Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart Review
Erg solide gebouwde monitor. Stabiele voet welke in alle denkbare verstelbaarheid voorziet. De beeldkwaliteit is top, super scherp en goed helder, zelfs zonder tweaken. Voldoende aansluitingen en leuke toevoeging met de RGB ring achterop. De prijs is wel fors, maar er zijn al winkels die hem voor een stuk lager dan de adviesprijs aanbieden.
Pluspunten
Solide bouwkwaliteit en strakke vormgeving Kleur en helderheid out-of-the-box Verstelbaarheid
Minpunten
Prijs Brede zwarte rand rond het scherm
Ik mocht van Tweakers deze Samsung G8 G80HF twee weken aan de tand voelen. En die tijd is omgevlogen. De monitor komt binnen in een niks zeggend de bruine doos is, merk en type staan vermeld, maar verder geen spec-hoogtepunten.
Bij uitpakken viel direct op hoe stevig de Samsung aanvoelt. Natuurlijk is het allemaal plastic, maar het voelt niet goedkoop of kwetsbaar aan. De twee delen van de voet moeten even, met een eenvoudige schroef, aan elkaar bevestigd worden, waarna de hele voet/standaard gemakkelijk aan het scherm klikt. De base van de voet heeft een flink oppervlakte, wat bijdraagt aan de stabiliteit van het geheel. De gehele standaard is eenvoudig vormgegeven, en heeft een gat om kabels te geleiden, en voelt stevig aan.
De monitor is in vrijwel posities te bewegen, zonder dat je hiervoor de voet moet verplaatsen. Hoogte, tilt van boven en beneden maar ook links en rechts, en het scherm kan beide kanten op draaien. Geen moment voelt het geheel wiebelig.
Algemene beoording
Dit is absoluut een mooie monitor, strak, solide, en goede beeldkwaliteit. Het beeld is erg scherp en helder. Al zijn de zwarte randen wel iets breder dan ik gewend ben. Ik heb geen pixeldefecten aangetroffen. Er zitten geen speakers in gebouwd, maar die zijn toch vaak van ondermaatse kwaliteit. Aansluitingen zijn voldoende aanwezig. In de doos zijn alle kabels aanwezig om hem aan PC of console aan te sluiten, HDMI-kabel, Displaypoort-kabel en een USB kabel.
Featureset
Het IPS scherm heeft een standaard refreshrate van 180Hz bij gebruik van 5K resolutie. Met Dual-Mode kan je deze omschakelen naar QHD waarbij de refreshrate naar 360Hz gaat. Aansluitingen zijn voldoende aanwezig, waaronder 2x HDMI 2.1, 1x Displayport 2.1, diverse USB poorten en een 3.5mm audio uitgang.
Het toevoegen van een RGB ring aan de achterkant van het scherm geeft een leuk effect in een donkere kamer, maar dit kan ook uit uiteraard, wat overigens de default instelling is. Er zijn diverse effecten in te stellen, maar ook statische kleuren. De brightness van de ring lijkt niet in te stellen te zijn.
OSD bediening
De bediening van het OSD gaat gemakkelijk via de JOG aan de achterkant van het scherm. Het is een kleine joystick en druktoets ineen, maar de bediening is mooi direct en intuïtief. Daarnaast is in het OSD één custom key in te stellen, zodat je hier snel gebruik van kan maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de Dual-Mode functie hier onder te plaatsen.
Contrast en Helderheid
De kleuren zijn out-of-the-box mooi, erg helder en fris, en niet overdreven blauw of rood. Bij één van mijn setups heb ik een LG 27GS85Q (1440p nano-IPS) waarbij moest ik eerst flink tweaken om een mooi beeld te krijgen zonder een overdaad aan blauw. Uiteraard staan de standaard instellingen vrij heftig wat betreft contrast en helderheid, maar daar heb ik geen bezwaar tegen, en indien nodig zijn die snel bereikbaar in het OSD.
Er zit een hele reeks aan Picture Modes in het menu. Standaard staat deze op Orignal en al switchend tussen de diverse modi ben ik uitgekomen op Graphic. Uiteraard zijn deze modi nog aan te passen, en zit er een Custom mode in, zodat je echt naar hartenlust kunt tweaken.
Het gebruik
Bij aansluiten van de Samsung G8 op mijn RTX 4070 ti super, gebruikmakend van de display port, viel direct op hoe veel meer ‘scherm’ je hebt. Al gaat Windows natuurlijk direct de scale op 200% zetten. Na een paar dagen heb ik dit aangepast naar 175%. Dan is alles nog prima leesbaar, geweldig scherp, en kan je mooi veel kwijt op het bureaublad. Normaal heb ik een drietal FHD schermen aan de PC zitten, nog uit de tijd dat hier veel ETS 2 gespeeld werd, en voor het gemak heb ik naast de Samsung G8 één van de FHD-schermen aangesloten. Bij het slepen van een venster van de Samsung G8 naar het FHD-scherm zie je pas echt het verschil in resolutie.
Dat brengt mij dan gelijk naar het volgende punt. Wat is de meerwaarde van een 5K resolutie op een 27”scherm? Games scalen over het algemeen dusdanig waarbij de playable view niet groter wordt. Er wordt hier nogal eens Minecraft gespeeld, maar wat je bijvoorbeeld merkt is dat wat je van de wereld ziet niet ‘meer’ of ‘groter’ is, maar dat de hotbar wel veel kleiner geworden is. Ditzelfde geldt voor Roblox. De pixel dichtheid is wel hoog en de scherpte is uitstekend, en dat laatste is absoluut een voordeel ten opzichte van 27” monitoren met een lagere resolutie. Uiteraard zijn er voldoende toepassingen die wel voordeel hebben bij een hoge resolutie op een scherm als dit, zoals native 4K videobewerking, maar daar houd ik me niet mee bezig.
Prijs
Maar dan de prijs… De adviesprijs is met € 749,- hoog te noemen, daar zou je ook een mooie OLED voor kunnen aanschaffen. Maar op het moment van schrijven van deze review staat hij voor € 474,99 bij NBB.com op de site, wat hem wel interessanter maakt met de hoge resolutie (5K), Dual-Mode en zeer snelle refreshrate.
Algemene beoording
Featureset
OSD bediening
Contrast en Helderheid
Het gebruik
Prijs
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart?