Sony WF-1000XM5 Zwart Review

24 september 2026, laatste update op 24 september 2026, 62 views Rapporteer

Voor de wintermaanden was ik nog op zoek naar een oplossing voor tijdens de indoor fietstrainingen. Deze oordopjes werken erg erg goed en doen wat mij betreft niet onder voor de kwaliteit die ik gewend ben van mijn Sony WH-1000XM5. Het enige minpunt dat ik kan verzinnen is de touch aansturing. Die vergeleken met de genoemde over-ears niet heel duidelijk.
De app die je er bij krijgt is ook voor dit product niet strikt noodzakelijk

Pluspunten

• comfortabel
  • lange batterijduur
  • ANC is verbazingwekend goed

Minpunten

• touch besturing is vreemd

Tijdens mijn sport sessies heb ik altijd de noodzaak gevoeld om muziek of podcast geluid om mij heen te hebben en door gebruik van ANC mij af te sluiten van de rest van de wereld. In het verleden gebruikte ik altijd mijn over-ear Sony WH-1000XM5 en dat werkte gewoon goed. Echter tijdens de wintermaanden ben ik vaak binnen op de fiets te vinden en daar werkt dit toch minder fijn.

Het is al warm en als je dan ook nog eens grote kussens op je oren hebt dan werkt dat niet bepaald mee. Daarom toch maar eens naar een alternatief gezocht. Ik kwam uit bij deze. Na wat gepruts met andere merken zoals JBL. Je kunt van deze oordopjes verwachten wat je van Sony kan verwachten. Ze zijn gewoon steen goed. De pasvorm was voor mij goed genoeg en vooral even spelen moet hoe je het beste ze in je oren doet. Daarna is het eigenlijk genieten.

Geluidstechnisch doen ze niet onder voor de Sony WH-1000XM5 en daar ben ik blij mee. Ik was heel erg bang, mede door de formfactor, dat het een erg schel en blikkig geluid zou geven en dat valt dus reuze mee. Ik merk eerlijk gezegd geen verschil? Dat kan ook aan mijn leeftijd liggen natuurlijk ;)

Als ik dan toch een puntje van kritiek moet geven dan is het wel de aansturing. De touch sensoren werken net iets anders dan op mijn over-ears en dat is een kwestie van wennen. Ik heb ook al wel gemerkt dat ze iets gevoeliger lijken te zijn dan de over-ears waardoor ik soms per ongeluk iets wijzig. Ik snap ook niet zo goed waarom de default instelling is dat links je de noice canceling aan/uit kan zetten en rechts weer een andere aansturing. Werk gewoon met een enkele knop en met meerder 'morse' codes zoals de Sony WH-1000XM5 dat doet?

Anyways, erg blij mee tot nu toe. Het warmteprobleem is met deze oordopjes verleden tijd.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Sony WF-1000XM5 Zwart?