Ubiquiti UniFi Next-Gen Gateway Lite Review
Het is een compact apparaat wat doet wat het moet doen. Er zit niks op, behalve de routerfunctie. Wallmount wordt NIET meegeleverd en is eigenlijk in meeste gevallen denk ik must have om mee te bestellen. Die werkt met een achterplaat die geschroefd kan worden aan de wand in bijvoorbeeld de meterkast en dan met een magnetische achterplaat van de Gateway hangt deze vast (maar kan voor onderhoud ook simpel los gehaald worden).
Voor een simpele internetverbinding van bijvoorbeeld 100/100 is deze prima. Geen ervaring met hogere snelheden met IDS/IPS. Deze is in tegenstelling tot de USG-3P in mijn geval wel prima bruikbaar en filtert daadwerkelijk ook verkeer eruit zonder 100% CPU load en de bandbreedte te beperken.
Pluspunten
USB-C voeding met langere snoer Sneller dan USG-3 Compact Teleport support icm Travelrouter
Minpunten
Geen meegeleverde wallmount Relatief prijzig ten opzichte van modellen met ingebouwde controller
In mijn geval had ik al een Cloudkey Gen2+ met SSD voor opslag camerabeelden van 4 camera's. Dit was relevant, want de meeste gateways hebben tegenwoordig ingebouwde controllersoftware. Deze Lite heeft dit niet en dat was in mijn geval een prima oplossing. Hij is wel prijzig ten opzichte van sommige versies met ingebouwde controller. Alleen is het afhankelijk van de configuratie die je thuis hebt hangen de persoonlijke afweging wat beter is. Indien je nieuw begint is dit apparaat waarschijnlijk niet voor je geschikt, terwijl voor een bestaande setup dit een vervanger voor de USG-3P kan zijn. In mijn geval was dit de gemaakte, afweging omdat ik een controller migratie naar een andere gateway niet zag zitten.
Uit de doos wordt de Gateway Lite met enkel een USB-C adapter (met een aardige lengte qua kabel) en het apparaat zelf geleverd. Er zit geen montagemateriaal bij wat ik echt nadelig vind. Advies is dus om een magnetische wandplaat mee te bestellen. Die schroef je in de wand en je hangt de Gateway Lite eraan vast.
Configuratie is simpel. In mijn geval moest ik de oude USG-3P eerst uit de controller verwijderen, deze afkoppelen en de nieuwe Gateway aansluiten. Daarna werd deze meteen gezien door de controller en na adopten werkte het meteen. Bij custom VLAN configuratie kan het iets meer werk zijn. Mijn verbinding (Odido) heeft geen PPOE dus dat maakt het ook minder complex. Uit de doos wordt de Gateway met hele oude firmware meegeleverd, dus je moet deze meteen bijwerken naar de laatste versie.
IDS/IPS heb ik ingeschakeld en dat werkt in mijn geval prima. Nu heb ik wel enkel een 100/100 verbinding, dus heb niet kunnen testen hoe dit bij een 1 Gbit lijn werkt. Het is in elk geval een stuk beter dan wat de USG-3P deed, want daar was IDS/IPS in de praktijk onbruikbaar en zorgde dit voor het enorm knijpen van de verbinding.
Een ander pluspunt wat ik nog niet expliciet veel gelezen heb, is dat deze gateway ook Teleport ondersteuning heeft. Dat betekent dat je niet meer zelf met Wireguard of andere tooling aan de slag hoeft als je een Travelrouter gebruikt op vakantie. Dat is automatisch ingebouwd en heeft geen aparte configuratie nodig.
Qua warmte lijkt het apparaat aan de buitenzijde voor Ubiquiti begrippen koel te blijven.
Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Next-Gen Gateway Lite?