Sony A6000 Zwart Review
Anno 2026 is dit nog steeds een hele fijne camera. Ik gebruik hem bijna dagelijks en neem hem overal mee. Ik bind hem vaak aan mijn riem en voel hem haast niet tijdens het lopen of motorrijden. Tweedehands is hij nog steeds goed betaalbaar en het lensaanbod is enorm groot. Toch zijn er een paar dingen die je over de camera moet weten die ik nergens online vermeld zie. Lees mijn uitgebreide toelichting.
Pluspunten
Compact en draagbaar Hoge kwaliteit sensor met snelle autofocus Robuust Groot lensaanbod Ingebouwde, kantelbare flitser Heeft een evf Er is nog een actieve community en github projecten om het actueel te houden Genoeg camera voor eigenlijk iedereen
Minpunten
Batterijduur Mist een aantal quality-of-life functies Geen automatische eye-focus Micro-usb Kantelscherm, niet draaischerm Ontwaakt soms net een beat te langzaam uit standby of wanneer uit Problemen in A en S-modus met Viltrox lenzen Geen stil sluiter (elektronisch)
Pluspunten
Los van wat ik hierna ga vermelden is dit in de basis een geweldige camera. Deze review leunt meer op de zwaktes doordat dit online minder vaak genoemd wordt. Ik denk dat je Sony moet kiezen om een paar dingen: een groot en betaalbaar lensaanbod, compacte camera's die evengoed alles kunnen, modern ontwerp met ergonomie op het voorfront, razendsnelle autofocus en degelijke bouw waar je 12 jaar na introductie nog steeds heel goed mee uit de voeten kunt. Fuji heeft de film recepies en goede aps-c lenzen van de fabrikant zelf, dat is bij Sony helaas wel wat minder.
Er zijn een aantal dingen die echt fijn zijn aan de a6000 die in 2026 moeilijk te vinden zijn. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van een evf op dit formaat, het hebben van een ingebouwde flits die kantelbaar naar het plafond is voor bounce-flash, de actieve community op Reddit, Github en Flickr.
Toch zijn er dingen die je echt gaat merken in 2026.
Minpunten
Memory Recall is waardeloos, omdat het bedoeld is om heel snel een lijst van instellingen klaar te hebben staan. Dit werkt in de praktijk niet doordat er een menu opent op het moment dat je naar MR draait op het functiewiel en dan een profiel moet selecteren. Je bent vaak het moment kwijt tegen de tijd dat je klaar bent. Moderne camera's met U1, U2, U3 is veel beter in dit aspect.
Ook gebruikt de a6000 de micro-usb kabel. Het laden en overdracht van RAWs is tergend traag. Op vakantie alleen een USB-C kabel moeten meenemen is veel fijner, maar dat kan helaas niet. Om dit op te lossen heb ik een USB-C naar micro-usb kabel door het hangoogje van de camera gelust en draag de camera tijdens het lopen dus ook aan deze kabel. Bij het fietsen of motorrijden bind ik de kabel heel snel onder mijn riem door en om de lens heen, waardoor hij goed aan me vast zit.
Ik mis verder functies als een articulerend scherm naar de zijkant, automatische eye-focus, IBIS, een stil sluiter en een goede accuduur. De camera kan er soms net een fractie te lang over doen om een foto te maken als hij ontwaakt. Ook zit er een low-pass filter over de sensor heen om moiré tegen te gaan, tegenwoordig zit dit niet meer in camera's en daardoor zijn moderne sensors scherper. Ook is op het scherm niet te zien welke ISO-waarde de camera actueel gebruikt als ISO op auto staat, pas op het moment van de foto nemen wordt dit getoond. De a6000 is redelijk ergonomisch al mocht van mij de grip iets dieper zijn. Het is niet mogelijk om te wisselen tussen de zoeker en de monitor met een toegewezen knop. Je moet óf kiezen in het menu welke je wilt of je moet de hele wispelturige nabijheidssensor gebruiken die redelijk veel batterij gebruikt. Vanaf de a6100 kan dit wel. Daarmee dus ook te noemen dat de batterij niet heel lang mee gaat. Ook heb ik een hele rare bug die ik niet opgelost krijg, wanneer ik namelijk een lens op de camera gebruik die niet van Sony zelf is dan neemt de camera in de A-modus altijd 1/125s en in de S-modus is het diafragma altijd f/4. Alleen de ISO wordt aangepast. Dit dwingt mij om altijd de M-modus te gebruiken al vind ik dat niet heel erg.
Ik kijk dus al een tijdje om een waardige opvolger van deze camera. Ik heb veel voorbij zien komen en heb nu wel een shortlist. Voor mensen die nu nog de a6000 willen kopen wil ik graag aansporen om deze camera's te onderzoeken. Er zijn nog veel meer modellen die vergelijkbaar zijn, maar niet in dit lijstje staan door deal-breakers van dingen die ik wel belangrijk vind.
Alternatieven:
Toch zijn er dingen die je echt gaat merken in 2026.
Alternatieven:
- Fujifilm XS10