Marshall Milton ANC Zwart Review
De Marshall Milton ANC on-ear is een kwalitatief zeer goede hoofdtelefoon met prima features en een goed functionerende app. Geluidskwaliteit is erg goed voor een on-ear headset en de ANC is ook van een prima niveau. De bediening via het "joystickje" is echt fantastisch en ik zou willen dat meer hoofdtelefoons dit concept zouden hebben. De bijgeleverde accessoires en vooral de 3,5mm kabel zijn een fijne toevoeging al is de USB-C kabel wel extreem kort. De hoofdtelefoon is compact genoeg om opgevouwen in een jaszak te stoppen. Batterij en kussens zijn daarnaast erg eenvoudig te vervangen. De enige vraag die je jezelf moet stellen: Is een een on-ear hoofdtelefoon iets voor mij? Heb je grotere oren of vind je on-ear niet prettig, kijk dan naar de iets duurdere Monitor 3 van Marshall.
Pluspunten
Goede bouwkwaliteit Uitstekend geluid Zeer makkelijk en intuitieve app Voor On-Ear een goede ANC Bediening is fantastisch (joystickje) Batterij en kussens vervangbaar!
Minpunten
On-ear is niet voor iedereen Zweten van de oren als het warm is USB-C kabel is wel erg kort
:strip_exif()/m/2793/1X9haADtVFubQrapswhY9XPdakGHG83Tqhx49CzYkcWHSc1tWA.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
Een paar weken geleden heb ik via Tweakers de Milton ANC on-Ear koptelefoon gekregen om te testen. Nu was ik net op zoek naar een nieuwe koptelefoon omdat mijn vertrouwde Bose QC25 wel wat slijtage sporen beginnen te vertonen na +10 jaar in bezit te zijn geweest. Nu ligt On-Ear niet direct in mijn keuze spectrum, dus ik was heel benieuwd hoe deze zou bevallen.
Verpakking
De verpakking van de Milton ANC is erg compact en slim ingericht. In de verpakking zit de hoofdtelefoon, een handig draagzakje, een ERG korte USB-C kabel en tot mijn grote verrassing een USB-C naar 3,5mm jack (hierover later meer).
:strip_exif()/m/2793/1X9hazpZJTbqZMFH2r0gSCpvJdlWnFiyIXUMTxv7qSA5sYJzVC.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/2793/1X9hazs15GvFi0xR07WJxipkRw3ycXYiugrZFzpaX71FVgBuk5.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/2793/1X9haACc9pVesOVDnW2UNcQdqb6kieT5XyTMRAALYakWIkYYYu.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/2793/1X9haAlYaCWfLCSD9525W69YfYrFlKHqeQvHwgCTd5bRJH6wLR.jpeg?f=620xauto)
Disclaimer
Op internet kun je prima allerlei technische specs en testresultaten vinden van deze koptelefoon. Ik heb niet de technische mogelijkheden om dit te testen en het gaat in deze review ook echt over het gebruik, comfort en kwaliteit van de koptelefoon.
Aan de slag....
Nou, tijd om de Milton aan de tand te gaan voelen. De Milton is inklapbaar wat echt een hele dikke plus is en doordat het een on-ear koptelefoon is, is hij erg compact en past deze prima in mijn jaszak. Er zitten 2 knopjes op de Milton. 1 Joystickje en de multifunctionele "Marshall Knop". Eerst wordt aangeraden om de app te installeren. Er staan er 2 in de Android Appstore. Natuurlijk had ik de verkeerde als eerste geïnstalleerd en voor deze moet je de Marshall Bluetooth App hebben. De app ziet er prima en overzichtelijk uit.
Eenmaal op mijn hoofd gezet was ik enige tijd bezig om de perfecte plaatsing te zoeken. Het aanzetten doe je door het Joystickje in te drukken waarna je een melodietje hoort, dat aangeeft dat de Milton aanstaat. Het schakelen tussen de modi wordt ook aangegeven door verschillende geluidjes.
Koppelen was echt een fluitje van een cent op mijn Pixel 9a. Via hoge kwaliteit op Spotify ben ik eerst begonnen om mijn genre muziek te spelen en om te kijken wat de beste EQ gaat zijn. De toonregeling zonder EQ is erg "bass heavy" met een neutraal plat midden en iets nadrukkelijker aanwezige treble. Na wat aanpassingen en verlaging van de bass was het geluid vanuit Spotify erg goed. De standaard playlist begon de reveu te passeren. Van Machine Head naar Rush en van Annihilator tot aan Deep Purple. Ik hoefde aan de EQ weinig aan te passen en kon beginnen met heerlijk te genieten van de "thrill" van een nieuwe koptelefoon.
Lekker klooien met instellingen en bediening.
Het werd tijd om met de functies op de Milton en de app te gaan spelen. Het eerste wat me opviel was het Joystickje. Dat werkt echt formidabel. Omhoog en omlaag is volume, naar links en rechts is vorig en volgend nummer. Erg natuurlijk qua bediening en dit zouden meerdere fabrikanten moeten doen. Tactiele bediening is gewoon een enorm plusplunt op een koptelefoon.
M-knop
De M-knop is een multifunctionele knop waar je Ruisonderdrukking, Toonregeling (EQ Presets),
Soundstage en de Assistent aan kan koppelen.Ik heb voor nu de ANC eraan gekoppeld en dat werkt prima als je even met iemand wilt praten en je de ANC in transparantie mode wilt zetten of helemaal uit. Deze Milton heeft geen adaptive setting waarbij hij merkt dat je in gesprek bent. Deze knop heeft ook nog een "Spotify" functie waarbij je met 2x drukken de Spotify aanbevelingen kan laten afdraaien. Dit is geinig, maar na 2x gebruikt hebben was ik er al klaar mee. Dit omdat die feature in spotify recommendations gebruikt en ik na een nummer of 5 ook de muziek van de reis op vakantie in de auto hoor (en dat was vooral voor de kids). Een Spotify lock in heeft de Milton ANC wel, want als je Deezer of Apple Music gebruikt kun je niets met deze feature.
ANC
De ANC kun je in laag, gemiddeld, hoog en adaptief zetten. Deze settings werken best goed voor een on-ear koptelefoon. Het verschil tussen de 3 settings is prima gebalanceerd. Bij de adaptief settings moeten ze bij Marshall toch echt even aan de bak, want in roemoerige omgevingen werd ik na verloop van tijd geirriteerd door het aggresieve veranderen van de ANC. Bij mij staat deze dan ook vast op hoog. Wat ik wel merkte was dat de ANC, al is die erg goed, op een on-ear toch flink veel geluid door laat. Dat is ook logisch aangezien deze je oor niet afdicht zoals een over-ear. Sound-bleed is iets wat je goed merkt op deze on-ear. Heb je dan niets aan de ANC op deze Milton? Absoluut niet! Ik denk alleen als je een ANC liefhebber bent en je echt compleet afgezonderd wilt zijn van je omgeving, je goed ten rade moet gaan of een on-ear wel de juiste vorm is.
EQ
Over de EQ heb ik het al even gehad. Er zijn 3 voorkeur presets die je eventueel kan schakelen via de M-knop als je die gemapped hebt. De presets die er in staan zijn eindelijk een keer logisch en de naam geeft aan wat de preset ook echt inhouden. Bass boosten, Middenbereik boosten enz. Ze zijn niet overdreven en ik denk dat veel mensen prima met deze standaard presets uit de voeten kunnen. De Marshall preset is de normalisatie setting waarbij je de afsteling gebruikt zoals Marshall de koptelefoon heeft afgesteld.
Er zit ook een adaptieve geluidssterkte bij de EQ die volume normalisatie doet. Erg handig als je die optie in Spotify niet gebruikt of een andere dienst / app gebruikt om de muziek te normaliseren. Deze werkt via VLC en mijn eigen MP3 colectie zo goed dat ik niet eens doorhad dat ik verschillende over de top gecomprimeerde FLAC's aan het luisteren was. Hier bedoel ik dan, dat ik vaak bij mijn Bose het geluid harder en zachter moet zetten.
Soundstage
Dit is een optie waarbij je het geluid een ruimetelijkere ervaring kan geven en die ook kan dimensioneren. Grote ruimte nabootsen en die "heftigheid" (ik weet even geen beter woord), kun je afzonderlijk instellen. Ik had hier helemaal niets mee en het geluidsbeeld dat ik hierdoor kreeg in mijn muziekgenre werd bij iedere stap breder en breder. Voor mijn genre muziek werkt dit niet zo lekker (metal en rock), maar ik heb het voor de gein op podcasts geprobeerd en daar hoor je precies wat deze setting kan. Iedereen moet dit voor zijn genre en smaak maar eens proberen. Ik heb hier enige tijd mee zitten experimenteren, maar een goede setting kon ik niet vinden en het staat dan ook uit bij mij.
Interactie geluiden
Je kan in de app de "muziekjes" die de Milton laat horen als je een instelling aanpast, aan en uitzetten. Wat ik erg jammer vind, is dat ik niet de optie heb om gewoon een klein pingetje kan aanzetten ipv de muziekjes. Ik kan de verschillende muziekje in het begin moeilijk onderscheiden in bijv. welke ANC mode of EQ preset ik nu zit. Misschien dat dat er in de toekomst nog bij komt.
Overige settings
- Batterijbesparing kun je instellen in 3 opties waarbij je de levensduur van je batterij kunt verlengen. Maximal oplaad lading, oplaadsnelheid en temperatuur. Ik heb dit ook op mijn Pixel 9a aanstaan en bij deze koptelefoon heb ik dat ook aangezet.
- Naar uitzendingen luisteren (Beta). Ik heb echt geen idee wat dit moet doen. Dit werkte bij mij helemaal niet. Je kunt een QR code inscannen maar ik kon zoeken tot ik een ons woog en nog steeds vond hij niets.
- Find Hub. Erg handig als je wilt weten waar je Milton voor het laatst gezien is, of waar hij is. Er handig als je dochter dat ding gebietst heeft en jij al een half uur aan het zoeken bent geweest ;-). Dit werkt nu ook voor Find my Apple!
Koppelen van meerdere apparaten
Je kan 2 apparaten tegelijk koppelen en 8 voorkeuren opslaan. Hierbij laat Marshall zien hoe het wel moet in tegenstelling tot mijn JBL Live beam 3 en de Jabra Evolve 55 die er soms echt een potje van maken. Dit doen ze door het geluid te muten op apparaten waar ik het juist niet wil. De JBL spant hierbij de kroon om het geluid ook nog eens in spatial mode te zetten zonder enige interactive van mijn kant. De Milton ANC doet dit echt perfect en switch naadloos over tussen beide apparaten zonder dat er 1 altijd dominant is.
Maar dan...
Ik was zo'n kleine 2 a 3 uur lekker aan het luisteren via Spotify en heerlijk met de settings aan het pielen tot ik merkte dat ik toch wel erg vaak de Milton op mijn oren aan het verplaatsen was. Ik ben brildragend en ik merkte gewoon dat er een kleine irritatie aan het plaatsvinden was. De pootjes van mijn bril werden door de Milton in mijn oor geduwd en ook in mijn hoofd. Dit heb ik opgelost door, nadat ik de koptelefoon had opgezet, de bril opnieuw op te doen maar dan niet achter mijn oren te plaatsen maar net boven de kussens van de koptelefoon. Dat verbeterde het comfort al behoorlijk.
Maar toch begon na enige tijd de druk op mijn oorschelpen dermate te irriteren dat ik het als onplezierig ging ervaren en ik op zoek ging naar de juiste plaatsing. Wat ik als uiteindelijke plaatsing heb gevonden, was de kussens zo maximaal naar de voorkant van je gezicht te plaatsen zodat je zo min mogelijk druk op je oorschelpen hebt. Hierbij wel uitkijken dat je nog steeds het optimale geluid hebt en zo dat de ANC ook zijn werk kan doen. Misschien dat wat dikkere kussens hier wat bij kunnen dragen aan het comfort.
Dagelijks gebruik.
Toen ik eenmaal de "juiste" positie had gevonden werd het tijd voor de testen van mijn gebruik van een koptelefoon. Dit houdt in:
- Buiten rond lopen met wind geruis
- Vergaderingen in Teams / Telefoon gesprekken; hoe is de mic?
- Analoog luisteren via iPod en Vinyl
- Vliegtuig / Trein
- Lekken van het geluid aan de omgeving
Buiten lopen
Doordat een on-ear toch niet helemaal je oor afsluit, is windgeruis meer aanwezig dan een over-ear. De ANC kan dit moeilijk compenseren. Ik vergelijk dit met de Bose Qc25 en mijn JBL Live Beam 3 in-ears. Beide doen het beter dan de Milton en dat wist ik van te voren eigenlijk al. Positionering voor de beste ANC ervaring is bij een on-ear erg belangrijk. Een kleine aanpassing qua plaatsing kan de ANC ervaring al compleet veranderen.
Mic in meetings / telefoon gesprekken
Dit ging goed. Mijn Microphone werd als natuurlijk ervaren bij weinig omgeving geluid. Toen mijn kids flink aan het schreeuwen waren was mijn stem nog redelijk geïsoleerd. Het werd anders toen ik als test een fan naast mijn hoofd zette. Mijn stem werd blikkering en bleef wel nog ok verstaanbaar. De Milton scoort hier voor mij een voldoende.
"Analoog" luisteren
Hier moet ik Marshall een dikke pluim in hun achterste stoppen. Ze leveren in deze tijd een usb-c naar 3,5mm jack kabel mee waarbij ik mijn iPod 6th gen en Koptelefoon versterker, die aan mijn Phono Pre hangt, kan aansluiten. Wat mij enigzins verbaasde was, dat ik alle functies in de app gewoon kon blijven gebruiken terwijl ik via de kabel het geluid kreeg. ANC en de EQ werkte gewoon via de app. De EQ op de iPod heb ik dan ook op de neutrale stand gezet anders werd het een mengelmoes. Ook de volume normalisatie werkte prima.
Ik heb het geluid op de iPod vergeleken met mijn Bose Qc25 en het geluid is op de Milton toch anders dan op de QC25. De Milton klinkt wat helderder en opener dan de QC25. Ik heb nog wat kunnen spelen met het geluidsbeeld via de Soundstage optie, maar dat klink niet echt beter.
Vinyl luisteren gaf ook een prima ervaring. Doordat ik nu ook een EQ kan gebruiken via de app, kon ik mooi een vergelijk maken met de Qc25. De platenspeler is aangesloten op een Shiit Magni 3. De Shiit kan de Milton prima aansturen en hierbij heb ik een aangepaste EQ gemaakt waarbij de Milton echt beter klinkt dan de QC25 zonder EQ. Als ik de EQ niet mee tel, dan gaat het vrij gelijk op met een kleine voorsprong voor de Milton. Hier een dikke plus voor de Milton.
Isolatie
Ja, ik luister vaak muziek in bed en hierbij gebruik ik eigenlijk altijd de QC25. Deze isoleert het geluid voor mijn vrouw zodat deze er niet teveel last van heeft. Dit is een test om ook te kijken hoe het geluid door anderen wordt opgepikt. Simpel gezegd; Is de koptelefoon zodanig geïsoleerd zodat anderen niet teveel last hebben van het geluid dat de koptelefoon lekt aan de omgeving. Dit valt me erg mee en is misschien zelfs iets beter dan op de QC25. Dit verbaasde me omdat het toch een on-ear koptelefoon is en de oorschelpen net zo dik zijn. Misschien toch iets betere isolatie in de oorschelpen. Qua lig comfort op een kussen is het niet de meest ideale koptelefoon omdat bij iedere beweging de koptelefoon verschuift. Als je dit veel doet zou ik zeker niet de adaptieve ANC gebruiken of ANC in het algemeen. Die valt dan de hele tijd weg.
Reizen met de Milton ANC
Ik heb ongeveer een uur of 4 geluisterd in het Vliegtuig en 15 uur in de trein met de Milton en dat beviel prima. Het geruis van het vliegtuig werd redelijk tot goed weggefilterd. Ik heb dit vergeleken door in dezelfde vlucht ook de JBL Live Beam 3 te gebruiken. Die filterde het geruis iets beter weg , maar vooral spraak deed de JBL beter dempen.. Bij deze Milton is het wel zo, dat, als je aan het eten bent, het geluid direct verandert omdat de isolatie meteen wegvalt als je aan het kauwen bent. Bij een over-ear is dit een heel stuk minder het geval. In de trein heb ik echt nergens last van gehad, al heb ik ook gereisd toen het boven de 24 graden was. Dan beginnen je oren toch wel dermate te zweten dat het het comfort er onder gaat lijden. Bij een over-ear zweet je ook, maar dat is niet direct op je oren.
Bouwkwaliteit
Daar kan ik echt heel kort over zijn. Die is uitstekend ondanks zijn erg lichte gewicht van 197 gram.. Alle materialen zijn van hoge kwaliteit. De manier van opvouwen is het simpel en stevig en de koptelefoon is erg flexibel en kun je helemaal verdraaien en uit elkaar trekken zonder dat je bang hoeft je zijn dat hij stuk gaat. Ik weet natuurlijk niet hoe dat is over een langere periode en hoe de materialen tegen gebruik en slijtage kunnen. Enige dingetje is, dat de Milton ANC vleugels heeft als je hem inklapt. Dat kan een puntje zijn als je hem in een zak van je jas wil stoppen.
De kabels zijn van hoge kwaliteit al vind ik de USB-C kabel wel erg kort. Leuk detail is dat je de makkelijk de kussens en ook nog de batterij kan vervangen. Dat vind ik al helemaal een dikke plus, want binnen een halve minuut kon ik al bij de batterij.
Batterij duur.
Ik had inmiddels meer dan 45 uur geluisterd naar deze koptelefoon en altijd de ANC aangehad (voor 95% van de tijd). Het batterij percentage stond op dat moment op 16%. De Levensduur van 50+ uur luisteren met ANC haalt hij makkelijk en dat lijkt mij een prima score. Opladen hangt helemaal af van de batterijbesparing die je in kan stellen in de app. Na 1 uur was er ongeveer 40% bijgekomen als ik een standaard Samsung USB lader gebruik in de optimalisatie stand.
Voor wie is deze koptelefoon nu?
Dat vind ik een lastige. Alle technische features aan deze koptelefoon zijn gewoon erg goed. De materialen, geluidskwaliteit, de app, de software en de complete afwerking. Toch is de keuze van deze koptelefoon alleen een on-ear uit te brengen een beetje een vreemde keuze. Niet iedereen vindt dit prettig en het zou ook niet mijn eerste keuze zijn. Ook niet nu ik gewend ben aan deze koptelefoon en me niet meer irriteer aan hoe de on-ear me past.
Milton Monitor 3
Daarom ben ik een stapje verder gegaan en heb ik bij Klubben in Urecht en Eindhoven een langere sessie gedaan met de Milton Monitor 3 omdat dit een over-ear koptelefoon is die enorm dicht bij de Milton ANC zit qua specs. Het geluid verschil tussen die 2 is echt verwaarloosbaar. Waar de Milton ANC wat meer bas lijkt te hebben, is de Monitor 3 wat meer uitgestrekt over het midden gebied. De Milton 3 heeft niet de M-knop, maar wel het handige bedieningsknopje. Qua geluid doen ze nauwelijks onder voor elkaar en met de EQ op de ANC heb ik het geluid praktisch identiek gekregen. De Monitor 3 heeft ook draagdetectie, dus als je hem afzet stopt het geluid, al is dat niet een feature waar ik veel waarde aan hecht. Het echte verschil was voor mij het comfort. De Monitor 3 zat direct ontzettend comfortabel op mijn hoofd zonder irritatie van mijn bril. Inmiddels weet ik hoe ik de ANC comfortabel kan dragen, maar daar ging enige tijd overheen. Bij de Monitor 3 was dat in 5 seconden gebeurt.
Op moment van schrijven is de Milton ANC 199 euro en de Monitor 3 232 euro. Alleen al voor het comfort zou ik absoluut voor de Monitor 3 kiezen, want qua geluidskwaliteit zijn ze echt praktisch identiek. Daarnaast heeft de Monitor 3 ook nog een langere batterijduur volgens de specs en een hardcase. Wat ik niet weet, is hoe repareerbaar de Milton Monitor 3 is. De Milton ANC is erg makkelijk open te maken en de batterij vervangen lijkt erg makkelijk. Als je liever een kleinere koptelefoon wilt en je hebt geen problemen hebt met on-ear koptelefoons, dan kun je totaal niet mis met de Milton ANC. Het is op afstand de beste on-ear koptelefoon die ik heb mogen gebruiken.
Heb jij ook een Marshall Milton ANC Zwart?
Toch nog een makkelijke meet vraag over de specs, weegt hij echt maar 200 gram?
Ondanks compact en over ear kan ik het bijna niet voorstellen dat hij zo weinig weegt.
[Reactie gewijzigd door ZFLaSH op 24 september 2026 08:24]
Dat is wel heel knap ontworpen dan met zo'n laag gewicht.
Uit nieuwsgierigheid, zijn de 2 Y beugels naar de oorschelpen dan van metaal of plastic?
:strip_icc():strip_exif()/u/2793/crop5bc9e3a38b9f1_cropped.jpeg?f=community)
/u/1887334/crop639d88e6c67c0_cropped.png?f=community)