Synology DiskStation DS1522+, zonder harde schijven Review

5 september 2026, laatste update op 5 september 2026, 29 views Rapporteer

Een 923+ maar dan met meer RAM en extra drive bay.

Pluspunten

• DSM
  • bewezen betrouwbaarheid
  • 8GB ECC RAM geïnstalleerd, max 32GB
  • Scripts beschikbaar voor aanvullende functies

Minpunten

• Hardware / processor
  • alleen 1Gbe NICs
  • geen GPU

In maart 2025 heb ik een 923+ gekocht voor foto’s, muziek en opslag van onze administratie. Het prijsverschil van 200EUR met de 1522 was me toen te groot om een 1522+ te kopen. Met 32GB RAM en alleen SSDs en T1 Mini kaart was ik heel tevreden over het systeem.

Onlangs kwam ik iemand tegen die zijn 1522+ wilde verkopen en ik heb gelijk de koop beklonken. Oorspronkelijk wou ik de spullen van de 923+ overzetten en de 923+ dan verkopen.

Uiteindelijk besloten om mijn DX513 te verkopen en de schijven over te zetten. Het systeem is verder helemaal identiek aan de 923+, maar met de 5 bays is het mogelijk om een 2,5Gbe verbinding volledig te benutten met gewone HDDs. Dat wetende nog een T1 Mini adapter gekocht waardoor ik op mijn netwerk in ieder geval met 2,5GBe de grote media bestanden kan overzetten.

net als de 923 heeft het systeem wel een paar minpunten, namelijk in de basis alleen 4x1GBe NICs en processor die echt al behoorlijk oud is, maar wel goede prestaties levert als file server. Ook een GPU ontbreekt. Ik heb een derde Plex server geïnstalleerd die alleen 1080p bestand bevat en dat gaat op zich goed.

Op GitHub zijn een aantal heel goede programmeurs actief die goede scripts hebben gemaakt om ingebouwde beperkingen te omzeilen. Dat kan een risico geven, maar zo heb ik de m2.SATA slots geschikt gemaakt voor NVME modules, die niet van Synology zijn, om toch een NVME opslag pool te maken. Hier draaien de packages op.

Almetal heel tevreden met deze NAS en ik had hem misschien beter vorig jaar al moeten kopen.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Synology DiskStation DS1522+, zonder harde schijven?