Marshall Bromley 450 Review

1 september 2026, laatste update op 1 september 2026, 11 views Rapporteer
Testpanel 0

Dit is een party speaker waar je ook jazz en films op kan luisteren, niet alleen modderige bassen. De afwerking lichtshow zijn even gebalanceerd als het geluid. Ook voor een reizende (amateur-)muzikant met beperkte setup kan dit een prima speaker zijn, als je een flinke bagagedrager hebt.
Hij heeft wel wat gemiste kansen. met de app kan je minder bedienen dan ik zou willen, de USB-poort is eigenaardig, en op karaoke-avond moet je zelf zorgen voor muziek zonder zang.

Pluspunten

• Mooi, neutraal, helder geluid
  • Multipoint bluetooth en Auracast
  • Aansluitingen voor microfoons/instrumenten, audio-uit
  • Subtiele lichtshow
  • Flinke LiFePO4-accu gaat lang mee
  • Aardig ruimtelijk geluid voor een enkele speaker
  • Degelijke bouw, repareerbaar, gebalanceerd uiterlijk

Minpunten

• Sumiere documentatie
  • USB power niet als USB audio aan staat, alleen bij bluetooth
  • Gemiste kansen in app
  • Geen karaoke-filter
  • Geen LDAC bluetooth (hun koptelefoons wel!)
  • Geen stereo koppelbaarheid
  • Microfoon-instellingen kunnen alleen wanneer ingeplugd

Hij is groot, maar vooral zwaar, en best mooi.

Hij probeert hard de oude Jim Marshall amps voor muzikanten na te doen: de goudkleurige accenten op een mat zwarte behuizing met reliëf. Dat komt heel solide over maar toch echt subtieler en gericht op ook je huiskamer. De stoothoeken zijn gewoon plastic in plaats van de universele metalen van podium-apparatuur, maar zijn wel los te schroeven en zelf te vervangen[1] net als de draaiknoppen en de stevig ogende gril op de voorkant. Bij die gril twijfel ik of het dik gecoat metaal is of overtuigend ABS.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/j_td_qxQTMU-FOpBZ_NUpr6ey4A=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/22034/1X1uGR2SBjzsQCDCN7dii4FS2uFqrgoQK2Q6mMPxCqzfiAUYGB.jpeg?f=620xauto

De drie kleppen op de achterkant zijn dik, rubberachtig, voelen goed aan en geven vertrouwen in de IP55-rating bij een feestje buiten. Deze lijken helaas niet zelf te vervangen. De onderste verbergt een 230V stroomaansluiting die je bijna vergeet, want de middelste klep verbergt een joekel van een accu voor een geclaimde >40u muziek. Dat is misschien wat optimistisch, maar in ieder geval ruim voldoende om je geen zorgen te maken tijdens je feest. Ik vind het mooi dat de accu van het type LiFePO4 is; dat zie ik niet vaak bij 'consumentenproducten'. Dit type lithium-accu gaat (doorgaans) veel langer mee dan NMC, en is nog veiliger ook. Ten koste van grootte, gewicht en ontlaadsnelheid, maar dat is hier een prima compromis. Je kan de accu ook als USB C 45W power bank gebruiken, en met 45W laden als hij uit de speaker is. En, de speaker werkt ook op netstroom als de accu niet is aangesloten. Daar kwamen we per ongeluk achter toen de accu niet vastgeklikt was.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/V601QR4-9MZy4Hh4Mv-NdG7XM5A=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/22034/1X1uGR3cWJyo5TChegjJ3nbjAvgVhP4c2ZLdrpxqwitah50Lzg.jpeg?f=620xauto

De accu is groter dan menig bluetooth speakertje. De derde klep is voor de redelijk uitgebreide set aansluitingen.

Aansluitingen: voldoende

Van die aansluitingen is de USB-C poort het stomst. Alleen als de speaker op Bluetooth staat, komt er elektriciteit uit die poort; als je de speaker op “USB C” zet brengt hij wel audio over, maar geen stroom. Audio afspelen vanaf een een iPhone met lightning-USB-kabel en met een Samsung A56 lukte niet; mogelijk lag dat aan de kabels. De Bluetooth 5.3 werkte verrassend goed en ver, en aansluiten van vier apparaten ging probleemloos. Ik vind het jammer dat alleen AAC (en SBC en LC3, pfft) worden ondersteund volgens de specificaties; de bluetooth headsets van Marshall spreken LDAC, en voor €649 had ik dat (en meer!) hier ook mogen verwachten. Geen aptX, LHDC, DSEE te zie.

De KPN Android box wilde niet onthouden dat hij via de luidspreker moest spelen, en de luidspreker kan blijkbaar niet aangeven dat’ie met een bepaald apparaat wil koppelen. Auracast is een leuke toevoeging; als je een Auracast zender hebt kun je naar één of meerdere Auracast-ontvangers streamen. Nieuwere Androids hebben dat ingebouwd, Apple doet niet mee. Ik heb Aurcast getest door mijn JBL Tour 3-headset als zender te gebruiken: die synchronisatie werkt zo goed dat ik twijfelde of er geluid uit mijn oortjes kwam tot ik wegliep van de speaker.Jammer is dat je voor Auracast sowieso de app nodig hebt om de bron te selecteren, en dat is ook ongeveer het enige waar de app echt nuttig voor is – daarover later meer. Ook een gemiste kans is dat hij geen Auracast-zender wil zijn; het was gaaf geweest als één speaker de audio draadloos door kan sturen naar andere luidsprekers.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O_KOEeJhvt03qvKWXLhbcw-ywAk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/22034/1X1uGRh4jnAxToG8YHnAuC0980xnnQkA60rTH2YYCFl9XcNLux.jpeg?f=620xauto

Er zit wel een mooie audio-uitgang op waarmee je een andere luidspreker kan aansluiten (of meerdere, via daisy chaining). Dit werkt zelfs als je een digitale audiobron hebt (USB of Bluetooth). De keus om die uitgang met een 3.5mm jackplug te laten lopen vind ik opvallend, ik had Tulp-stekkers (“RCA”) of XLR verwacht voor een feestje.

Er zijn wel Tulp-pluggen voor audio in, net als een 3.5mm jackplug. Fijn is dat ze als twee aparte ingangen gezien worden waardoor je dus kan schakelen tussen twee apparaten. Ik had een digitale (S/PDIF) ingang mooi gevonden, maar helaas.

De twee grootste ingangen zijn voor microfoons of muziek-instrumenten, die in een volgende paragraaf staan.

Geluid: helder!

Over het geluid wil ik niet te pretentieus doen; wij vonden het gewoon heel goed klinken. Een aardig neutraal, dus gebalanceerd geluid waarmee ik details in de muziek hoorde die ik met slechte oordopjes soms niet eens hoor. In vergelijking klinken mij Edifier R1850B’s wat “modderig”.

Marshall is eerlijk in dat de 450 voor buiten is ontworpen, maar dat de grote broer Bromley 750 echt meer vermogen heeft. De 750 is dan weer minder geschikt voor buiten: misschien wel zo sociaal? En de grote versie zou met zijn "sound character control knob" afgestemd kunnen worden voor binnen of buiten-gebruik. Ik had met deze Bromley 450 niet het idee dat ik geluid dat buiten hoort, onterecht binnen afspeelde.
Ik heb hem alleen in een flat gebruikt en half open gedraaid. Volledig open kan je fast wel een feest in een goede ruimte houden, luid genoeg om te beginnen met Komor Kommando – Love Your Neighbor (de buren luisteren de hele dag naar Industrial… of ze nou willen of niet)

Ik vind de driewegs-equaliser niet héél veel verschil maken. Je hebt knoppen voor de bass (lage tonen) en trebble (hoge tonen), maar zonder daarmee te pielen kon ik prima een stukje symphonische metal luisteren (en opeens horen wat er minder goed ging in Floor Jansen’s zang bij een Nightwish nummer in de Ziggo Dome), jazz met de details en ademhaling van de dwarsfluit of wat balkan muziek zonder dat het dreunen hinderlijk werd. In mijn beleving klonk het hard, omdat ik zoveel van de muziek meekreeg… terwijl mijn oren geen pijn deden van het volume. Zo exact luisteren dat ik het verschil hoor tussen FLAC via USB of een mooie DAC, en een YouTube stream over 3.5mm of zelfs Bluetooth, heb ik dan weer niet gedaan.

Voor films en series is een sound bar of surround set natuurlijk veel logischer. Die biedt koppeling met je televisie, past makkelijker bij je tv en geeft veel ruimtelijker geluid. Maar als je toch al een speaker hebt van €700 en je houdt wel van een geluid dat vanuit de richting van het beeld komt: daar vind ik het neutrale profiel ook prima geschikt voor! De dialogen en effecten vind ik helder.

De ‘true 360 surround’ of hoe Marshall het noemt, is natuurlijk een contradictie. Ja, ook naast en achter de speaker kan je nog prima van het geluid genieten. Maar daarmee kan je dús weinig van het stereo-effect ervaren. Met een left-right audiotestbestand hoor je heus dat er verschillende speakers in zitten, maar het íets subtielere stereo-effect van The Killers – Mr Brightside hoor je nauwelijks meer.

Microfoons, instrumenten, karaoke?

De twee aparte inputs zijn combo-plugs: ze kunnen mono XLR en 6,3mm stekkers (¼” jack) aan, en met een schakelaar zet je de input gain op ‘mic’ of ‘instr’. Phantom powered-microfoons kunnen helaas geen 48V krijgen.

Met een zangmicrofoon konden we een leuk avondje karaoke doen. Leuk voor mij om de mooie zang van mijn vriendin te horen, lachwekkend voor haar om mijn poging mee te krijgen mijn vocale bereik te vinden. Daarbij kan je alleen het volume van de twee inputs instellen als ze aangesloten zijn. Er zijn twee soorten effecten beschikbaar die je per input kan instellen: nagalm (reverb), vertraging (delay), of een combinatie van die twee. Dat instellen gaat met een draai-duwknop waarmee je de hoeveelheid effect kan kiezen en welke van de drie effecten. Het is niet mogelijk om een beetje galm en veel vertraging te doen of andersom.

Je kan de twee inputs combineren met één van de vier audiobronnen, maar de Bromley gaat niet de stemmen voor je wegfilteren. Als je karaoke wil, heb je dus een audiobron nodig met alleen de instrumenten. Of, je gebruikt de Bromley 450 als muzikant en doet alles zelf – als je ten minste maar twee instrumenten hebt, of je eigen versterker/mixer op de audiobron-ingang zet.

Portabiliteit: best bruikbaar, beetje draagbaar, zwaar en misschien kwetsbaar

Als kleine muzikant is dit een prima instrument voor kleine feestjes en partijtjes, of een (niet al te luide) winkelstraat. Met IP55 is hij dus waterdicht, en hij is draagbaar zat. Er zitten geen wieltjes onder zoals bij zijn grote broer, en het enige handvat zit aan de linker zijkant (pardon: “podium rechts”). Dat gaf nog even een uitdaging met uit de doos tillen, want ik had niet door dat de hele voorkant van de doos open kon. Aan de bovenkant kan je een draagriem aansluiten (niet meegeleverd). Ik heb de verzenddoos op de bagagedrager meegenomen, maar ik kan dat niet echt aanraden met de omvang en het gewicht. Zeker als je hem uit de verpakking hebt, hoop ik dat je op zijn minst een goed kleed omheen doet want zo slijtvast als hij er van een meter uit ziet, is hij vast niet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lqIT5wmeNr-7wnj8DR3ZmNYwF0w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/22034/1X1uGRVrz3rbJlSs2OQxDvJkv4RboOOs9hSErquGEgvl27AQhB.jpeg?f=620xauto

Lichtshow, bediening en app

De voorkant telt 6x7 lampen. Van dichtbij lijken het clustertjes van warmwit en koudwit, die samen best een mooi licht geven. Het kan even een teleurstelling zijn; geen kleuren, en maar drie lichtpatronen. Één is een soort sterrenlicht, twee is een patroon van blokken op de maat (die kan hij behoorlijk goed vinden) en drie is een drukker patroon van staande strepen, dat ik beter vind passen bij hardere/dansmuziek.

OK, en er is nog een lichtmodus met de andere kleine drukknop: de ‘M-knop’ geeft standaard een stroboscoop-effectje voor 2 seconden. Die multifunctionele knop is niet heel multifunctioneel: de enige andere optie die je via de app kan instellen is om het geluid in één keer te dempen en daarna weer terug te zetten. De overige metalen knoppen zijn draaiknoppen, waarvan één in te drukken is voor de effecten. Dan is er nog een knop die in Bluetooth-modus gebruikt kan worden om muziek te pauzeren en starten, en naar links en rechts geduwd kan worden om vorige en volgende nummer te starten. Niet onaardig, jammer dat dit niet werkt via USB. De grootste knop is de aan-en-uitknop. Dit voelde even raar en, eerlijk gezegd, teleurstellend: het is een flinke rode drukknop. Daar zit wel een bevredigende veer achter, maar mijn muscle memory had een harde klik verwacht waarmee het als tuimelschakelaar de stroom aan zou zetten. Praktisch gezien is het veel beter dat het een zachte drukknop is, want de speaker kan zichzelf ook uitzetten na een tijdje. Wat heel fijn daarbij is: hij doet dat zonder geluid te maken. Hier spreekt iemand die graag in slaap valt met een podcast en dan wakker zou worden van de Akai speaker naast het bed die ‘die-du-doei’ zegt.

Die app dan. Zorg dat je de juiste Marshall app hebt; om één of andere reden zijn er twee, voor de verschillende soorten Bluetooth-apparaten die ze hebben. De Android en iPhone-apps zijn bijna hetzelfde. Het is heel fijn dat de app je het account aanmaken over laat slaan – en dat is maar een klein beetje verborgen. Veel bieden ze niet:
  • Bron selecteren
  • Batterijpercentage (op de luidspreker zelf zie je alleen 10 streepjes)
  • Volume
  • “Naar uitzending luisteren” (Auracast)
  • Uitschakeltimer instellen
  • M-knop instellen
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1DzrilYGHCZ4MT4AqXOucEs8NlE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/22034/1X1uGRiRSVuRMvTs9LZN401JCAf0gHqF1c7EGLeiNSIoyfR9sh.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/yzR4o_THGknxc2L2B-HVypZ4vRI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/22034/1X1uGRrO7V08esbhwf6Ix5Yulb86RjHMTRBTK0zMpWUA16gksh.jpeg?f=620xauto

En natuurlijk firmware updaten, firmwareversie en serienummer bekijken, de summiere handleiding online bekijken en hun andere producten zoeken. Tijdens het testen kwam een nieuwe firmwareversie uit; ik kon geen verschil merken en release notes miste ik. Ik had het leuk gevonden als je wat meer lichtshows had kunnen instellen, en als je had kunnen kiezen dat hij zelf probeert met één van de gekoppelde apparaten verbinding te maken.

[1] Over het vervangen van de onderdelen: heden (1 september 2026) staan de gril en zijkanten nog niet te koop op de Marshall website. https://www.marshall.com/nl/en/speakers/accessories-spare-parts
Verantwoording
Product twee weken op proef gekregen via Tweakers testpanel met de belofte van een cadeaubon of korting als ik hem wil houden.

Ik ben te trots en te idealistisch om generatieve AI te gebruiken voor mijn review. Oh, en het mocht ook niet.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Marshall Bromley 450?

De klantenservice van Marshall reageerde snel vanavond. Het is inderdaad 'by design' dat de USB-poort enkel voeding geeft als de Bromley 450 op Bluetooth staat. Jammer!