Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart Review

3 oktober 2026, laatste update op 3 oktober 2026, 122 views Rapporteer
Testpanel +2

Na 2 weken testen blijkt de Dual Mode functie verrassend nuttig. Daarmee voelt de monitor als twee schermen in één. Zwartwaardes zijn beter dan vergelijkbare IPS panelen. Wel heb je een dikke videokaart nodig om de 360Hz te benutten. Samsung levert een complete monitor voor gebruikers die werk en gaming willen combineren.

Pluspunten

• Dual Mode blijkt daadwerkelijk nuttig
  • Zeer vloeiende 360Hz-gamingervaring
  • Sterk contrast voor een IPS-paneel
  • Goede kleurweergave uit de doos
  • Eye Saver Mode en kleurblindheidsprofielen

Minpunten

• 360Hz vraagt om een krachtige videokaart
  • 5K past gevoelsmatig beter bij 32 inch
  • Eén dode pixel aangetroffen

Voor deze review heb ik de Samsung Odyssey G8 (G80HF) tijdelijk in bruikleen gekregen. Ik was vooral benieuwd naar de Dual Mode-functionaliteit van 1440p 360Hz gaming en 5K op 120Hz productiviteit.

Featureset

De Dual Mode-functionaliteit is zonder twijfel de belangrijkste feature van dit scherm. Het wisselen tussen 5120×2880 op 120Hz en 2560×1440 op 360Hz verloopt snel en intuïtief via de joystick aan de achterzijde. Voor mij was dit geen gimmick maar een functie die ik dagelijks gebruikte.

Daarnaast beschikt het scherm over een USB-hub, RGB-verlichting, Eye Saver Mode als blauwlichtfilter en zelfs kleurblindheidsprofielen. Vooral de RGB-verlichting werkt aangenaam in een donkere ruimte zonder overdreven aanwezig te zijn. Een USB-C-aansluiting had het totaalpakket nog completer gemaakt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1JSNHph4PR5qAsAbOLTVn55F6GM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/30211/1Xd48CYutQyEvP8A4f1t7QZJggS2xWevoH2ePq2egdtUU8Ephj.jpeg?f=620xauto

Contrast & Helderheid

Het contrast ligt merkbaar hoger dan op mijn ASUS VG27AQ5A. Donkere scènes krijgen meer diepte en zwart oogt overtuigender. Als ik mijn ASUS een 6 voor contrast zou geven en een OLED-paneel als de Gigabyte FO32U2P van een medetweaker een 10, dan komt deze Samsung voor mijn gevoel uit op een goede 8.

Op foto's is backlight bleed te zien, maar in de praktijk viel dit mij nauwelijks op. Ook de helderheid is ruim voldoende voor dagelijks gebruik en voelde zelfs iets hoger aan dan die van mijn eigen monitor.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9M4az_jzjIGp8tIYcmmSUNSUrVY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/30211/1Xd48CC2xavjTKDDT8I3NLkVzgG9qxMu0upTXQoaZGrtOw9xLi.jpeg?f=620xauto

Pixeldefecten

Tijdens de controle voor deze review ontdekte ik één dode pixel. Deze viel pas op nadat ik er specifiek naar zocht. In normaal gebruik zou ik hem nooit hebben opgemerkt en gedurende de testperiode was het dus niet storend.
Op de bijgevoegde groene foto is die het meest zichtbaar.

Vormgeving

Samsung heeft een mooie balans gevonden tussen een zakelijke monitor en een gamingmonitor. Het scherm zou niet misstaan op kantoor, terwijl de subtiele LED-ring aan de achterzijde net genoeg laat zien dat dit ook een gamingproduct is.

De RGB-verlichting bleek bovendien meer dan een gimmick. In een donkere ruimte werkt het CoreSync effect vergelijkbaar met Ambilight en zorgt het voor een prettige kijkervaring.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HI7KXeSQ7IB3_gXxFSsvFgdcpG4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/30211/1Xd48CFEeAqZR7jfBpdk6DyANgzgGScqW0OK8QVg5v3ZEAiTHH.jpeg?f=620xauto

Kleurweergave

Uit de doos zag het beeld er direct goed uit. Ik heb geen behoefte gehad om met de verschillende kleurprofielen te experimenteren en het standaardprofiel bleek voor dagelijks gebruik uitstekend bruikbaar.

Met een Datacolor Spyder hebben we het scherm alsnog doorgemeten. Daarbij bleek rood iets aanweziger dan strikt noodzakelijk, maar de afwijking was klein en de noodzakelijke correcties bleven beperkt. Dat geeft vertrouwen in de fabriekskalibratie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fcVS4xouA5VEl1AfJlyH7qCKOL8=/620x/filters:strip_exif()/m/30211/1Xd4OKZwBSRiINeGeo1HkM4OZZIIRzYdRQ5QXPezE48iuLxgSv.png?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Z0m3XzV3iyJ28zbjS19J8LNS7_s=/620x/filters:strip_exif()/m/30211/1Xd4OK0V5jcdxFLP1dxwTQS4dBks6x3WZwdKyu7HouoZd9PCxN.png?f=620xauto
Rode driehoek is fabriekstandaard, zwart is na kalibratie

Ghosting

Tijdens UFO-tests was ghosting op 360Hz niet zichtbaar. Ook tijdens Counter-Strike 2 en Battlefield 6 bleef het beeld scherp en vloeiend aanvoelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Tl1oPK12plOc_TV04DoS_EFKZS4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/30211/1Xd48Dxu8wIQHfypNXFxIf2EbLWMlG9aR55Z6dUImqe6927lv4.jpeg?f=620xauto

Mijn RTX 4070 bleek uiteindelijk vaker de beperkende factor dan de monitor. In Counter-Strike haalde ik meestal rond de 240 fps met uitschieter naar 314 fps. Of dat direct zorgde voor betere prestaties laat ik in het midden, maar de ervaring voelde in ieder geval uitzonderlijk soepel.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BUxbbgzXrOnaFx99HY0oNoYWYwU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/30211/1Xd48C0bckKYrfFf9xuOUa4JSKK7HdDGuvrwybFlpqHLHk5SFS.jpeg?f=620xauto

Bouwkwaliteit en afwerking

De bouwkwaliteit is uitstekend. De voet voelt stevig aan, biedt hoogteverstelling, kantelen en portrait, en is zonder gereedschap te monteren. Het geheel voelt solide en premium aan.

Prijs

De Odyssey G8 is vooral interessant voor gebruikers die werk en gaming willen combineren op één scherm. Wie puur voor maximale beeldkwaliteit gaat kan beter naar OLED kijken, terwijl de fanatieke esports-speler ook met een traditioneel 1440p-scherm uit de voeten zou kunnen.

Bij de adviesprijs van ongeveer €750 wordt de concurrentie stevig, maar rond de huidige Pricewatch-prijs van ongeveer €549 wordt het een veel aantrekkelijker verhaal. Voor dat bedrag krijg je een monitor met uitstekende bouwkwaliteit, een uniek Dual Mode-concept en prestaties die zowel voor productiviteit als gaming overtuigen.

De Samsung Odyssey G8 wist mij positief te verrassen. Ik wilde deze reviewen vooral uit nieuwsgierigheid naar de Dual Mode-functionaliteit, maar juist die functie bleek uiteindelijk de grootste meerwaarde van het scherm. Het wisselen tussen 5K-productiviteit en 360Hz gaming werkt zo eenvoudig dat ik het dagelijks gebruikte.

De monitor is niet perfect. OLED blijft beter voor zwartwaardes en persoonlijk zou ik de 5K-resolutie liever op een 32-inch variant zien. Toch doet dat weinig af aan het totaalplaatje. Met de huidige Pricewatch prijs van 549,- biedt Samsung een bijzonder veelzijdige monitor die werk en gaming beter combineert dan ik vooraf had verwacht.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart?