JBL Tour Pro 3 Zwart Review
Uitstekende geluidskwaliteit: gedetailleerd en gebalanceerd, met foam tips wat warmer en voller. LDAC voegde voor mij weinig hoorbaars toe. Ik had echt problemen met de fit/seal. Zelfs met Comply-tips kreeg ik die nooit helemaal goed, waardoor ook de veelgeprezen ANC bij mij tegenviel. Mijn oude Bose QuietComfort Earbuds presteerden hierin duidelijk beter.
Voor hardlopen waren ze prima: ze bleven meestal goed zitten, al was er wat windgeluid. De app is uitgebreid en goed, maar de bediening op de oortjes is onnodig beperkt: volume én mediabediening tegelijk kan niet.
Een verrassend hoogtepunt voor mij was de smart case met 3,5mm-aansluiting: ideaal voor laptops en apparaten zonder Bluetooth. Uiteindelijk vervangen vanwege laadproblemen met het rechteroortje - een probleem dat ook online vaker gemeld wordt.
Pluspunten
Case met schermpje Goed geluid 3.5mm aansluiting Prima batterijduur
Minpunten
Seal moeilijk Wat windgeruis Grote case door de extra functionaliteit
Context
Hiervoor had ik de Bose Quietcomfort Earbuds uit 2020, toentertijd zo goed als de beste oortjes qua ANC en oortjes die mij direct goed zaten (zowel qua seal als hoe goed ze bleven zitten). Ik heb de JBL Tour Pro 3 ruim een jaar lang dagelijks 1 tot 2 uur gebruikt met wandelen, maar daarnaast de oortjes ook gebruikt met hardlopen (4x per week) en reizen (vliegtuig en trein). Bij mij is de oplaadcase van het rechteroortje helaas gesneuveld, deze wordt vaak niet meer herkend in de case en laadt daardoor niet (goed) op. Op internet zijn er meer mensen met dit probleem. Ik wilde de oortjes dus voor garantie opsturen, maar helaas had de hond een ander plan en heeft hij het rechteroortje écht kapot gemaakt. Ik heb de JBL Tour Pro 3 daarom in september 2026 vervangen door de Bose Quietcomfort Earbuds Ultra (gen 2), nadat ik de Sony WF-1000XM6 ook had geprobeerd. Echter kreeg ik daar geen (goede) seal.
Fit/seal
Hier heb ik met de JBL Tour Pro 3 echt moeite gehad. Ik vond de ANC niet zo indrukwekkend als ik gewend was, maar zocht het probleem vooral bij mijzelf. Met Comply Ear Tips uiteindelijk een betere seal kunnen verkrijgen hoewel het achteraf nooit echt goed is geweest. De Comply Ear Tips waren qua geluid wel heel fijn, het geluid werd merkbaar warmer.
Geluidskwaliteit
Mooi gebalanceerd geluid, ik vond ze met de siliconendopjes net wat te koel/schel, de foam tips (van JBL standaard, en daarna dus de Comply) zorgden voor net wat voller en warmer geluid. Ik heb erg genoten van het geluid, of het nou een film, audioboek of film was. Goede kwaliteit, goede details, kon ik echt niets over zeggen
Ik heb ook met LDAC getest icm hoge kwaliteitsaudio van Spotify en Tidal, maar moet eerlijk zeggen dat ik het kwaliteitsverschil niet echt kon horen en wat ik dacht te horen vond ik niet significant genoeg om het aan te zetten.
Sport (hardloppen)
Ik heb de oortjes alleen gebruikt in combinatie met hardlopen, dat beviel mij eigenlijk altijd goed. Een enkele keer had ik het gevoel dat ik het oortje toch even terug moest duwen in mijn oor, vaak als het heel warm was waardoor ik meer zweette dan normaal. Ik had wel wat last van windgeluid, de ANC stand haalde dit niet altijd effectief weg. Ik zou er niet mee gaan fietsen, maar voor hardlopen kon het prima. Ik heb het nooit als écht hinderlijk ervaren.
ANC
Dit vind ik lastig, uit alle reviews blijkt dat het héle goede ANC zou hebben, maar ik was er niet van onder de indruk. Mijn oude Bose Quietcomfort waren véél beter in staat om geluid in zowel de trein als het vliegtuig weg te halen, met name het lagere, maar dat kan dus ook (deels) komen door de fit/seal die niet perfect leek te zijn. Ik heb ze nooit naast elkaar vergeleken (terwijl ik in de trein of in het vliegtuig zat), maar ik merkte het verschil echt op trajecten waar ik regelmatig reisde met de trein.
Mijn meest "objectieve" test was in de eetkamer achter zitten en de oortjes op maximale ANC zetten: zowel de Bose Quietcomfort als Bose Ultra Gen 2 zijn in staat het geluid van de waterval in de vijver volledig weg te filteren. Bij de JBL Tour Pro 3 kon ik het altijd horen, zij het zwakjes.
Gebruiksgemak
Dit is een beetje gemixt, via het linkeroortje kun je de oortjes heel snel in een "awareness" modus zetten waardoor je alles om je heen heel goed hoort (iets scheller dan normaal). Dat is fijn en werkt intuïtief, het nadeel vind ik wel dat hij dan niet de afgespeelde media even op pauze zet (ik moest dus eerst mijn audioboek op pauze zetten, daarna in awareness mode). Het had echt nog een stukje mooier gekund. Maar de controls vond ik verder echt matig, je kan óf kiezen om volume in te stellen óf je kan kiezen voor mediabediening. Beide kan niet, echt bizar dat JBL dit zo beperkt. Dit was voor mij een enorme stap terug t.o.v. de Bose (en is ook weer een stap voorwaarts), omdat je daar "van boven naar beneden" kan swipen op je oortjes om het volume te beheren, en daarnaast heb je gewoon mediabediening.
Wat ik wel écht top vond en wat ik ga missen in mijn nieuwe oortjes, was de mogelijkheid om de oortjes via 3.5mm te verbinden aan mijn laptop. Wat een geweldige functie! Zo kun je je oortjes toch in elke situatie gebruiken en met de laptop merkte ik ook aanzienlijk minder latency.
De case is stevig en mooi, maar in de praktijk gebruikte ik het eigenlijk alleen om de batterij te controleren. In april/mei dit jaar is er een update gekomen die de UI van de case aanzienlijk verbeterde. Mooi om te zien dat JBL hier nog wel aandacht aan besteed!
Batterijduur
Ik ben er in de praktijk nooit tegenaan gelopen dat de batterijduur te kort was. Maar ik deed de oortjes altijd direct in de case na gebruik en als ik thuiswerk heb ik een setje speakers staan. Langste aaneengesluiten gebruik zal tegen de 4-5 uur zijn en toen was er nog voldoende batterij over.
Software
Ik vond de software van JBL erg uitgebreid, veel mogelijkheden om de EQ te finetunen en je fit te vinden, maar ook bijv. een automatische EQ op basis van je fit/seal. Daarnaast zat er een aparte tuning in voor siliconen vs de foam tips. Fijne app in gebruik, eigenlijk nooit problemen mee gehad.
Ik zou de oortjes 7/10 geven, maar dat kan met de sterren niet. Voor mij overweegt het feit dat de fit niet bij mij past en ik dus nooit een goede seal heb kunnen vinden, ook JBL kon toen niet verder helpen (Sony stelt bijv. voor om andere dopjes op te sturen). Dat is voor mij de reden dat ik toch voor 3/5 sterren ben gegaan. Als ik daar geen problemen mee had gehad, was ik zéker voor 4/5 gegaan.
Momenteel heb ik de Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3.
Top qua windgeruis, 0 last op een elektrische fiets die max 25km gaat.
Mooi om te horen dat je zo tevreden bent met je Sennheiser!
:strip_icc():strip_exif()/u/999619/crop5a1727e096a48_cropped.jpeg?f=community)