Zendure SolarFlow 2400 AC+ Review
Mijn eerste bevindingen van de Zendure SolarFlow 2400 AC+ is dat hij overtuigt op het gebied van hardware en fysieke installatie. De behuizing voelt oerdegelijk aan, het koppelen met het netwerk is binnen een minuut geregeld en de integratie met de P1-meter en Smart Meter Bridge werkt goed. Erg prettig is dat het laad- en ontlaadvermogen softwarematig onafhankelijk van elkaar kan worden begrensd in stappen van 100W.
Het voornaamste verbeterpunt zit in de software. Het stappenproces om van het uitpakken naar een werkende 'Eigenverbruikmodus' te komen is voor de gemiddelde gebruiker niet helemaal logisch opgebouwd. Daarnaast sturen de QR-codes op de handleidingen naar een algemene pagina en bevat de app wat lokalisatiefoutjes.
Als eerste kennismaking met een thuisaccu levert Zendure een uitstekend hardwareproduct af, maar de app-begeleiding kan voor de grote massa nog net wat meer gestroomlijnd worden.
Pluspunten
Robuuste bouwkwaliteit en vlot fysiek koppelen Wi-Fi Onafhankelijk instelbaar laad- en ontlaadvermogen (in stappen van 100W)
Minpunten
Onboarding/stappenproces in de app niet altijd logisch voor de gewone gebruiker QR-codes op documentatie linken naar algemene pagina i.p.v. specifieke handleiding Slordigheden in lokalisatie (taalfouten) en erg soepel wachtwoordbeleid
Zendure SolarFlow 2400 AC+ – Deel 1: Unboxing, Installatie & Eerste Indruk
1. Introductie & Testcontext
Toen Tweakers Partners en Zendure het testpanel openden voor de SolarFlow 2400 AC+, heb ik mij direct ingeschreven. Thuisaccu's staan volop in de belangstelling en als tech-liefhebber volg ik de ontwikkelingen in de energiemarkt op de voet. Dit is mijn eerste praktische ervaring met een thuisbatterij en ik ben benieuwd wat een dergelijk systeem toevoegt aan een modern huishouden. Deze eerste bevindingen richten zich puur op de installatie. Later zal ik deze review aanvullen met bevindingen van de komende weken.Mijn testomgeving betreft een volledig elektrische woning voorzien van een warmtepomp, 42 zonnepanelen en een EV met Peblar-laadpaal. Ik besef dat een compact accusysteem van 2,4 kWh bij lange na niet voldoende is in mijn energiesituatie. Echter met het oog op de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling is dit echter een uitgelezen kans om wat praktijkervaring op te doen. Welke impact heeft zo'n energiebuffer op de basislast en welke besparing valt er in de praktijk te behalen?
Omdat ik gebruikmaak van een vast energiecontract, stuur ik in eerste instantie niet op dynamische tarieven, maar op het maximaliseren van het eigenverbruik (nul-op-de-meter). Voor deze review hanteer ik het perspectief van de kritische consument: is de installatie daadwerkelijk plug-and-play en loopt een gemiddelde gebruiker zonder diepgaande technische kennis er moeiteloos doorheen?
2. Unboxing & Hardware
- Verpakking & Bescherming: De apparatuur wordt geleverd in een stevige verpakking. Dik Tempex en beschermfolie beschermen de unit goed tegen eventuele transportschade.
- Accessoires: Naast de SolarFlow-hoofdunit bevindt zich in de verpakking een apart doosje met benodigde accessoires, waaronder het montagemateriaal en de netvoedingskabel.
- Bouwkwaliteit: De SolarFlow 2400 AC+ maakt een robuuste en degelijke indruk. De behuizing is netjes afgewerkt en een praktisch detail is de inklapbare Wi-Fi-antenne; deze valt verzonken weg in het frame zodat er geen kwetsbare onderdelen uitsteken als je die niet gebruikt bij gebruik van de ethernetpoort.
- Gewicht & Hantering: Vergis je niet in het gewicht van de unit. Mede door de ingebouwde LFP-cellen (Lithium-ijzerfosfaat) is de behuizing behoorlijk zwaar. Het is voor de veiligheid en het behoud van je rug aan te raden om het uitpakken en plaatsen met twee personen uit te voeren.
- Accustatus bij levering: Bij het inschakelen gaf de app een 60% SOC (State of Charge) aan. Je kunt dus gelijk aan de slag met opladen of ontladen en deze status schijnt goed te zijn voor langdurig opslag en transport.
- Documentatie & QR-codes: In de doos bevindt zich een beknopte handleiding met daarop ook QR-codes voor de app/handleiding/support.
Aandachtspunt documentatie: De QR-codes op de meegeleverde documentatie verwijzen naar een algemene downloadpagina van Zendure. Als gebruiker moet je vervolgens zelf door productlijsten zoeken om de specifieke handleidingen voor de 2400 AC+ en de P1-meter te vinden. Dit kan gebruiksvriendelijker.
3. Account & Beveiliging
Het aanmaken van een Zendure-account via de app verloopt gemakkelijk via een e-mailverificatiecode binnen een minuut.Aandachtspunt beveiliging: Het wachtwoordbeleid bij accountregistratie vind ik wel ruim ingesteld. Een eenvoudig wachtwoord van slechts 10 kleine letters zonder cijfers of leestekens werd direct geaccepteerd. Voor een systeem dat fysiek is gekoppeld aan de stroomvoorziening van de woning zou ik een strikter wachtwoordbeleid (en wellicht optioneel 2FA) wenselijk vinden.
4. Eerste Installatie & Firmware
- Koppelen (Bluetooth & Wi-Fi): Zodra de netstekker in het stopcontact gaat, schakelt het apparaat in. De Zendure-app vond de SolarFlow direct via Bluetooth en na het invoeren van de Wi-Fi-gegevens was het systeem snel online.
- Vermogenslimieten Instellen: Een pluspunt in de onboarding is dat de app direct vraagt om de gewenste vermogensgrenzen in te stellen. Standaard staan zowel het laad- als het ontlaadvermogen begrensd op 800W, wat veilig is voor een standaard stopcontact. Het prettige hieraan is dat deze waarden softwarematig ieder afzonderlijk van elkaar kunnen worden aangepast (in stappen van 100W), bijvoorbeeld als het apparaat op een vrije groep staat of als je het laden en ontladen verschillend wilt begrenzen.
- Firmware Update: Meteen na het koppelen meldde de app een firmware-update van V1.0.1 naar V2.0.2. Dit proces duurde enkele minuten, waarna de unit automatisch herstartte.
5. P1-meter & Smart Meter Bridge Integratie
Omdat de P1-poort in mijn meterkast al in gebruik is voor de laadpaal, is de Zendure P1-meter aangesloten op een actieve HomeWizard P1-splitter.Praktijktip – P1-poort al bezet? Mocht de P1-poort in de meterkast al bezet zijn (bijvoorbeeld door een laadpaal of een Home Assistant-dongle), houd er dan rekening mee dat je een actieve P1-splitter nodig hebt. Zonder mijn bestaande splitter had ik het systeem niet direct in één keer kunnen aansluiten.
- Toevoegen hardware: Het toevoegen van de P1-dongle via het scannen van de unieke QR-code op het apparaat zelf verloopt vlot.
- Smart Meter Bridge: Zendure levert bij de P1 meter een losse 'Smart Meter Bridge' mee. Dit is een soort van repeater die in een nabijgelegen stopcontact geplaatst moet worden voor de communicatie. De app herkende de opstelling en gaf aan dat deze Bridge aangesloten moest worden.
- Firmware Updates: Na het inpluggen van de Bridge werden zowel de Bridge als de P1-meter achter elkaar succesvol voorzien van de nieuwste firmware.
6. App-Interface & Onboarding voor de "Gewone Gebruiker"
De Zendure-app ziet er visueel strak uit en biedt diverse modi (Auto, ZENKI, Eigenverbruik, TOU en Custom). Als technisch onderlegde gebruiker kom je er op eigen kracht wel uit om de juiste configuratie te vinden, maar het natuurlijke stappenproces in de app schiet hier voor de gemiddelde consument tekort:- Onlogische Onboarding-volgorde: Het toevoegen van de SolarFlow en de P1-meter, evenals het koppelen van deze twee in het HEMS-systeem, voelt niet als één vloeiend installatieproces. Voor een minder technische gebruiker is de te volgen logica niet meteen helder.
- Standaard op 200W op de AUTO stand: Als je de SolarFlow in 'Auto-modus' zet zonder dat de P1-meter actief is gekoppeld, valt de accu automatisch terug op een vaste ontlading van 200W. In de app kun je dat niet zien, maar is niet direct duidelijk dat de accu zelf maar bedacht heeft om te gaan ontladen. Zonder de P1 meter is dat in mijn optiek een aanname dat dat goed is.
- Handmatige Moduswissel: Nadat de P1-meter gekoppeld is, schakelt het systeem niet automatisch over naar dynamische sturing. Je moet in het HEMS-menu handmatig de instelling wijzigen naar "Eigenverbruikmodus" voordat het algoritme daadwerkelijk op de P1-data gaat sturen voor een nul-op-de-meter resultaat.
Voorlopige Conclusie
Kijkend naar de hardware en de fysieke installatie levert Zendure een uitstekend product af. De SolarFlow 2400 AC+ voelt degelijk aan, het koppelen met het netwerk is snel geregeld en de integratie met de P1-meter en Smart Meter Bridge werkt doeltreffend.Het voornaamste aandachtspunt voor de grote massa zit in de softwarematige onboarding en afwerking. Het stappenproces om van het uitpakken naar een correct ingestelde 'Eigenverbruikmodus' te komen is niet voor iedereen gelijk logisch of vanzelfsprekend. Hier kan Zendure de app-begeleiding nog wel wat stroomlijnen.
In Deel 2 van deze review test ik de prestaties in de praktijk: hoe snel reageert de P1-sturing op piekbelastingen (zoals een Quooker of kookplaat), wat is het geluidsniveau en warmteontwikkeling onder maximale belasting en hoe bevalt het rendement in Eigenverbruikmodus?
Heb jij ook een Zendure SolarFlow 2400 AC+?