Acer Predator XB273K V5 Zwart Review
Na lang zoeken heb ik twee Acer Predator XB273K V5-monitoren gekocht voor €246,49 per stuk. Vooral de combinatie van 4K, 160 Hz, goede kleuren, hoge helderheid en een mooi egaal IPS-paneel bevalt uitstekend. Ook tijdens gaming is het beeld snel en soepel. HDR400 en de 320Hz-modus op 1080p zijn leuke extra’s, maar niet de belangrijkste redenen om dit scherm te kopen. Minpunten zijn de onhandig geplaatste aan-uitknop, het ontbreken van een USB-hub en de beperkte HDR-ervaring. Voor ongeveer €250 vind ik de prijs-kwaliteitverhouding erg sterk.
Pluspunten
Zeer scherp 4K-beeld op 27 inch 160 Hz bij 4K Goede prijs/kwaliteit Goede kleurweergave Hoge helderheid Mooie paneeluniformiteit bij mijn exemplaren Goede gamingprestaties
Minpunten
HDR haalt niet het niveau van OLED of Mini-LED Aan/uitknop zit onhandig hoog aan de achterkant
Acer Predator XB273K V5: erg sterke 4K-monitor voor een nette prijs
Na een tijdje zoeken naar twee identieke 27-inch 4K-monitoren ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de Acer Predator XB273K V5. Mijn belangrijkste eisen waren een goede beeldkwaliteit, 4K, minimaal 100 Hz, een IPS-paneel, HDR, een matte afwerking en vooral een zo goed mogelijk paneel zonder storende uniformiteitsproblemen.Na mijn eerdere ervaring met meerdere exemplaren van de Gigabyte GS27U was ik bij deze aankoop eerlijk gezegd behoorlijk kritisch. Ik heb daarom niet alleen naar de specificaties gekeken, maar vooral naar hoe de panelen er in de praktijk uitzien.
Ik heb uiteindelijk twee XB273K V5-monitoren gekocht voor in totaal €492,98, oftewel €246,49 per stuk, en ben tot nu toe erg tevreden over beide exemplaren.
Beeldkwaliteit
Het belangrijkste pluspunt van deze monitor vind ik zonder twijfel het beeld.De combinatie van 27 inch en 3840 × 2160 geeft een zeer hoge pixeldichtheid. Tekst, afbeeldingen en kleine details zijn daardoor erg scherp. Voor mijn dagelijkse gebruik met Windows, documenten en veel tekst vind ik 4K op 27 inch erg prettig.
De kleuren zijn levendig, maar komen niet overdreven fel of onnatuurlijk over. Ook op de standaardinstellingen vind ik het beeld al goed bruikbaar.
Wat mij daarnaast positief opvalt, is de helderheid. De monitor is behoorlijk helder en komt in een normale werkomgeving uitstekend tot zijn recht. Zelfs in een lichte kamer heb ik geen behoefte aan meer helderheid.
Uniformiteit en paneelkwaliteit
Dit was voor mij misschien wel het belangrijkste onderdeel van de aankoop.Bij mijn eerdere Gigabyte GS27U's heb ik meerdere exemplaren gehad waarbij ik storende afwijkingen in het paneel zag. Daardoor was ik bij deze Acer extra kritisch op backlight bleed, vlekken, kleurverschillen en andere uniformiteitsproblemen.
Mijn twee exemplaren zijn wat dat betreft erg netjes. Ik zie geen storende lichte plekken of afwijkingen die tijdens normaal gebruik opvallen. Ook bij een wit of grijs scherm zie ik geen duidelijke vlekken die mij storen.
160 Hz in 4K
Voor mij is 4K op 160 Hz een erg fijne combinatie.Voor normaal desktopgebruik voelt de monitor hierdoor erg soepel aan. Bewegingen van vensters en scrollen door websites zijn duidelijk vloeiender dan bij een standaard 60Hz-monitor.
Voor gaming is 4K op 160 Hz natuurlijk helemaal mooi, al moet je daarvoor wel een videokaart hebben die voldoende frames kan produceren.
De Acer heeft daarnaast een tweede interessante functie: Dual Frame Rate (DFR). Hiermee kun je overschakelen naar 1920 × 1080 op maximaal 320 Hz.
Zelf gebruik ik voornamelijk de 4K/160Hz-modus. De 320Hz-modus is voor mij meer een mooie extra dan een reden om deze monitor te kopen.
Gaming
Ook voor gaming bevalt de monitor goed.De combinatie van 4K, 160 Hz, Adaptive-Sync en de snelle IPS-responstijd zorgt voor een soepel beeld. De overdrive van Acer is naar mijn mening goed ingesteld en ik heb geen opvallende ghosting of storende artefacts gezien.
HDR
HDR is voor mij een mooie extra, maar ik zou deze monitor niet kopen als je specifiek op zoek bent naar een echte high-end HDR-ervaring.De monitor ondersteunt DisplayHDR 400 en kan in HDR behoorlijk helder worden. HDR-content ziet er daardoor duidelijk anders uit dan SDR, maar je moet natuurlijk niet verwachten dat dit hetzelfde niveau haalt als een goede Mini-LED- of OLED-monitor.
Een klein nadeel is dat de HDR-modus niet volledig automatisch wordt ingeschakeld. Voor mij is dit geen groot probleem, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Kijkhoeken
Zoals bij IPS gebruikelijk zijn de kijkhoeken goed, maar niet perfect.Recht voor het scherm is het beeld uitstekend. Wanneer je echt schuin van boven of van opzij kijkt, verandert de helderheid en kleurweergave enigszins. Omdat ik de monitoren recht voor mij gebruik, merk ik hier in de praktijk weinig van.
Behuizing en aansluitingen
De monitor ziet er wat mij betreft netjes uit zonder overdreven gaming-uitstraling.De randen aan de bovenkant en zijkanten zijn redelijk dun, waardoor twee monitoren naast elkaar ook mooi aansluiten.
De aansluitingen zijn voor mij voldoende:
- 2× HDMI 2.1
- 1× DisplayPort 1.4
- 3,5mm audio-uitgang
Ook zijn er ingebouwde speakers. Die zijn bruikbaar voor eenvoudige geluiden, maar ik zou ze niet als reden zien om deze monitor te kopen.
Een klein maar opvallend minpunt vind ik de plek van de aan/uitknop. Die zit vrij hoog aan de achterkant, aan de rechterzijde, ongeveer 20 cm vanaf de zijkant. Bij één monitor is dat al niet de meest logische plek, maar wanneer je twee schermen naast elkaar aan een monitorbeugel hebt hangen, is de knop behoorlijk onhandig bereikbaar. Je moet eigenlijk achter het scherm grijpen om hem te vinden en in te drukken.
Acer levert daarnaast een afstandsbediening mee waarmee je door het OSD-menu kunt navigeren. Op papier klinkt dat handig, maar zelf zie ik de meerwaarde er niet echt van in. Het is leuk om erbij te krijgen, maar voor mij voelt het vooral als een gimmick. Ik zou persoonlijk liever een logisch geplaatste en goed bereikbare bediening op de monitor zelf hebben.
Wat ik minder goed vind
De monitor is zeker niet perfect.Het grootste nadeel vind ik dat HDR weliswaar een mooie extra is, maar niet het niveau haalt van Mini-LED of OLED.
Ook vind ik het jammer dat de HDR-modus niet echt automatisch omschakelt.
De aan/uitknop had wat mij betreft op een veel logischere en beter bereikbare plek mogen zitten. Zeker bij een setup met twee monitoren aan een beugel merk je dat.
De meegeleverde afstandsbediening is leuk om erbij te krijgen, maar ik zie voor mijn gebruik niet echt een praktische meerwaarde.
En hoewel de DFR-functie interessant klinkt, zou ik hem persoonlijk niet als doorslaggevende functie beschouwen. Voor mij is 4K op 160 Hz de belangrijkste modus.
Prijs
Ik heb twee exemplaren gekocht voor in totaal €492,98, oftewel €246,49 per monitor.Voor dat bedrag vind ik de prijs-kwaliteitverhouding erg goed.
De monitor biedt 4K op 160 Hz, een goede IPS-paneelkwaliteit, hoge helderheid, HDR400, Adaptive-Sync en een 320Hz-modus op 1080p. Daarbij komt dat de beeldkwaliteit in mijn ervaring gewoon erg goed is.
Ik ben uiteindelijk erg tevreden met de Acer Predator XB273K V5.Voor mij is vooral de combinatie van 4K, 160 Hz, goede kleuren, hoge helderheid en een mooi egaal beeld de reden om deze monitor te houden.
Voor ongeveer €250 per scherm vind ik dit een erg sterke combinatie van beeldkwaliteit, snelheid en prijs.
Pluspunten
- Zeer scherp 4K-beeld op 27 inch
- 160 Hz bij 4K
- 320 Hz bij 1080p
- Goede kleurweergave
- Hoge helderheid
- Mooie paneeluniformiteit bij mijn exemplaren
- Goede gamingprestaties
- HDR400 is een leuke extra
- HDMI 2.1
- Goede prijs/kwaliteit
Minpunten
- HDR haalt niet het niveau van OLED of Mini-LED
- HDR schakelt niet volledig automatisch
- Aan/uitknop zit onhandig hoog aan de achterkant
- Afstandsbediening voor OSD voelt voor mij meer als gimmick dan als nuttige toevoeging
- Geen USB-hub
- Ingebouwde speakers zijn eenvoudig
- DFR/320 Hz is niet voor iedereen relevant
Heb jij ook een Acer Predator XB273K V5 Zwart?