V-Rally 4 Review
Bigben en Kylotonn hebben de V-Rally-serie nieuw leven in weten te blazen. Alles samengevat vind ik persoonlijk dat ze goed werk geleverd hebben. Ikzelf heb niet veel rallygames gespeeld; ik meen zelfs dat mijn laatste nog Sega Rally op de Xbox 360 was. In het begin moest ik even wennen omdat de gameplay anders is dan bij bijvoorbeeld een Need for Speed of een Forza Motorsport, maar uiteindelijk is dit goed gekomen. Wil je meer te weten komen over deze game? Lees dan hier mijn volledige review!
Pluspunten
Prachtige wereldreis dankzij unieke en gevarieerde parcoursen Toffe en diepgaande upgrades voor je auto's Unieke en motiverende sponsoruitdagingen Elk type race biedt een compleet andere rijervaring Veel vrijheid om zelf te kiezen welke discipline je rijdt
Minpunten
Loopt grafisch wel wat achter op de concurrentie Geen volwaardige trainingsmodus om nieuwkomers op weg te helpen Af en toe last van kleine, slordige bugs
/m/266273/1Xb6CqO4i1yUuOu5h59Da3VE3gtANQlWIz8CjzMouKgaK6vKYW.avif?f=620xauto)
Het was een flinke tijd relatief stil rondom het genre, tot uitgever Bigben en ontwikkelaar Kylotonn in 2018 plotseling met een gloednieuwe rallygame op de proppen kwamen. De V-Rally-reeks gaat al een stuk langer mee dan veel gamers zich waarschijnlijk herinneren; tussen deel 3 en deel 4 zat maar liefst zestien jaar radiostilte. Aangezien het derde deel destijds nog werd ontwikkeld onder de vlag van Infogrames en Atari, had vrijwel niemand verwacht dat er ooit nog een nieuw teken van leven zou komen. Toch durfden de huidige makers het avontuur aan. Maar weet deze comeback de nostalgische verwachtingen ook echt waar te maken? Dat lees je in deze review!
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/rd0ZvmyppXLeiPhuaMcCt82d.jpg?f=user_large)
De meeste mensen denken bij rally aan racen met hoge snelheden, waarbij een navigator aan de coureur vertelt welk type bocht eraan komt. Gelukkig biedt V-Rally meer dan alleen deze modus, wat voor genoeg afwisseling zorgt. Het spel kent geen verhaalmodus en ook niet echt een carrièremodus. Er wordt hier plaatsgemaakt voor een rallymodus, waarbij jij de coureur bent die aan verschillende evenementen deelneemt. Je hebt mensen in dienst die je helpen met het verbeteren van de auto, maar ook met het vinden van evenementen. Elke monteur of PR-medewerker heeft een level, dat weer met een prijskaartje komt. Het is dus belangrijk dat je na zeven racedagen genoeg geld hebt om de monteurs te betalen.
De meeste races kun je zonder problemen doen en duren ongeveer één racedag, maar voor sommige moet je ook geld betalen of duren ze meerdere racedagen. Tussendoor krijg je mails van sponsors die je een doel geven om extra geld te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld het winnen van een Cross Rally zijn of het kopen van zes upgrades. Soms is het ook een extra race die je dan direct dient te doen; deze kunnen ook verschillen van een tijdrace tot een gewone race. Kort samengevat: er is meer dan genoeg te doen om je te vermaken en om het interessant te houden.
Je maakt kennis met verschillende banen van over de hele wereld. Zo ben je bij de ene race nog in de bergen van Japan, om daarna door de jungle te rijden en de race daarna weer door de bloedhete woestijn. Je hebt te maken met het weer, maar ook met de omgeving en het type wegdek. Dit maakt het soms extra moeilijk omdat de auto dan heel anders kan reageren.
:strip_exif()/m/266273/1Xb6Cq2kbdcw2CnZ5RZFKr0wy55HXccLjjELx1wfOXdM0eZr4K.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large)
De ware kracht van de game schuilt in de besturing, al is de leercurve voor nieuwkomers behoorlijk steil. Vooral in het begin ben je veel tijd kwijt aan het fijnmeten van de afstellingen, zeker op banen waar zand en asfalt elkaar afwisselen. Omdat een volwaardige trainingsmodus ontbreekt, ontkom je er niet aan om races regelmatig opnieuw te starten omdat je de controle over het stuur verliest. Waar ik zelf enorm moest zwoegen om de auto tijdens de rallycross op de baan te houden, vlieg ik bij de buggy-events direct de sterren van de hemel. Gelukkig speel je om de haverklap upgrades vrij waarmee je bolide sneller en hanteerbaarder wordt, dus het loont om regelmatig de garage in te duiken voor vers rubber en betere onderdelen.
Voor wie echt worstelt, zijn er gelukkig rijhulpen in te schakelen om het sturen wat vergevingsgezinder te maken. Daarnaast kun je de snelheid van de AI naar eigen smaak aanpassen. Let wel op: hoe makkelijker je de tegenstanders zet, hoe minder prijzengeld je aan de finish overhoudt. De physics en de besturing zijn in de basis uitstekend uitgedacht. De uitdaging zit hem dan ook puur in de veeleisende gameplay zelf, en absoluut niet in een houterige controle. Het vergt aanvankelijk flink wat bloed, zweet en tranen, maar de aanhouder wint!
:strip_exif()/m/266273/1Xb6Cq3VGfPcNIEYZTAVVjChe0UaShiDzwrrsiyqqWrnqK8UZY.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large)
Op grafisch gebied zie je dat Kylotonn de focus op de gameplay heeft gelegd en niet op het uiterlijk. Ik wil niet zeggen dat de game er niet uitziet, want dat is zeker niet waar. Maar als je de game vergelijkt met bijvoorbeeld een Gran Turismo Sport of een Forza Motorsport 7, die rond dezelfde periode zijn uitgekomen, dan zie je dat de game grafisch achterloopt. Ik moet wel zeggen dat de omgevingen er mooi uitzien. Zowel de woestijn als de bergen en de jungle hebben een eigen sfeer. Tijdens de race heb je er vaak de tijd niet voor om ernaar te kijken, maar ook dan zie je soms hele mooie landschappen.
De game draait op 30 fps op de gewone PS4, maar mocht je hem op de PlayStation 4 Pro of PlayStation 5 spelen, dan schommelt de framerate tussen de 45 en 60 fps. Het is niet altijd een "rock-solid" 60, maar het voelt aanzienlijk vloeiender dan op de normale PlayStation 4. Hoewel die 30 fps redelijk stabiel is, voelt het soms wat minder responsief aan bij het sturen. Mocht je hem net als ik op de PlayStation 5 spelen, dan loopt hij netjes en stabiel op 60 fps.
:strip_exif()/m/266273/1Xb6CqRgrwfg9udEmO7qY9PZnvsEHBXW5g57HbTDop3J9u6Yk4.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large)
De audio en geluidseffecten zijn prima verzorgd. De soundtrack leunt zwaar op een energieke mix van elektronische muziek, stevige rock en een vleugje hiphop. De ontwikkelaars hebben hier hoorbaar geprobeerd een stoere, moderne vibe neer te zetten die perfect aansluit bij ruige disciplines zoals Extreme Khana en de intense buggyraces.
Terwijl je in de menu's nog wordt verwelkomd door relaxte, jazzy en elektronische beats die prima op de achtergrond kabbelen, schakelt de game tijdens het racen een versnelling hoger. Zodra je aan de startstreep staat, vliegen de pompende bassen en ronkende gitaarriffs je om de oren om je adrenaline-niveau te boosten. Wat mij betreft is die opzet uitstekend geslaagd! Omdat je een soundtrack natuurlijk vooral zelf moet ervaren, deel ik hieronder graag een lekker muzikaal voorproefje met jullie.
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large)
De online multiplayer draait technisch gezien als een zonnetje. Via het PlayStation Network kon ik tot nu toe telkens snel een lobby vinden en de verbinding bleef gedurende de races gelukkig stabiel. Waar het echter flink schort, is de onderlinge balans. De game houdt bij de matchmaking nauwelijks rekening met je gekozen autoklasse of je ervaringsniveau. Zo had ik regelmatig de pech dat ik op de grid stond naast spelers met bolides die wel twee tot drie keer zo snel waren. Op zo'n moment kun je alleen maar hopen dat zij een kapitale fout maken om überhaupt een schijn van kans te maken. Daarnaast is de afhandeling van de beloningen nogal vreemd: direct na de finish verschijnt er helemaal niks, om vervolgens pas een in-game dag later een pop-up te krijgen met de melding dat je derde bent geworden en $10.000 hebt verdiend. Dat had wel wat directer gemogen.
:strip_exif()/m/266273/1Xb6CqFEXqyNBivdNO5EnYhl23d6ZyTMLJytR5kFaoUAeEakgu.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large)
Dan ten slotte de belangrijkste vraag van elke review: hoe zit het met de Replay waarde? Ik vond het absoluut vermakelijk om weer eens met deze klassieke franchise aan de slag te gaan. Maar net als bij titels zoals Forza Motorsport of Gran Turismo is dit typisch een game die ik één keer volledig uitspeel, om hem vervolgens voor langere tijd aan de kant te leggen. Dat betekent absoluut niet dat de game slecht is, verre van zelfs, maar dat gevoel heb ik nu eenmaal snel bij dit genre. Of ik hem in de toekomst ooit nog eens ga opstarten weet ik niet, maar dat zal in ieder geval niet op korte termijn zijn.
:strip_exif()/m/266273/1Xb6CqxjCldKBWcav8yrm9RBJIXaDWPki4uluL18ZvXuYUpGxD.jpeg?f=620xauto)
:no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large)
Bigben en Kylotonn hebben de V-Rally-serie nieuw leven in weten te blazen. Alles samengevat vind ik persoonlijk dat ze goed werk geleverd hebben. Ikzelf heb niet veel rallygames gespeeld; ik meen zelfs dat mijn laatste nog Sega Rally op de Xbox 360 was. In het begin moest ik even wennen omdat de gameplay anders is dan bij bijvoorbeeld een Need for Speed of een Forza Motorsport, maar uiteindelijk is dit goed gekomen. Het telkens kunnen blijven verbeteren van je auto’s houdt het interessant, en als je genoeg geld verdiend hebt om nieuwe auto’s te kopen, blijft het de moeite waard om door te spelen. Ben je een rallyliefhebber of heb je net als ik al jaren geen rally meer gespeeld, dan is dit in beide gevallen een aanrader.
/u/266273/crop6989a0a0d22e9_cropped.png?f=community)