Google Pixel 11 Pro, 16GB ram, 512GB opslag Zwart Review
Na jarenlang iPhones gebruikt te hebben ben ik overgestapt naar de Pixel 11 Pro 512GB. De telefoon is erg snel, het scherm is uitstekend en Android geeft veel meer vrijheid om zaken naar eigen wens in te stellen. Vooral notificaties, standaard-apps en systeeminstellingen zijn veel uitgebreider aan te passen.
De overstap vanaf iOS kostte wel behoorlijk wat tijd. Veel apps moesten opnieuw worden ingesteld en op sommige plekken voelt iOS nog net wat consistenter en gestroomlijnder. Ook blijft de aanschafprijs stevig, zeker zonder inruilactie.
Na de overstap ben ik echter erg tevreden. De Pixel voelt snel, volwassen en flexibel aan en ik verwacht er zonder problemen meerdere jaren mee vooruit te kunnen.
Pluspunten
Zeer snel Uitstekend scherm Veel vrijheid en instelmogelijkheden Goede integratie met Google-diensten Helder en scherp scherm Schone Android-ervaring
Minpunten
Hoge aanschafprijs Overstap vanaf iPhone kost veel tijd iOS voelt op sommige punten net wat consistenter aan Officieel Google-hoesje erg glad
Eerste indruk en prestaties
De Pixel 11 Pro voelt in dagelijks gebruik ontzettend snel aan. Apps openen direct, wisselen tussen applicaties gaat soepel en tot nu toe heb ik geen vertragingen of haperingen meegemaakt. Natuurlijk mag je dat verwachten van een toestel in deze prijsklasse, maar het is prettig dat de software en hardware ook daadwerkelijk zo aanvoelen.Het scherm behoort voor mij tot de sterkste punten van het toestel. Het is scherp, helder en uitstekend afleesbaar. Ook de algemene bediening voelt responsief aan.
Android na jarenlang iOS
Het grootste verschil zit voor mij niet eens in de hardware, maar in Android zelf. Na jarenlang iOS gebruikt te hebben merk ik opnieuw hoeveel meer vrijheid Android geeft.Notificaties, standaard-apps, geluiden en allerlei systeeminstellingen zijn veel uitgebreider naar eigen smaak aan te passen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld verschillende notificatiegeluiden voor Gmail en WhatsApp, waardoor ik zonder op mijn telefoon te kijken al weet wat voor melding binnenkomt.
Dat soort kleine dingen maken Android voor mij uiteindelijk prettiger in dagelijks gebruik.
Daar staat tegenover dat iOS op sommige punten nog steeds iets consistenter en gestroomlijnder aanvoelt. Een voorbeeld is biometrische authenticatie. Op mijn iPhone kon Face ID in sommige apps direct doorgaan naar de volgende stap, terwijl ik op Android soms na herkenning nogmaals op een knop moet drukken. Geen groot probleem, maar wel iets wat opvalt als je beide systemen langere tijd hebt gebruikt.
Overstappen vanaf een iPhone
De migratie van iPhone naar Android vond ik behoorlijk arbeidsintensief. Bij een overstap van iPhone naar iPhone wordt vrijwel alles automatisch meegenomen en voelt het nieuwe toestel na korte tijd aan als het oude toestel in een nieuwe behuizing.Bij de overstap naar Android moest ik bij veel apps opnieuw inloggen, permissies opnieuw instellen en instellingen nalopen. Bankieren, DigiD, WhatsApp en allerlei andere apps vragen allemaal weer aandacht. Ik ben uiteindelijk meerdere uren bezig geweest voordat alles stond zoals ik het wilde.
Dat is niet specifiek een probleem van de Pixel 11 Pro, maar wel iets waar iemand die vanaf een iPhone overstapt rekening mee moet houden.
Bediening
De plaatsing van de fysieke knoppen was in het begin even wennen. Na jarenlang een iPhone gebruikt te hebben zat mijn hand regelmatig automatisch op de verkeerde plek. Na een paar dagen begon dat vanzelf te verdwijnen en inmiddels denk ik er nauwelijks meer over na.De rest van de interface vind ik prettig en logisch. Android geeft je bovendien veel meer mogelijkheden om de telefoon naar eigen voorkeur in te richten dan ik op de iPhone gewend was.
Opslag en gebruik op lange termijn
Ik heb bewust gekozen voor 512GB. Voor iemand die iedere twee of drie jaar een nieuwe telefoon koopt is dat misschien overdreven, maar mijn bedoeling is om dit toestel vijf à zes jaar te gebruiken.Daarbij vind ik voldoende lokale opslag prettiger dan voortdurend moeten nadenken over welke apps, foto's of bestanden verwijderd moeten worden. De grotere opslag was voor mij daarom een investering in de levensduur van het toestel.
Prijs
De reguliere aanschafprijs is hoog. Dat is eigenlijk mijn grootste bezwaar tegen de Pixel 11 Pro. Smartphones in deze klasse zijn inmiddels simpelweg erg duur geworden.In mijn geval werd dat enigszins verzacht doordat ik voor mijn oude iPhone 13 nog €560 terugkreeg. Daarmee kwam mijn daadwerkelijke prijs voor de Pixel rond de €800 uit. Voor dat bedrag vind ik het toestel een stuk beter te verantwoorden dan voor de volledige verkoopprijs.
Kleine irritaties
Niet alles is perfect. Zoals gezegd vind ik sommige onderdelen van iOS nog net iets consistenter uitgewerkt. Android geeft meer vrijheid, maar die vrijheid betekent soms ook dat apps zich onderling iets verschillender gedragen.Het officiële Google-hoesje dat ik erbij heb gekocht vind ik daarnaast opvallend glad, vooral langs de randen. Dat is natuurlijk geen tekortkoming van de telefoon zelf, maar gezien de prijs van het accessoire had ik daar meer grip verwacht.
Na de overstap ben ik erg tevreden met de Pixel 11 Pro. Het toestel is snel, heeft een uitstekend scherm en Android geeft mij weer de vrijheid om het systeem veel verder naar mijn eigen hand te zetten.De overstap vanaf een iPhone kost wel aanzienlijk meer tijd dan een overstap binnen hetzelfde ecosysteem en op sommige kleine punten blijft iOS wat consistenter aanvoelen. Daarnaast is de Pixel zonder aanbieding of inruilactie gewoon een erg duur toestel.
Toch heb ik na de eerste periode geen behoefte om terug te gaan naar de iPhone. De Pixel 11 Pro voelt als een volwassen, snelle en flexibele telefoon waar ik technisch gezien nog jarenlang mee vooruit kan.
Voor mij is vooral die combinatie van snelheid, schermkwaliteit en vrijheid de reden dat de overstap uiteindelijk de moeite waard is geweest.
Heb jij ook een Google Pixel 11 Pro, 16GB ram, 512GB opslag Zwart?