Valve Steam Machine 512GB Review
Een hybride machine met voordelen (en enkele nadelen) van PC en Console in één machine. Als je opzoek bent naar een console met meer vrijheid dan de XBOX, PS5, of Switch 2, dan kan de Steam Machine een uitkomst zijn.
Bij aanschaf lijkt het een stuk duurder te zijn dan de concurrerende consoles, maar over de levensduur van 4-5 jaar komt menig gebruiker goedkoper uit.
Hoe toekomstbestendig de console gaat zijn hangt af van je gebruik, wil je AAA games op Ultra 4K de komende jaren spelen dan kun je beter doorsparen voor een game PC of akkoord gaan met de Lock-in van Sony en Microsoft.
Zelf ben ik niet opzoek naar de snelste hardware en toch een fijne game ervaring, dan lijkt het tot nu toe een goede machine.
Pluspunten
Console ervaring Geen abonnementskosten, PC-vrijheid Prijs van games Besturing en Ergonomie PC exclusives: RTS games, Indie games Linux en Windows Desktop mogelijk
Minpunten
Weinig console exclusives Proton-afhankelijkheid (bij SteamOS) AAA online games: Problemen met anti-cheating software Geen PC upgrades Slechte € per FPS Geen Fysieke Media & Geen DRM-vrije games
Na jarenlang trouw te hebben gegamed op de PlayStation 5 voor de grote, grafisch zware AAA-titels, begon het ecosysteem van de console me steeds meer tegen te staan. De PS5 is een goed apparaat, maar de verborgen kosten en beperkingen begonnen tegen te staan. Toen ik de beslissing nam om een Steam Machine aan te schaffen, was het doel: de enorme bibliotheek aan pc-games naar het grote scherm in de woonkamer brengen, zonder in te leveren op het gemak van een console.
Mijn eerste indruk na enkele weken gebruik is zeer positief.
- Mijn bestaande grote Steam Library in de woonkamer met indie games.
- De mogelijkheid om andere gamestores te gebruiken (nu gebruik ik ook Battle.Net).
- Gemak van een console.
- Je hebt wel absoluut een goede internetverbinding nodig anders is de start erg langzaam. Alle games moeten eerst gedownload worden.
De Overstap: Weg van de Console-Tax
Een van de meest bevrijdende aspecten van de overstap van de PS5 naar een Steam Machine in de woonkamer is het financiële plaatje op de lange termijn. Op consoles ben je gebonden aan een gesloten ecosysteem. Games kosten bij release vaak tussen de zeventig en tachtig euro en de digitale winkel van Sony heeft een monopolie op de prijsbepaling. Hoewel er sales zijn, halen deze het zelden bij de beruchte Steam Sales of de prijzen die je via legitieme third-party key-verkopers kunt vinden.Daarnaast is er de 'console tax' voor online multiplayer. Het feit dat ik op de PS5 maandelijks of jaarlijks een flink bedrag voor PlayStation Plus moest neertellen, puur en alleen om de internetverbinding te mogen gebruiken waar ik mijn provider al voor betaal, begon te wringen. Bij de Steam Machine betaal je hier niet met een abonnement voor. Online gamen is gratis, zoals het hoort (natuurlijk zit het wel in de prijs berekend, maar dit zijn eenmalige kosten).
De kosten van de hardware zelf verdien je zodoende op termijn terug, zeker wanneer je bedenkt dat je volledige, reeds opgebouwde Steam-bibliotheek direct tot je beschikking staat.
| Gebruikersprofiel | Besparing /jaar | Bij € 1.108 Steam Machine (Verschil € 558) | Bij € 1.428 Steam Machine (Verschil € 878) |
| Lichte speler (4 games/jaar) | € 127,- | 4,4 jaar (53 maanden) | 6,9 jaar (83 maanden) |
| Gemiddelde speler (8 games/jaar) | € 177,- | 3,2 jaar (38 maanden) | 5,0 jaar (60 maanden) |
| Actieve speler (12 games/jaar) | € 232,- | 2,4 jaar (29 maanden) | 3,8 jaar (45 maanden) |
| Veelvraat (20 games/jaar) | € 332,- | 1,7 jaar (20 maanden) | 2,6 jaar (32 maanden) |
Wat het doorverkopen van een standaard PS5 slim of XBOX oplevert ten opzichte van een Steam Machine is moeilijk te voorspellen. De Steam Deck LCD is nu ongeveer € 370 - € 400 op V&A, de PS5 is tussen de € 400 - € 500 (zie de grafiek voor een overzicht van de geschatte prijsontwikkeling).
Woonkamer Integratie en Eerste Indruk
De Steam Machine is ontworpen om naadloos op te gaan in een moderne woonkamer-setup. Waar een traditionele desktop-pc vaak groter is met opvallender design, laat een compacte Steam Machine zich gemakkelijk wegwerken in een tv-meubel, vergelijkbaar met een reguliere versterker of console. Natuurlijk zijn er zeker PC behuizingen die stijlvol opgaan in de woonkamer, denk aan de Lian-Li A3 bijvoorbeeld.Wanneer het systeem opstart, boot het direct in SteamOS of de Steam Big Picture-modus. De interface is net zo gestroomlijnd als het dashboard van de PS5. Er is geen gedoe met Windows-updates die je uit een game gooien en de Steam Controller verhelpt het probleem van launchers wegklikken. Met een voetnoot: oude, of indie games kunnen soms toch nog een muis nodig hebben. Natuurlijk zijn er ook games zoals een RTS, die je niet op een andere manier zou willen spelen.
Prestaties en Geluidsproductie in de Woonkamer
In de woonkamer is akoestiek belangrijk. De Steam Machine is uitgerust met hardware die sterk genoeg is om oudere games en indies op hoge framerates (60 tot 120 fps, afhankelijk van je tv). Ik heb nog geen 2026 AAA game gekocht en ben benieuwd naar de perfomance. De laadtijden zijn kort met de prima SSD en de framerate is tot nu toe stabiel.
Als ik uitga van de online benchmarks denk ik dat je voor nu prima op 1080p ultra kan spelen, maar dat de machine net zoals de Steam Deck binnen de gemiddelde levensduur van een console van 5 jaar behoorlijk gaat achterlopen. Als ik een gok moet wagen dan denk ik dat AAA games na 2 jaar niet meer op ultra lopen en na 4 tot 5 jaar eerder op medium. Dat is koffiedik kijken, zeker omdat ik hoop dat we door Ramagadon betere optimalisatie gaan terugzien in de game industrie.
Tot nu toe is het apparaat zeer stil en koel. Ik ben benieuwd hoe de slijtage gaat zijn en of dit net zo goed blijft in de toekomst.
Onderhoud, upgrades en duurzaamheid
De Steam Machine is eenvoudig open te maken. Zeker de SSD vervangen is eenvoudig (staat op iFixit). Als ex game-pc-bouwer denk ik de SSD zeker in de toekomst te upgraden. De koelingpasta vervangen lijkt een paar moeilijkere stappen nodig te hebben, maar kunnen zonder onderdelen kapot te hoeven maken. Het upgraden van de GPU is niet voor normale gebruikers mogelijk, ook al zijn er al online nieuwsberichten van een Steam Machine Upgrade met een RX 9070 XT. Dit is alleen voor de die-hard Tweaker onder ons.
Over het upgraden van de machine denk ik dat er intern niet al te veel mogelijk is. Wel zou het theoretisch gezien mogelijk zijn om via de USB-c poort een externe GPU aan te sluiten. Laten we hopen dat Valve de mogelijkheid gaat bieden. Stel dat je in de toekomst een RX 9070 XT of nieuwere variant kan aansluiten dan kan je de Steam Machine voorbij zijn normale levensduur blijven gebruiken.
Valve heeft weinig gedaan voor de duurzaamheid, de verpakking is van FSC karton. Maar de machine zelf heeft geen duurzaamheidscertificeringen. Dat is jammer, het had Valve gesierd om daar meer op te investeren.
Conclusie: fijne hybride console voor instap console performance
De ervaring van het gamen zelf is erg fijn, gedachteloos aanzetten en spelen maar. De games die ik speel lopen soepel en werken prima via Proton.
Ook al is de initiële aanschafprijs hoog, toch denk ik na mijn korte gebruik dat het een fijn product is voor het geld. Je beoordeeld een auto ook niet op zijn aanschafprijs maar kijkt naar het bedrag over de gebruiksperiode heen. Naar mijn inschatting verdien ik de aanschaf na 4,4 jaar terug. Met ieder jaar dat ik daarna er plezier van heb levert mijn initiële uitgave op dat ik minder terugkerende kosten heb.
Heb jij ook een Valve Steam Machine 512GB?
:strip_icc():strip_exif()/u/670289/crop58453366d54d9_cropped.jpeg?f=community)