Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart Review
De Samsung Odyssey G8 G80HF overtuigt met een fraai, kleurrijk beeld, goed zichtbare details en een stevige, eenvoudig te monteren behuizing. Voor PS4- en Switch-gaming werkt hij prettig, al ontbreken ingebouwde speakers. Als werkmonitor vond ik de kleurweergave beter dan die van mijn Iiyama 32-inch 4K-scherm, maar in 4K was de scherpte niet beter en tekst minder prettig leesbaar. De grootste kanttekeningen zijn het ontbreken van USB-C, de extra kabels voor de USB-hub en de niet meegeleverde USB-C-naar-DisplayPort-kabel. Daardoor kon ik de volledige 5K-resolutie en hogere verversingssnelheid niet testen. Mooi scherm, maar voor kantoorwerk en consolegaming vind ik de prijs en aansluitbeperkingen lastig te rechtvaardigen.
Pluspunten
Uitstekende kleurweergave en kleurdiepte Details blijven goed zichtbaar Stevige bouw en eenvoudige montage Paneel is 90 graden draaibaar
Minpunten
Geen USB-C-aansluiting USB-C-naar-DisplayPort-kabel ontbreekt USB-hub vereist een extra kabel Geen ingebouwde speakers
prachtig beeld, maar niet voor iedere setup
Inleiding
Ik heb de Samsung Odyssey G8 G80HF samen met mijn zoon van negen getest. We hebben het scherm gebruikt voor consolegaming met een PS4 en Nintendo Switch, en als monitor voor een werkplek. Daarbij heb ik het naast een 32-inch Iiyama 4K-scherm gezet en getest met macOS, Windows en Ubuntu.Het scherm maakt meteen indruk met zijn kleuren en kleurdiepte. Tegelijk liep ik in mijn setup tegen een belangrijke beperking aan: zonder een geschikte DisplayPort 2.1-aansluiting kon ik de volledige resolutie en verversingssnelheid niet testen. Daardoor is dit geen oordeel over alles wat de monitor kan, maar vooral over hoe hij presteerde met de apparaten en aansluitingen die ik beschikbaar had.
Uitpakken en aansluiten
De monitor zit netjes verpakt en bestaat uit drie onderdelen die zonder gereedschap te monteren zijn. De schroef waarmee je de voet en arm vastzet, draai je met weinig kracht aan. Daarna klik je het scherm eenvoudig op de arm. Het paneel kan ook 90 graden worden gedraaid.In de doos zitten een voedingskabel, HDMI-kabel, DisplayPort-kabel en USB-B-naar-USB-A-kabel. Een USB-C-naar-DisplayPort-kabel ontbreekt. Dat is jammer, want juist daarmee had ik mijn laptops kunnen aansluiten op de DisplayPort-ingang die nodig is om de hogere resolutie en verversingssnelheid te testen.
De monitor heeft geen USB-C-ingang. Mijn MacBook Pro M1 en HP EliteBook 16-inch kunnen via USB-C/Thunderbolt wel 5K uitsturen, maar daar heb je met dit scherm dus een geschikte USB-C-naar-DisplayPort-kabel voor nodig. Voor een monitor met een MSRP van ongeveer €700 vind ik het ontbreken van zo’n kabel een gemis, zeker omdat een geschikte kabel volgens mijn inschatting rond de €15 kost.
Ook de USB-hub vraagt om een aparte verbinding met de computer. De meegeleverde USB-B-naar-USB-A-kabel verzorgt die verbinding, maar laptops krijgen daardoor al snel een extra kabel in de setup. Bij een vaste game-pc hoeft dat geen groot bezwaar te zijn; op een laptopwerkplek is het minder elegant.
Aansluitingen en instellingen
In mijn tests kwam HDMI niet verder dan 4K op 60 Hz. Een lagere resolutie instellen leverde bij mijn apparatuur geen hogere verversingssnelheid op, bijvoorbeeld 120 Hz bij 1080p. Dat is wat ik met mijn testopstelling heb waargenomen; ik heb niet kunnen vaststellen hoe de monitor zich met andere HDMI-bronnen gedraagt.Voor 5K of een verversingssnelheid boven 60 Hz is in mijn opstelling DisplayPort 2.1 nodig. Ik had geen apparaat met een native DisplayPort-aansluiting en beschikte niet over de benodigde USB-C-naar-DisplayPort-kabel. De belangrijkste prestaties van de monitor heb ik dus niet kunnen beoordelen. Dat maakt het lastig om de G80HF op zijn volledige mogelijkheden te waarderen.
Het instellingenmenu op het scherm is vrij beperkt. Voor aanpassingen kom je vooral uit bij de HDR-instellingen van de console of bij het on-screen menu van de monitor zelf. Dat werkt, maar biedt niet veel ruimte om het beeld uitgebreid naar eigen voorkeur af te stellen.
Consolegaming
Met de PS4 en Switch valt vooral de kleurweergave op. De kleuren zien er sterk uit en de kleurdiepte is erg goed. Ook kleine details blijven goed zichtbaar. Voor games oogt het beeld daardoor levendig en aantrekkelijk.De monitor heeft geen ingebouwde speakers. Dat is op te lossen met een koptelefoon of losse speakers, maar het maakt de G8 geen complete alles-in-éénoplossing voor een gamingplek. Er is wel een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Het geluid van de console wordt via HDMI naar die uitgang doorgegeven; in mijn gebruik klonk dat netjes en merkte ik geen problemen met vertraging.
Gebruik als werkmonitor
Voor de werkplek heb ik de Samsung naast mijn 32-inch Iiyama 4K-monitor gebruikt. De Samsung voelt steviger aan en reageert vlotter op wisselingen van invoer. In 4K vond ik het beeld echter niet scherper dan dat van de Iiyama. De kleurweergave van de Samsung vond ik wel beter.Een aandachtspunt is het gebruik van het 5K-scherm op 4K-resolutie. In mijn ervaring was tekst dan minder prettig leesbaar, ongeacht de scalinginstellingen. Dat merkte ik zowel op macOS als op Windows. Ubuntu herkende het scherm eveneens goed, maar gebruikte via HDMI ook 4K. Daar had ik iets minder last van font-anti-aliasing.
Dit zijn ervaringen met mijn eigen apparaten en instellingen. Omdat ik de volledige 5K-modus niet kon testen, kan ik niet zeggen hoe het scherm zich gedraagt wanneer je het met de juiste DisplayPort-verbinding op de bedoelde resolutie gebruikt.
De Samsung Odyssey G8 G80HF is een mooi scherm met sterke kleuren, goede kleurdiepte en een degelijke bouw. Ook de montage is eenvoudig en het geluid via de koptelefoonaansluiting werkte in mijn tests goed. Voor consolegaming ziet het beeld er aantrekkelijk uit, al heb je voor audio wel losse speakers of een koptelefoon nodig.De aansluitingen en meegeleverde kabels maken de monitor minder vanzelfsprekend voor laptopgebruik. Er is geen USB-C-ingang, de USB-hub heeft een aparte verbinding nodig en een USB-C-naar-DisplayPort-kabel wordt niet meegeleverd. Daardoor kon ik de belangrijkste combinatie van hoge resolutie en hoge verversingssnelheid niet testen.
Voor Office-werk en consolegaming vind ik dit scherm in mijn situatie overkill. Een 4K-monitor voor ongeveer de helft van de prijs zou naar mijn verwachting meer functionaliteit en een prettigere gebruikservaring bieden. De G80HF is vooral interessant als je de juiste DisplayPort 2.1-hardware hebt en daadwerkelijk gebruikmaakt van de hogere resolutie en verversingssnelheid.
Heb jij ook een Samsung Odyssey G8 G80HF 27" Zwart?