EcoFlow Stream AC 5000, per stuk Review
De EcoFlow Stream AC5000 is een fraaie en robuuste accu, die op basis van Plug & Play binnen 10 minuten functioneert. De installatie verliep vlekkeloos en met de app zijn eenvoudig (maatwerk-)instellingen door te voeren. Na 1 dag ben ik erg te spreken, maar over enkele weken zal ik een update geven.
Pluspunten
Stevige en fraaie behuizing Hoge opslagcapaciteit Eenvoudige installatie en bediening
Minpunten
Zware unit
Aanleiding
Ik was al een tijdje op zoek naar een goede oplossing voor de overcapaciteit van mijn 8 zonnepanelen tijdens piek opwek; in combinatie met het feit dat de salderingsregeling per 2027 stopt. Na wat zoekwerk en met advies van een collega die er ervaring mee heeft, kwam ik uit bij de EcoFlow Stream AC5000. De redenen voor dit systeem waren vooral de grote opslagcapaciteit binnen een relatief kleine behuizing en een scherpe aanbieding op dat moment.
Eind augustus heb ik deze besteld en medio september is het apparaat uitgeleverd.
Het toeval wil dat we tussen het bestelproces en de levering een nieuw huis hebben gekocht en we dan voor nog grotere ‘opslag uitdagingen’ komen te staan. Met straks 18 zonnepanelen en dan ook 2 auto’s (1 vol elektrisch en 1 hybride) die ik graag wil laten profiteren van zoveel mogelijk gratis of efficiënt te gebruiken stroom. De periode tot aan de verhuizing is dus een mooie testfase, zodat ik straks aanpassingen kan doen aan mijn accu of inkoopcontract voor energie. Dit systeem met de bijbehorende bedieningsmogelijkheden via de app zouden uitkomst moeten kunnen bieden.
P1 meter
Ik bestelde de P1 meter tegelijk met de accu. De meter kwam een weekje eerder. De installatie van de P1 meter verliep vlekkeloos; plug & play. Dat gaf me mooi de tijd om alvast een EcoFlow account aan te maken wat te spelen met de app, zodat ik alvast inzicht kreeg in mijn verbruik. Mijn ‘huis’ was dus al aangemaakt in de app. Het wachten was op de accu.
De accu zelf
Ongeveer een week voor de levering werd ik gebeld door het transportbedrijf (Dascher) om netjes een afspraak te maken. Wat een verademing, vergeleken met andere leveranciers. Met een pakket van 50 kilo en deze waarde was ik hier erg blij mee! Datum geprikt en ik zat klaar voor de ontvangst. De levering viel keurig binnen het afgesproken tijdslot. De monteur belde 10 minuten vooraf nogmaals. Eenmaal aangekomen hielp de chauffeur ook netjes met het binnen zetten van het pakket.
Unboxing
Zoals ik vaker terug had gelezen, was ook mijn pakket stevig ingepakt, waardoor er tijdens transport geen schade is ontstaan. Een kleine pallet met de doos stevig ingesealed. De 45 kilo accu til je niet zomaar even weg, maar het was in mijn eentje te doen. Dat zal niet voor iedereen gelden denk ik, dus dat is iets om rekening mee te houden. Eenmaal binnen kon ik gaan uitpakken. Een makkie. Een paar stevige beschermblokken houden hem op zijn plaats, maar als je die verwijdert, til je hem makkelijk uit de doos. De handleiding is voor elke niet-techneut begrijpelijk en -ook niet onbelangrijk- gewoon in het Nederlands.
Plaatsing
Ik had gekozen voor een plaats in mijn overkapping, omdat we daar nu eenmaal het meeste ruimte hebben. Ook las ik dat sommige mensen merken dat hij toch wat geluid kan produceren en daarom kies ik er in eerste instantie voor om hem niet in het woongedeelte te plaatsen. Misschien later wel. Maar de overkapping is vorst- en vochtvrij, dus daar staat hij prima. Ik heb dus geen gebruik gemaakt van de beugel waarmee je hem aan de muur bevestigt.
Installatie
Het is letterlijk plug & play. Geef de accu een plek, stekker erin en klaar. Daarbij wel opgemerkt dat ik natuurlijk de app al had gedownload voor de P1 meter. Je voegt eenvoudig de unit toe aan je huis zonder lastige koppel-handelingen. Daarna even de software updaten en je bent klaar. Dat duurde alles bij elkaar niet langer dan 5 minuten. De accu werd geleverd met 28% voeding, dus je kunt vrij snel gaan ontdekken wat er gebeurt.
Testen…
Ik ben erg benieuwd wat het systeem doet en ga daar de komende weken eens op mijn gemak naar kijken. Over een paar weken zal ik een update sturen. Heb je tussentijds vragen, laat het me gerust weten
P1 meter
De accu zelf
Unboxing
Plaatsing
Installatie
Testen…
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een EcoFlow Stream AC 5000, per stuk?