Shokz OpenFit Air 2 Blauw Review
Deze oordopjes zijn stijlvol, comfortabel en fysiek goed afgewerkt, maar het matte geluid en beperkte ondersteuning voor wat betreft de beschikbare codecs maken dat ze niet voldoen aan mijn verwachtingen. Als je op zoek bent naar een mooi design en een goede pasvorm, zijn ze zeker het overwegen waard. Maar verwacht daar niet een heel vol geluid bij.
Pluspunten
mooie afwerking voelen fijn aan bij het dragen betaalbaar
Minpunten
geen aptX-HD ondersteuning mat geluid
Eerst indruk
De doos arriveerde met een DHL-sticker waar Premium op stond, maar de verpakking was flink beschadigd. Gelukkig zat alles netjes in een compacte, papieren doos – duurzaam, dat waardeer ik. Bij het uitpakken kwam een klein, stijlvol doosje tevoorschijn waarin de oordopjes zitten en opladen. De kleur Ice Blue is echt mooi, en de afwerking ziet er degelijk uit. Alleen die zoete geur bij het openen was even wennen.Het koppelen verliep niet zoals ik had verwacht. Geen duidelijke instructies op de doos, en geen auditieve feedback (zoals een pieptoon) om aan te geven dat de oordopjes aan staan. Dus: gissen maar. Pas na het installeren van de app - waar ik eigenlijk geen zin in had - kreeg ik een tutorial over de bediening. De app vraagt meteen of je gevolgd wil worden (met een opt-out die niet direct zichtbaar is) en of je wil inloggen. Waarom? Ik sla het over en geef toestemming voor Bluetooth, want zonder dat vind je de oordopjes natuurlijk niet. Gelukkig herkent de app de oordopjes meteen als ik het doosje open en een oortje pakt. De bediening met de knoppen op de oortjes voelt complex doordat je voor alle functies beide nodig hebt, maar je kan dit wel aanpassen. Tot nu toe heb ik deze knopjes eigenlijk alleen voor start- en stopacties gebruikt. Het volume e.d. regel ik via mijn laptop of telefoon.
Pasvorm
Hier ben ik echt enthousiast over. Normaal gesproken vallen oordopjes vroeg of laat altijd bij mij uit. Maar deze blijven zitten, ook tijdens het afwassen, stofzuigen of andere dagelijkse klusjes. Ze voelen licht, maar stevig, en ik heb niet het gevoel dat ze eraf gaan glijden. Een grote plus!:strip_exif()/m/555720/1XbUGsYBFFzELbCT0B4aoBH1VKX36XAfNgOD2dsDlvRMo0lwRL.jpeg?f=620xauto)
Geluid
Ik heb verschillende soorten muziek getest: van de speelse soundtrack van Grim Fandango tot de krachtige Carmina Burana en de epische Star Wars: Rogue One. Helaas klinkt alles mat. Het dynamische bereik voelt beperkt, ook al zijn mijn testbestanden Hi-Res audio (24bit, 96kHz). Pauken en saxofoons missen body, en zowel op mijn telefoon als op andere apparaten ontbreekt diepte en helderheid.Bellen
Voor gesprekken heb ik WhatsApp, Teams, 'gewoon' bellen (op laptop en Android) gebruikt. De kwaliteit is oké. Gesprekken zijn goed te volgen, maar missen de helderheid die ik bij een goede koptelefoon zou verwacht.Beperkte Codec-ondersteuning
De oordopjes ondersteunen alleen SBC en AAC. Geen aptX of geen aptX-HD. Voor een moderne draadloze koptelefoon in deze prijsrange had ik echt meer verwacht. Met name aptX-HD zou een enorme verbetering zijn voor de audiokwaliteit. Ik dacht dat dit de reden is voor het tegenvallende geluid, maar als ik de technische mogelijkheden bekijk zou dit beter moeten kunnen met de huidige codecs./m/555720/1XbrBkfUT32wCocPGQq7R01nBgQWZou0b3tTQbWdX3Etzy6t7o.png?f=620xauto)
Gebruikersgemak
Koppelen: Een uitdaging op GNU/Linux
Op GNU/Linux is het koppelen een gedoe. De verbinding wordt niet automatisch hersteld, en ik moet de oordopjes soms meerdere keren opnieuw koppelen. Normaal gesproken neemt de laptop of telefoon het initiatief, maar hier moet ik zelf aan de slag: oordopjes terug in het doosje, oordopjes vindbaar maken, en hopen dat het deze keer lukt. Niet ideaal. En niet zoals ik gewend ben met andere BLE koptelefoons. BLE ondersteuning over het algemeen goed op GNU/Linux, wat niet raar is want de specs zijn uitgebreidt beschreven voor verschillende profielen. Hierdoor voelt het alsof Shokz deze onvolledig ondersteund. Op Mac en Android werkt het koppelen wel zoals verwacht.App: Onnodig ingewikkeld
De app biedt wel een tutorial, maar door de hoeveelheid opties om met de knoppen te bedienen (ze verschillen per oor, en op een aantal keer drukken of lang ingedrukt houden) voelt het alsof ze te veel opties in de knoppen willen stoppen. Je kan ze wel later aanpassen. Waarom moet ik toestemming geven voor locatievolgen? Waarom inloggen? Het voelt alsof er functionaliteiten zijn die ik niet nodig heb. Daarnaast kun je ook hier niet kiezen voor welke codec je wil gebruiken. Ze hebben wel een optie met vage beschrijvingen waarbij je zou kunnen kiezen tussen latency of kwaliteit, misschien dat ze hier de codecs mee beschrijven. Alleen door de vage omschrijving is het onduidelijk welke waar voor staat. Ook doordat daar andere details van de codecs (bitrate b.v.) missen.Afwerking
De oordopjes voelen stevig aan en zien er goed afgewerkt uit. De Ice Blue kleur is een eye-catcher, en de materialen voelen van goede kwaliteit. Ook de verpakking is netjes en duurzaam. Alleen de beschadigde doos bij ontvangst was een tegenvaller – maar dat is natuurlijk niet de schuld van de oordopjes zelf.Prijs
Voor de prijs die je betaalt, had ik meer verwacht. De bouwkwaliteit en pasvorm zijn uitstekend, maar de geluidskwaliteit en beperkte codec-ondersteuning maken dat het gevoel heeft alsof je betaalt voor het design, niet voor de prestaties. Als je op zoek bent naar topgeluid, zijn er betere opties maar die zijn wel meteen een stuk duurder.Platformspecifieke ervaringen
GNU/Linux
- Koppelen: Gaat problematisch. Moet telkens handmatig hersteld worden.
Mac
- Koppelen: Werkt meteen zoals verwacht.
Android (GrapheneOS)
- Koppelen: Via de app gedaan, werkt daarna probleemloos.
Jolla 2
Wordt later getest (hopelijk wordt deze deze snel geleverd!).
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Shokz OpenFit Air 2 Blauw?
:strip_icc():strip_exif()/u/555720/crop6a7b7ab68cc1c_cropped.jpg?f=community)