EcoFlow Stream AC 5000, per stuk Review

1 september 2026, laatste update op 3 september 2026, 58 views Rapporteer

De Ecoflow Stream AC 5000 is een zeer goed ontworpen thuisbatterij waarbij gedacht is aan degelijkheid maar ook aan gebruiksgemak. De app is eenvoudig in gebruik maar voorziet je wel van alle benodigde data. In het begin moet je er even een klein beetje energie in stoppen, maar je zult merken dat het je vrij snel eigen wordt. De thuisbatterij doet wat je wilt en zorgt voor directe besparing.

Ik had al wat ervaring met de producten uit de Ecoflow Stream serie en deze Stream AC 5000 sluit aan op mijn ervaringen met zijn voorgangers. Ik heb hem nog niet op een eigen stroomgroep staan maar ook daar verwacht ik geen problemen, nee, eerder een enorme toevoeging. Hij kan dan nog meer terug in je thuisnetwerk sturen zodat de meter nog meer richting de nul gaat.

Kortom de Ecoflow Stream AC 5000 heeft mij overtuigd.

Pluspunten

• Makkelijk te installeren
  • Relatief lage prijs
  • Zeer robuuste bouw
  • Doet waar hij voor gemaakt is
  • Niet groot voor zijn capaciteit
  • Prettige app
  • Mogelijkheid om meer dan 800 Watt terug te leveren als hij op een aparte groep staat

Minpunten

• Slechts 1 AC poort

Ontvangst en Unboxing:

Ik kreeg van Ecoflow een Stream AC 5000 toegestuurd om te testen en een aantal reviews te schrijven en een productvideo te maken. Deze review is mijn eerste kennismaking met deze stekker thuisbatterij van Ecoflow.

De Ecoflow Stream AC 5000 weegt zonder verpakking liefst 45,4 kg. Hierdoor is het natuurlijk nodig verpakking te hebben die dit ook aan kan zodat je niet het gevaar loopt om defecten op te lopen door een slechte verpakking.

Zo wordt hij geleverd

Daar heeft Ecoflow echter alles aan gedaan wat je mag verwachten bij een apparaat van dit gewicht. Laat ik eens opsommen wat deze verpakking zo goed maakt:

-Geplaatst op een houten pallet

-Omwikkeld met plastic

-Vastgezet met heavy duty plastic band

-Stevige kartonnen doos

-Zowel boven als onder is styrofoam aangebracht voor stabiliteit in de doos

-Hoeken van de doos zijn verstevigd met zwaar kartonnen hoekdelen

-Aparte kartonnen onderplaat om de rubber voetjes en afdekking aan de onderzijde te beschermen

-Apparaat is zelf van stevig aluminium en metaal gemaakt en voegt zo nog een extra laag aan bescherming toe

Dit geheel zorgt voor een hele stevige en overtuigende verpakking. Deze Ecoflow Stream AC 5000 zal niet snel beschadigd raken door het transport.

Meegeleverd

De Ecoflow Stream AC 5000

Stroomkabel van een goede kwaliteit

Handleiding

Onderdelen voor wandmontage

Regelmatig wordt bij acties ook de P1 meter meegeleverd maar deze had ik al

Wat zit er in de doos

Hoe ziet de Ecoflow Stream AC 5000 eruit:

Als we het apparaat tijdens het uitpakken bekijken komen we de volgende zaken tegen:

-Zoals hierboven al beschreven is de Ecoflow Stream AC 5000 van stevig materiaal gemaakt. Aluminium die ook voor het oog wat doet, en andere metalen zijn gebruikt voor o.a. de ribben aan de achterzijde, die dienen voor een goede warmtegeleiding.

-Twee handvaten aan de zijkant. Dit is absoluut geen luxe, ze zijn nodig om de 45,4 kilogram die de Ecoflow Stream AC 5000 weegt te kunnen verplaatsen.

-Op de voorzijde zien we een glanzende metalen strip met hierop de aan/uit knop en de display die laat zien hoeveel stroom in de batterij aanwezig is. De Ecoflow Stream AC 5000 heeft een opslagcapaciteit van 5 kWh. Het percentage kan hiertegen worden afgezet.

-Aan de achterzijde boven vinden we de aansluiting voor de meegeleverde stroomkabel. Dit stroomkabel is op te rollen en met klittenband strips vast te zetten.

-Aan de ene zijkant vinden we het typeplaatje, met hierop een heleboel data betreffende de Ecoflow Stream AC 5000 en ook het serienummer en een QR-code om de app te downloaden die nodig is om de batterij te installeren.

-Aan de andere zijkant vinden we een schroef om, als dat nodig wordt geacht, een aardkabel aan te sluiten. Doordat de batterij op een geaard stopcontact dient te worden aangesloten is dit feitelijk niet direct nodig.

-Aan deze zelfde zijkant vinden we, keurig achter een rubber verstopt, een AC stopcontact. Op dit stopcontact kun je nagenoeg elk apparaat aansluiten. De Ecoflow Stream AC 5000 kan via dit stopcontact 2500 Watt uitgeven. (als er een extra accu wordt aangesloten zelfs 3000 Watt) Op deze manier kan hij zelfs bij een stroomstoring, een belangrijk apparaat van stroom voorzien.

-De maten van de Ecoflow Stream AC 5000 zijn 295 x 287 x 489 mm. Dit maakt hem eigenlijk overal inzetbaar en dan kun je ze ook nog met 3 bovenop elkaar stapelen. Zes van deze torens kunnen dan gekoppeld worden. Hierdoor verkrijg je een capaciteit van 90 kW. (Hiervoor zijn wel wat Ecoflow Gateways nodig om het geheel soepel met elkaar te laten communiceren)

De kwaliteit van dat wat zichtbaar is, is goed en stevig te noemen. Ook hier is dus niet echt iets aan te merken.

Installatie:

Voor de installatie is de Ecoflow app nodig, deze kan worden gedownload in de Apple Store of bij Google Play. Ik werk met Android en dus download ik de app bij Google Play.

In mijn geval zijn er al drie Ecoflow Stream apparaten uit de vorige serie aanwezig en dus maak ik een aparte ruimte in de app voor de Ecoflow Stream AC 5000. Ik had gelukkig ook 2 P1 meters zodat ik er aan het oude systeem er eentje koppel en de andere gaat de nieuwe Stream van data voorzien.

Die P1 meter, of een vergelijkend apparaat, zorgt voor de aansturing van de Ecoflow Stream AC 5000 in dit geval. Het is dus wel nodig om een P1 meter of vergelijkend apparaat te hebben.

In het kort zal ik de werkwijze beschrijven maar het is echt geen hogere wiskunde al kan het in het begin wat overweldigend overkomen.

-Ik start de app en ga linksboven een maar eens de ruimtes beheren. Ik voeg er een ruimte aan toe. Mijn oudere Stream apparaten staan ook op een andere stroomgroep dan de nieuwe Ecoflow Stream AC 5000.

-In die nieuwe ruimte, nadat ik bijvoorbeeld het stroomtarief heb toegevoegd, ga ik rechtsboven naar het plusje om een apparaat toe te voegen.

-Hij komt meteen al met de nieuwe Ecoflow Stream AC 5000 en als ik daar op klik begint hij deze toe te voegen.

Gevonden in de app

-Er komen een paar vragen voorbij waarbij ik kies voor de bedrijfsmodus “Zelfverbruik”. Ik heb geen dynamisch stroomcontract maar een variabel en dus heb ik niet de “Intelligente” modus nodig. En ik sten de Wi-Fi in. Wel even denken dat zowel P1 meter als ook de batterij alleen werkt met een 2,4 gHz netwerk.

-Ik stel het land in en dat zorgt er dan ook voor dat een aantal zaken standaard worden ingesteld. Voorbeeld daarvan is dat je in Nederland maar 800 Watt aan je eigen netwerk mag terug leveren als je Ecoflow Stream AC 5000 op een gewone groep zit waar ook andere verbruikers op zitten. Zou je hem aansluiten op een compleet eigen groep dan mag je 2500 Watt terug leveren. En zelfs tot 3000 Watt als je een extra uitbreidingsbatterij hebt. Deze groep in je meterkast, waarop alleen deze Ecoflow Stream AC 5000 aansluit, moet door een erkende installateur worden geïnstalleerd.

-Vervolgens wil de Ecoflow Stream AC 5000 gelijk een update uitvoeren en dat gaat verrassend snel. Hij start daarna opnieuw op en feitelijk is daarmee de Ecoflow Stream AC 5000 gekoppeld en gebruiksklaar in die, aangemaakte, ruimte.

-Tot slot moet ik mijn tweede P1 meter toevoegen aan diezelfde ruimte. De andere bedient het oudere Stream systeem. En nadat ik dat heb gedaan via het plusje van “apparaat toevoegen”, is de Ecoflow Stream AC 5000 werkend en begint vrolijk met het laden.

Ook de installatie stelt dus in het geheel niet veel voor. Er is altijd hulp online te vinden als je er niet uit komt. Neem er gewoon de tijd voor en dan komt het vanzelf goed.

Tot zover mijn eerste indrukken en gelijk ook wat uitleg over wat specificaties. Ik wil over een paar weken nog een keer een review schrijven en dan wil ik kijken of ik wat meer op de specificaties kan ingaan en ook wat resultaten kan geven over het gebruik van de Ecoflow Stream AC 5000.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een EcoFlow Stream AC 5000, per stuk?