Thermaltake GSC-MSP-MDSLWH-01 Review

23 september 2026, laatste update op 23 september 2026, 162 views Rapporteer

Oerdegelijke en makkelijk verplaatsbare standaard voor grote monitoren. Biedt het zicht op een volledig leeg bureau met de illusie van zwevende schermen, zonder dat er in een muur geboord hoeft te worden. Dit maakt het mogelijk een 'cockpit' op te zetten in ongunstige hoeken of ruimtes, of tegen dunne gipsen wanden. Met als grootste minpunt de onlogische afstand tussen poot en monitorrug. Dit kan bij plaatsing tegen de muur voor een teleurstelling zorgen wat esthetiek en ruimtebesparing betreft. En als kleinere minpunt de minimale afstellingsmogelijkheid in hoekhoogte van de individuele monitoren. Dit kan kleine aansluitingsverschillen opleveren. Helemaal wanneer de vloer niet helemaal waterpas is, zoals in oudere woningen.

Pluspunten

• Stevige constructie
  • Hoogwaardige afwerking
  • Geeft Illusie van zwevende monitoren zonder boren
  • Makkelijk te monteren

Minpunten

• Pootafstand tot monitorrug onhandig
  • Max grootte curved monitor ligt aanzienlijk lager
  • Individuele hoekhoogte afstelling is minimaal
  • Had wat hoger mogen zijn
  • Max van 32" voor curved monitor wordt niet genoemd

Materiaal en ontwerp

De standaard is gemaakt van robuust en toch lichtgewicht staal en is afgewerkt met een matte poedercoating wat tegen een stootje kan, maar wel kan krassen onder de last van de schroeven van de monitor. Het minimalistische ontwerp zorgt ervoor dat de standaard bijna niet opvalt wanneer deze tegen een witte muur geplaatst staat. Het onderstel onder het bureau is het meest zichtbare gedeelte van de gehele constructie, maar ook zorgt hier het minimalistische ontwerp voor een vrij onopvallend geheel. De beugel wordt geleverd met clips waar snoeren mee langs de achterkant van de steunen kunnen worden geleid, zodat deze niet achter de schermen naar beneden vallen. Dit levert in het geheel een nog strakker design op. Alleen de ongebruikte (en dus open) ophang-gaten in de standaarden zijn hierbij nog een [designers]doorn in het oog. Hier mis ik iets van witte afdekdopjes om deze aan het zich te kunnen onttrekken. Verder erg tevreden over het minimalistische design, met wel [naar mijn gevoel] één groot mankement. Dit bespreek ik aan het eind van deze review, tezamen met een mankement aan de afstellingsopties.

Montage

De drieluik-beugel heeft rubberen pootjes om deze stabiel neer te kunnen zetten en de ondervloer eventueel niet te beschadigen. Wanneer de monitoren eenmaal aan dit systeem zijn gehangen, zorgen deze rubberen pootjes ervoor dat de beugel vrijwel niet meer van zijn plek te verplaatsen is. Ik raad dan ook aan de montage direct op de gewenste plek uit te voeren, of - mijn oplossing - met behulp van een passertje een viertal meubelviltjes van 3,5 cm doorsnee te tekenen en deze onder de rubberen voetjes te plakken. Dit maakt het verplaatsen van het geheel - om welke toekomstige reden dan ook - een geruststellender klusje voor je bloeddruk.

De bijgeleverde handleiding biedt een montage instructie wat lijkt op die van 'Ikea'. Deze is vrij eenvoudig te volgen en met de meegeleverde imbus een stressvrije klus. Ik heb het geheel in mijn eentje binnen 30 minuten in elkaar gezet. Dit betrof tevens het ophangen van het beugelsysteem, wat aardig wat balanswerk tezamen met kracht vergt. De montagepunten staan namelijk 90 cm uit elkaar, dus de beugel moet met één arm stabiel worden hooggehouden , terwijl de andere arm de schroeven erin draait. Het is dus aan te raden in ieder geval dit gedeelte met twee personen uit te voeren, maar onmogelijk is het niet.
De beugel biedt ophangmogelijkheden voor een breed scala aan diverse bevestigingsmethoden en maakt hierbij gebruik van de bij de monitor zelf geleverde beugelbevestiging. Deze wordt vervolgens aan twee verticale -door Thermaltake geleverde - montagehaken bevestigd. Deze haken hang je daarna eenvoudig aan de beugel. Alvorens je deze ophangt is het wel raadzaam de schroeven reeds een stukje in de haken te draaien en te voorzien van de meegeleverde beschermingsdopjes. Het monteren van de dopjes onder de schroeven is een lastige klus als de monitor eenmaal aan de beugel hangt. Dit voorkomt ook onnodig gekras van de schroeven op de beugel zelf. Al is voorkomen van dat gekras geen garantie, omdat de afstellingsmogelijkheden wel iets te wensen overlaat.

Afstelling

De beugel kan als een drieluik ineen gevouwen worden, waarbij het binnenste luik breed genoeg is voor een monitor van 55". De buitenste armen strekken tot het centrum van een 55" monitor. Dit biedt bij elkaar dus de geboden maximale 55" monitor ondersteuning per individuele monitor, met een totaal van max 3. Een curved monitor komt echter veel meer naar voren in het middelste paneel, waardoor een deel van de ernaast liggende beugelarmen opgeslokt worden. Hierdoor is de maximale grootte van curved monitoren slechts 32". Dit wordt nergens genoemd. Ik heb toevallig 32" curved monitoren en red het dus gelukkig nog net. Het lijkt mij geen overbodige informatie om dit bij het product te vermelden.
Het afstellen van de afstand tussen de monitoren is eenvoudig te realiseren door de buitenste monitoren over de beugelarmen naar binnen of buiten te glijden, waarbij de armen zelf eveneens naar binnen of buiten kunnen worden gebogen. Hierdoor kan de ideale kijkhoek worden bepaald naar smaak van de gebruiker en vorm van de monitoren. Hierbij dienen dan wel de rubberen dopjes onder de schroeven van de montagehaken te zijn geplaatst, om krassen op de armen tijdens het schuiven te voorkomen. Wanneer de gewenste afstand en instelling is gevonden, kunnen de montagehaken aan de onderkant worden vastgezet met een schroef, om per ongeluk verplaatsen of verzakken (bij ongelijke vloer) te voorkomen. Er worden zelfs nog een zestal metalen plaatjes meegeleverd, waarmee iedere montagehaak kan worden vergrendeld aan de beugelarm. Het uiteinde van deze plaatjes heeft een gat, waar een hangslot aan kan worden bevestigd om de monitoren tegen snelle ontvreemding te beschermen.

De maximale ophanghoogte bedraagt 113cm, gerekend tot het centrum van de monitor. Dit is -afhankelijk van je eigen lichaamslengte en voorkeur -wel of niet afdoende. Ik heb mijn bureau zelf gemaakt en deze heeft een iets verhoogd werkblad op 77,5 cm. Alhoewel ik dus iets hoger zit dan de standaardhoogte van 72 cm, had ik de hoogte van de monitoren toch graag nog wat hoger in willen kunnen stellen. Ik weet niet of dat met het huidige ontwerp stabiel genoeg zou blijven staan. Wellicht dat de poten hiervoor wat dieper de kamer in hadden moeten komen met het risico dat deze onder een standaard bureau zouden uitsteken. Maar daar zijn vast wel goede designaanpassingen voor te bedenken. Mijn werkblad is 98 cm diep en de middelste curved monitor hangt zo'n 20 cm over het werkblad heen. De buitenste monitoren hangen tot op de helft van het werkblad. Met een werkblad-breedte van 195 cm, levert dit een bijna even zo brede cockpit waarbinnen het overzicht op alle monitoren optimaal tot hun recht komt.

Er is mijns inziens slechts één mankementje aan de afstellingsoptie. Dit bespreek ik gelijk met het mankement aan het frame zelf.

Mankementen

Het grootste mankement aan het frame-ontwerp is wat mij betreft de afstand van de monitoren tot de muur. De monitoren hangen aan twee steunen, welke gemonteerd worden op het onderstel. Deze steunen leunen met een gebogen constructie achterover richting de ruimte achter de monitoren. De gebogen constructie is bedoeld om de massa correct te verdelen over het onderstel, zodat het geheel niet achterover [of voorover] kiepert door het gewicht. Deze bocht eindigt echter 17 cm voor de achterkant van het onderstel. Dit betekent dat wanneer het onderstel volledig tegen de muur wordt gezet, er nog een afstand tussen de muur en de beugelbevestiging van de monitoren bestaat van 17 cm. Hier komt vervolgens ook nog de afstand tussen de bevestiging van beugel en monitor zelf bij, waardoor de monitoren zelf nog minimaal 10 centimeter extra, totaal dus minimaal 27 centimeter - de kamer inkomen. Deze afstand kan nog groter worden afhankelijk van het ophangsysteem van de monitor zelf.
Ook het bureau wat je onder de monitoren plaatst komt tegen deze standaarden aan. Hierdoor staat ook het bureau minimaal 17 centimeter plus - de doorsnede van de standaard van - 3,5 cm = 20,5 centimeter van de muur verwijderd. Juist omdat de beugel op zichzelf zo onopvallend is, krijg je hierdoor telkens het idee dat het bureau niet goed tegen de muur aangeschoven staat. Dit kan aanzienlijk schelen in ruimte wanneer het bureau in een klein vertrek wordt geplaatst. Esthetisch gezien is het mijns inziens eveneens een doorn in het oog.
Het onderstel biedt de mogelijkheid de standaarden verder naar voren te monteren. Dit maakt de afstand tot de muur alleen maar nog groter. Het verder naar voren plaatsen van de minimale montage van deze standaarden, had mijns inziens wel ruimte geboden de bocht iets groter te maken zodat de aansluiting met de muur beter gerealiseerd had kunnen worden. Ik heb erover gedacht het bureaublad in te zagen, zodat de monitorsteunen in een inkeping kunnen glijden en het bureau zelf meer naar de muur kan worden geschoven. Maar de monitoren zelf kunnen niet verder naar achteren, dus het oppervlak van het bureau zou hierdoor ook gelijk 27 cm minder diep worden. Met een diepte van 98 cm bureaublad, waar nu al 20 cm van achter de schermen verdwijnt, zou een dergelijke oplossing bijna de helft van mijn bestaande werkblad innemen. Dit is nu net niet de reden waarom ik voor een zwevende standaard heb gekozen. Wanneer je zelf een bureau wil maken voor bij deze steun, is het dus raadzaam hier rekening mee te houden.

Het mankement aan de afstelling betreft de hoogte waarmee indivduele monitorhoeken kunnen worden afgesteld. Hiervoor worden de schroeven aan de bovenkant van de montagehaken - die waar de beschermingsdopjes op zitten - voor gebruikt. Deze kunnen - met een onderlinge afstand van die van de monitorbevestiging zelf - afzonderlijk van elkaar worden aangedraaid om de hoeken van de monitoren op en neer te bewegen in een poging deze op gelijke hoogte af te stellen. De maximale schroefafstand bedraagt echter maar 10mm. Deze afstand kan uiteraard niet helemaal worden benut - dan valt de schroef er immers uit - dus de hoeken kunnen afzonderlijk maar ongeveer een halve centimeter in hoogte worden afgesteld. Wellicht is dit afdoende wanneer men rechte monitoren aan de beugel hangt. Dit kan ik niet testen. Curved monitoren zorgen echter voor een uitlijningsuitdaging. Helemaal wanneer de vloer in een oude woning naar een kant neigt af te lopen. De middelste monitor hangt hierdoor iets hoger dan de buitenste monitoren en ik mis aan de rechter kant wezenlijk zo'n 4mm om de monitoren exact gelijk op elkaar aan te laten sluiten. Aan de linkerkant betreft dit zo'n 2,5mm. Daarbij draai je ook nog vrij makkelijk door de beschermingsdopjes heen, waardoor je niet door hebt dat je de coating aan het beschadigen bent. Een euvel wat vrij makkelijk had kunnen worden opgelost door de haken aan de bovenkant een hogere schroefdiepte mee te geven en hard rubberen beschermingsdopjes te gebruiken. [N.B. in tegenstelling tot siliconen] Kleine designaanpassing wat veel spelingsruimte had kunnen bieden.

Totaalwaardering

Uitgaand van de twee designflaws had een totaalscore van 3,5 mijns inziens beter op zijn plek geweest voor het gehele product. Maar hier spelen twee zaken mee, waarvan 1 persoonlijke voorkeur betreft.

1) Ik kan geen 3,5 als score meegeven in deze review.
2) Deze beugel biedt op zichzelf een fantastische oplossing voor het dragen van drie aanzienlijke monitoren op locaties waar niet geboord kan worden om het evenredige resultaat te behalen. Visueel is het een esthetisch aantrekkelijk geheel en het verplaatsen van bureau met 3 monitoren wordt echt kinderlijk eenvoudig gemaakt [mits voorzien van goede gelijder onder de rubberen pootjes.]
Pré de aanschaf van deze beugel stoorde ik mij aanzienlijk aan de pootjes van de monitoren op mijn bureau. Deze pootjes in driehoekvorm, zijn qua indeling niet alleen vreselijk onhandig omdat je er vrijwel niets tussen of overheen kunt plaatsen. De pootjes maakten - logischerwijs - echter ook verbinding met het ongelijke vloeroppervlak bij mij thuis. Dit maakte de monitoren niet volledig stabiel naast elkaar, waardoor deze met iedere beweging van de vloer tegen elkaar aan honkten. Vanwege zacht stenen muren is boren geen oplossing. Deze beugel biedt dan een goede tussenweg. De monitoren hangen oerstevig en bewegingsvrij tegen elkaar, waardoor ik niet alleen veel meer bewegingsruimte op het bureau erbij heb gekregen maar tegelijkertijd nul aan beweging in de monitoren zelf ervaar. Dit maakt het plezier van deze aanschaf - los van de twee mankementen - toch echt wel erg hoog.

Een totaalscore van 3,5 vind ik vanwege mijn persoonlijke opties thuis t.o.v. de geboden oplossing dus te laag. Maar voor vijf sterren moet er echt wel degelijk het een en ander aan het design gesleuteld worden, waarbij vooral ook rekening wordt gehouden met de uitwerking op zowel rechte als curved monitoren.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Thermaltake GSC-MSP-MDSLWH-01?