, browsers, dashboards en terminals naast elkaar. Toch miste ik een aparte plek voor geconcentreerd schrijven en debuggen.
Als tijdelijk tweede scherm gebruikte ik een 13" iPad Pro M5. Die doet functioneel wat ik nodig heb, maar blijft een los apparaat: neerzetten, aansluiten, voeden en weer opruimen. Met deze test wilde ik vaststellen of een vaste tweede monitor beter past bij mijn dagelijkse Mac-workflow.
Mijn vragen vooraf
Ik wilde vooral weten of een vaste tweede monitor nuttiger is dan een iPad als extra werkruimte. Daarnaast wilde ik testen of een apart focusscherm helpt om tijdens codewerk minder afgeleid te zijn.Ook waren de volgende vragen belangrijk:
- Past IPS beter bij mijn combinatie van veel tekstwerk en incidenteel films kijken dan OLED?
- Hoe groot is het praktische effect van ppi en macOS-scaling?
- Kan een 27" 5K-scherm prettig naast een 40" 5K2K-ultrawide functioneren?
- Werkt de monitor betrouwbaar met een Mac mini en een Windows-werklaptop?
Huidige setup en opstelling
Mijn hoofdmonitor is een Dell 40" ultrawide met een 5K2K-resolutie en IPS Black-paneel. Die had ik destijds bewust gekozen vanwege Thunderbolt 4, KVM-functionaliteit, veel werkruimte en goede connectiviteit.Het nadeel van zoveel ruimte is dat je er ook gemakkelijk te veel op kwijt kunt. Voor complex werk is dat ideaal, maar voor geconcentreerd schrijven of debuggen ontstaat sneller visuele clutter.
De Samsung staat daarom niet als vervanger, maar als aanvullend scherm met één taak: één venster, één activiteit en zo min mogelijk afleiding. De Dell is mijn brede overzichtsscherm; de Samsung is mijn focusscherm.
Een 40" 21:9-scherm is ongeveer 95 cm breed. Met een 27" scherm ernaast komt daar ongeveer 60 cm bij. Een rechte opstelling voelde daarom niet logisch. Ik heb beide monitoren in een lichte V-opstelling gezet. Dat werkt prettig: de Samsung staat directer op mij gericht en de Dell blijft het brede werkvlak.
Featureset
De Samsung biedt een 27" 5K IPS-paneel, hoge pixeldichtheid, hoge refreshrate en meerdere video-ingangen. Voor mijn gebruik zijn vooral de scherpe tekstweergave, de aanwezigheidsdetectie en de tweede HDMI-ingang relevant.De aanwezigheidsdetectie werkte tijdens de testperiode zonder problemen. Mijn Dell heeft vergelijkbare functionaliteit en beide monitoren gingen netjes samen aan en uit. Dat klinkt als een klein detail, maar ik heb in het verleden voldoende gedoe gehad met monitoren die niet goed wakker werden of niet netjes reageerden op een vergrendelde Mac.
Op de tweede HDMI-ingang heb ik een hub aangesloten voor mijn Windows-werklaptop. Beeld, standby en ontwaken werkten zoals verwacht. De monitor en laptop reageerden synchroon op lock en sleep. Het feit dat dit saai was, vind ik een pluspunt: ik wil bij het starten van een werkdag niet bezig zijn met kabels, resets of invoerselecties.
De USB-functionaliteit heb ik niet uitgebreid getest. Mijn Dell heeft al de gewenste hub- en randapparatuurconfiguratie en die wilde ik gedurende de testperiode niet opnieuw inrichten.
Beeld: contrast en helderheid
Het beeld is helder, rustig en prettig voor langdurig kantoorwerk. Voor tekst, code, terminals en documentatie is het paneel zonder twijfel geschikt.HDR zag er goed uit. Heldere accenten en contrast zijn duidelijk aanwezig, maar ik ben geen media-professional en heb geen metingen uitgevoerd. Bij films was ik vooral met het verhaal bezig en niet voortdurend met het paneel bezig. Dat is voor mij eigenlijk een goed teken.
Voor films en series zou ik in mijn situatie toch eerder een goede OLED-televisie gebruiken. Deze monitor moet in de eerste plaats een uitstekend werkscherm zijn.
Kleurweergave
De kleurweergave oogt natuurlijk en prettig voor dagelijks werk. Ik heb geen kleurkalibratie of meetapparatuur gebruikt en ben geen media-professional, dus ik kan geen uitspraak doen over professionele kleurechtheid.Voor mijn werk — code, architectuurdocumentatie, browsers en terminals — is de weergave ruim voldoende. De tekst is helder en het beeld oogt niet kunstmatig of te verzadigd.
Pixeldefecten
Ik heb tijdens de testperiode geen dode, vastzittende of afwijkende pixels opgemerkt. Het paneel gaf bij normaal gebruik, code en films geen aanleiding tot zorg.Ghosting
Ik heb een paar racespellen uit de Mac App Store gespeeld om snelle bewegingen te beoordelen. Vanuit mijn huis-tuin-en-keukenperspectief zag dat er goed uit: vloeiend, scherp en zonder storende artefacten.Of het aantoonbaar beter is dan mijn Dell op 40" kan ik niet objectief onderbouwen. Daarvoor zou ik gerichter moeten meten of vergelijken. Wel is duidelijk dat de Samsung voldoende snel en scherp is om ook buiten productiviteit prettig te gebruiken.
Resolutie, ppi en macOS
De ppi-discussie rond macOS is relevanter dan ik vooraf dacht.Mijn Dell draait fysiek op 5120 × 2160 pixels, maar macOS biedt als comfortabele schaalmodus onder meer 3360 × 1418. macOS rendert de interface op een hogere interne resolutie en schaalt die vervolgens naar het fysieke paneel. Dat levert een prettige tekstweergave op, ook al is het geen perfecte 2x-pixelmapping.
De Dell heeft ongeveer 139 ppi. De Samsung zit met zijn 27" 5K-paneel op een veel hogere pixeldichtheid. Dat verschil zie je terug in tekst, iconen en venstergroottes.
Mijn eerste neiging was om alles handmatig zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk heb ik me overgegeven aan de standaardinstellingen van macOS. De aanbevolen schaalinstellingen leveren simpelweg het mooiste en rustigste beeld op.
Refresh rate en Mac mini
De Samsung is bedoeld om op hoge resolutie en hoge refreshrate te draaien. Bij het aansluiten op mijn M4 Pro Mac mini merkte ik dat je binnen de beschikbare bandbreedte keuzes maakt wanneer beide schermen maximaal belast worden.Bij de hoogste instellingen kreeg niet elk scherm tegelijk zijn maximale refreshrate. Eén van de twee viel dan terug naar 60Hz. Voor de test heb ik steeds prioriteit gegeven aan de Samsung.
Door de resoluties iets pragmatischer in te stellen, kreeg ik uiteindelijk op beide schermen weer 120Hz. Dat is voor dagelijks werk een prettige balans: de interface voelt vloeiend, tekst blijft scherp en beide schermen functioneren goed naast elkaar.
Achteraf zou ik voor deze specifieke combinatie mogelijk ook naar een 32"-variant kijken. Daarmee krijg je meer fysieke hoogte en wordt de verhouding met de 40" ultrawide waarschijnlijk nog iets logischer.
Vormgeving
De monitor oogt strak, compact en zakelijk. De 27" formaat is voor een tweede scherm prettig: groot genoeg voor een volledig werkvenster, maar niet zo breed dat hij de 40" ultrawide domineert.De externe voeding is compact en licht. Die kan met wat kleine aanpassingen netjes onder het bureau worden weggewerkt. Positief is dat Samsung hier een relatief compacte netsnoeraansluiting gebruikt, vergelijkbaar met die van hun televisies.
Bouwkwaliteit en afwerking
De monitor voelt stevig en netjes afgewerkt. Tijdens de testperiode heb ik geen knarsende kunststof, losse onderdelen of andere bouwkwaliteitsproblemen opgemerkt.De bediening via de joystick aan de achterzijde is minder intuïtief dan op mijn Dell. Op de Dell zit de bediening dichter bij de rechteronderhoek en is die zonder zoeken bereikbaar. Bij de Samsung moest ik de eerste keren even zoeken. Dit is waarschijnlijk vooral gewenning, maar wanneer je vaak van ingang wisselt is het iets om mee te nemen.
Positief is dat de monitor automatisch naar de aangesloten laptop leek te schakelen zodra die via de hub actief werd. Of dat last-input-geheugen is of een bewuste automatische detectie, weet ik niet zeker. Ik wissel echter zelden handmatig van bron.
Prijs en alternatieven
Mijn Dell kostte bij aanschaf ongeveer 2.600 euro. Dat bedrag is deels te verklaren door Thunderbolt 4, KVM, 5K2K en de zakelijke positionering.De Samsung voelt, gezien de beeldkwaliteit en hoge pixeldichtheid, relatief aantrekkelijk geprijsd. Voor een vast tweede scherm met een goed IPS-paneel en hoge resolutie vind ik de prijs beter te verdedigen dan ik vooraf had verwacht.
Als ik hem zelf zou kopen, zou ik eerst kijken of declaratie via werk mogelijk is. 😃
Problemen en aandachtspunten
Het grootste aandachtspunt is niet de Samsung zelf, maar de combinatie van twee schermen met een andere fysieke grootte en pixeldichtheid.De monitoren zijn niet even hoog. Wanneer je een venster van het 40"-scherm naar de Samsung sleept, verandert de ervaren schaal. Tekst, vensters en interface-elementen voelen op beide panelen anders groot aan.
Wil je de objectgrootte op beide schermen zoveel mogelijk gelijk trekken, dan ontkom je niet aan compromissen in resolutie en schaalinstellingen. In theorie is dat allemaal prima uit te rekenen, maar in dagelijks gebruik voelde het vooral vreemd.
Mijn tijdelijke oplossing was heel eenvoudig: enkele dagen lang heb ik vrijwel geen vensters tussen de schermen verplaatst. 😃 Zodra je een duidelijke taakverdeling hanteert, valt dit nadeel veel minder op.
Verder heeft de monitor geen ingebouwde speakers. Dat is voor mij geen dealbreaker, maar het vraagt om een keuze. Tijdens de test heb ik tijdelijk losse speakers gebruikt. Wie structureel geluid via deze monitor wil gebruiken, kan beter direct een compacte maar volwaardige speakerset plannen.
Niet getest
Ik ben geen media-professional en heb daarom geen uitspraken over professionele kleurechtheid, kalibratie of contentcreatie-workflows.Ook heb ik de volgende onderdelen niet diepgaand getest:
- Professionele kleurweergave en kalibratie
- HDR-prestaties met meetapparatuur
- Meerdere gelijktijdige invoerbronnen
- USB-hub en KVM-achtige workflows
- Langdurig intensief gamen
De Samsung Odyssey G8 G80HF past voor mij verrassend goed als vast tweede scherm naast een 40" ultrawide. Niet omdat ik meer schermruimte nodig had, maar omdat ik een plek wilde voor focus.De combinatie werkt goed wanneer je beide schermen een duidelijke rol geeft. De Dell is ideaal voor breed overzicht en veel gelijktijdige context. De Samsung is ideaal voor één taak, één venster en geconcentreerd werk. De 5K-scherpte is vooral bij tekst, code en documentatie een duidelijk pluspunt.
De belangrijkste kanttekening zit in macOS-scaling en de verschillende ppi-waarden. Wie vaak vensters tussen beide schermen sleept, merkt dat de fysieke schaal en tekstgrootte niet volledig gelijk aanvoelen. Wie, zoals ik, een vaste taakverdeling per scherm hanteert, heeft daar veel minder last van.
Voor mijn workflow is de conclusie duidelijk: een vast tweede scherm is prettiger dan een iPad als extra display. Niet omdat de iPad tekortschiet, maar omdat een monitor altijd klaarstaat, niet aangesloten hoeft te worden en een vaste plek in de workflow krijgt.
Heb jij ook een Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart?
/u/26957/crop65e62184a4651_cropped.png?f=community)