Philips 55OLED811/12 Zwart Review

16 september 2026, laatste update op 16 september 2026, 29 views Rapporteer
Product geleend +1

Als je van een FHD LCD TV naar deze OLED811 overstapt, dan is het een verademing in beeld kwaliteit. 4K streams lopen soepel en je ziet elk detail haarscherp. Wel zitten er een paar uitdagingen bij het eerste gebruik van de TV. Installatie gaat niet zonder slag of stoot. Daarnaast werkt de OLED811 op een Titan OS zonder appstore waardoor je dus apps mist (zoals SkyShowTime en Ziggo GO).

De Ambilight waren wij al gewend en dit is nu hetzelfde gebleven (3 zijdig waar ik liever 4 zijdig had gezien voor deze OLED). De OLED811 kan op WiFi maar een vaste ethernetkabel is wenselijk bij het streamen van 4K content. Lees mijn uitgebreide verslag voor de plus en minpunten. Al met al toch wel tevreden met deze TV.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit en contrast
  • VRR en ALLM Support via HDMI 2.1 voor gaming
  • Slank en mooi design
  • Naadloze integratie met losse AV set
  • Vertrouwde ambilight systeem

Minpunten

• Niet alle streaming apps beschikbaar (Titan OS)
  • Glanzend scherm
  • Nintendo Switch Dockingstation issues
  • Volumeknop reageert traag icm AV set
  • Installatie niet voor een leek ivm ontbrekende handleiding

Een tijdje geleden hebben wij onze 43 inch LCD-tv vervangen door de Philips OLED811, voornamelijk vanwege onze sterke voorkeur voor Ambilight. Dankzij de smalle bezel (rand) van de OLED811 valt de overstap naar een groter 55 inch scherm reuze mee in de huiskamer. Het strakke, moderne design is precies wat we van Philips gewend zijn, al is het glanzende OLED-scherm wel gevoelig voor spiegeling als de zon erop schijnt. Het uitpakken en in elkaar zetten is goed te doen, al is dit vanwege de omvang en het gewicht echt een klus voor twee personen.

Installatie en het Titan OS

Bij het uitpakken viel direct op dat een fysieke handleiding ontbreekt in de doos, wat de installatie voor een leek tot een flinke uitdaging maakt. De stappen op zich zijn te doorlopen, maar het kost wat uitzoekwerk om alles – zeker als je voornamelijk IPTV en streamingsdiensten gebruikt – goed werkend te krijgen. Een groot minpunt tijdens de installatie is de koppelcode voor je telefoon: deze is in beeld voor welgeteld een fractie van een seconde, waardoor je het scherm bijna moet filmen om de code te achterhalen.

Het besturingssysteem is Titan OS, wat voor ons even wennen was na jarenlang een Android TV-kastje te hebben gebruikt. Een nadeel is dat het ontbreken van een volwaardige App Store en het beperkte aanbod ervoor zorgen dat niet elke app (zoals SkyShowTime en Ziggo) beschikbaar is. Hierdoor moesten we tijdelijk ons oude Android-kastje weer aansluiten.

Beeldkwaliteit en Streaming

Zodra de tv echter draait, is het beeld een absolute openbaring – zeker als je net als wij vanaf een oudere FHD LCD-tv komt. Het OLED-scherm levert fantastische kleuren en een prachtig diep zwart. Snelle actiefilms en scherpe details zijn een genot om naar te kijken; je ziet werkelijk alle details op het scherm. Om te zorgen dat 4K-streams foutloos binnenkomen, raden we wel aan om de tv direct via een UTP-kabel (op een netwerkswitch) aan te sluiten in plaats van via Wi-Fi, zodat de zware datastroom optimaal verwerkt wordt.

Gaming en Randapparatuur

Op het gebied van gaming blinkt de OLED811 echt uit. Dankzij de ondersteuning voor VRR, ALLM en een verversingssnelheid van 165Hz op 4K lopen beelden extreem vloeiend en is er geen sprake van lagging. Het aansluiten van randapparatuur via HDMI 2.1 werkt over het algemeen uitstekend, hoewel er een kleine softwarematige hik is met de Nintendo Switch in het dockingstation (die de tv soms niet direct herkent tenzij je handmatig het HDMI-kanaal kiest).

Ook het streamen vanaf je telefoon werkt, al moet je de tv eerst handmatig in 'Air Server mode' zetten voordat andere apparaten hem kunnen detecteren.

Geluid en Bediening

Het ingebouwde geluid van de tv valt wat tegen als je al een uitgebreide Dolby Atmos-set in huis hebt staan. Gelukkig werkt het ARC-systeem feilloos samen met onze externe AV-set: bij het aanzetten van de tv springt de geluidsset direct aan en bedien je alles met één afstandsbediening. Een klein irritatiepuntje hierbij is wel dat de volumeknop op de afstandsbediening erg traag reageert; je moet echt tikje voor tikje drukken om te voorkomen dat het geluid veel te hard of te zacht staat.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Philips 55OLED811/12 Zwart?