EcoFlow Stream AC 5000, per stuk Review
Voor mijn verslag test ik vier weken lang de EcoFlow Stream AC 5000, een thuisbatterij die ik won via een prijsactie. Ik zocht vooral een eenvoudige, onderhoudsarme oplossing om overtollige zonnestroom op te slaan en ’s avonds te gebruiken, zonder ingewikkelde aanpassingen in de meterkast. Na de eerste week is mijn indruk positief: de batterij is compact, relatief handzaam en vooral verrassend eenvoudig te installeren. Binnen een minuut was hij via de app gebruiksklaar en ook de koppeling met mijn bestaande P1-meter verliep probleemloos. In de praktijk haalt de batterij duidelijk de pieken en dalen uit mijn stroomverbruik en helpt hij mijn eigen opgewekte stroom beter te benutten. Wel blijkt 5 kWh voor mijn relatief hoge verbruik aan de krappe kant, vooral in de avond. In deze eerste indruk lijkt de EcoFlow dus vooral sterk in gebruiksgemak en praktische inzetbaarheid.
Deze review wordt later uitgebreid
Pluspunten
Makkelijke installatie Handzaam formaat Stil
Minpunten
Privacy App
Inleiding
Ik heb de Ecoflow gewonnen met de prijsactie waarbij ik de Ecoflow 4 weken mocht testen.Ik liep al een tijd met de gedachte om een thuisbatterij aan te schaffen, net als velen heb ik ook zonnepanelen die meer opwekken dan dat ik verbruik op 1 dag. Maar goed wat is slim en dan hebben we het natuurlijk over aspecten zoals kosten, gebruik gemak, levensduur, etc.
Laten we beginnen met gebruikers gemak, ik vind het leuk om aan dingen te knutselen, maar voor een thuisbatterij zocht ik een eenvoudige oplossing, KISS principe. Natuurlijk kan ik zelf in mijn meterkast gaan knutselen (heb ooit MBO elektrotechniek gehaald). Maar dat was mijn speciefieke wens om dat juist niet te doen, vooral opvlakken als onderhoud en complexiteit wilde ik er niet meer naar omkijken. Dat was mijn startpunt.
Daarna (dacht ik) wilde ik het liefst volledige off-grid kunnen gaan. Dus als de stroom uitvalt, hij alsnog mijn batterij op laad en ik mijn huis van stroom kan voorzien. Maar als ik dan naar het prijskaartje kijk die daarbij komt kijken, viel deze optie ook vrij snel af (voor nu).
Het liefst wil ik dat de ‘scherpe’ randjes van mijn verbruik eraf gaan, zoals op een bewolkte dag dat het ene moment de zon schijnt en andere moment niet, ik alleen stroom verbruik dat ik heb opgewekt. Daarnaast wil ik ook ’s avonds gebruik kunnen maken van mijn opgewekte stroom.
Ik gebruik thuis best veel stroom, ik heb nog wel een CV, maar ik kook elektrisch en heb op mijn werkkamer een infrarood paneel. Daarnaast heb ik ook nog 3 airco units in mijn huis.
Heel lang viel daarom een plug batterij af voormij, omdat deze maar max 800W kan terug leveren aan mijn huis. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo, als je hem op een aparte groep zet, kan je max 2500 terugleveren en dan wordt het opeens wel interessant.
Dus samenvattend, ik wil iets ‘eenvoudigs thuis’ en ik verbruik relatief veel stroom. Had ik even geluk dat ik de EcoFlow stream AC 5000 mocht testen voor 4 weken, zo kon ik mooi een aantal vragen beantwoorden die ik zelf had.
Algemene beoordeling
Eerste indruk, hij is klein en ‘handzaam’, 45 kg is nog best zwaar, maar qua afmeting 295 x 489 x 287mm is hij opvallend klein. Ik kan hem overal wel plaatsen. Voor nu heb ik hem nog even in de hal gezet, vlakbij de meterkast, zodat ik er makkelijk bij kan. Misschien dat ik hem daar wel laat staan, of ik verhuis hem naar de kruipruimte. Hij zou afgeschermd buiten kunnen staan, dus moet het ook prima in de kruipruimte kunnen. Maar goed dat is zorg voor later. Esthetisch gezien kan hij prima blijven staan in de hal.Installatie
Ik had allemaal horror verhalen gehoord/gelezen over het installeren van een thuisbatterij (niet specifiek deze overigens). Dus ging ik maar aan de slag…. Nou ik heb volgens mij nog nooit zoiets slimpels gehad als dit. Stekker erin daarna verbinding maken met de app (wat gebeurt doormiddel van bluetooth). Dan maak je een account aan bij Ecoflow. Om vervolgens de Wifi in te stellen en je kan hem in gebruik nemen. Max 1 minuut en dan is de batterij up and running.Volgende stap is verbinden met je P1 meter, er zat geen P1 meter bij. Maar ik had al een P1 meter van mijn homey pro. De ecoflow ondersteund standaard al een aantal apparten van derden.
Waar onder, Homey, Everhome, Google Nest, Shelly, Tapa, Taddo. Vooral van Shelly hebben ze een uitgebreide lijst van apparaten die ze ondersteunen. Dus het verbinden met mijn bestaande P1 meter was geen enkel probleem.
Terugleveren
Zonnestroom wat je overhoudt, ging in mijn geval niet direct naar de batterij (kwam ik na een dag achter toen mijn batterij opeens leeg was). Dit moest ik apart instellen met een tijdsbereik wanneer hij de overtollige stroom maar gebruiken om de batterij te laden. Opzich een kleine moeite om dit in te stellen, maar was handig geweest als dit direct bij de installatie duidelijk was. Wat ik ook gek vind... initieel moet je de tijden instellen wanneer hij dan daadwerkelijk gaat opladen. Ik had ook liever gezien dat zoiets optioneel was geweest.Eco systeem
De app is vrij eenvoudig en niet heel bijzonder. Voornamelijk gericht op hun eigen extra middelen. Wil je nu meer uit je smarthome halen, is het handiger om te connecten met Home Assistand of Homey pro. Ik zelf heb homey pro en daar is ook al een plugin voor beschikbaar.Daardoor heb je gewoon wat meer opties dan die standaard bij de app wordt geleverd
Prijs
wat natuurlijk ook belangrijk is, is natuurlijk de prijs. De ecoflow is behoorlijk scherp geprijsd en als je oplet is er altijd wel ergens een korting actie waardoor hij nog aantrekkelijker wordt. Wanneer heb ik hem terugverdiend? dat kan ik pas echt over een jaar vertellen, omdat ik dan ook een winter mee heb gemaakt. Maar voor het geleverd vermogen (mits hij op een aparte groep staat) vind ik hem best goedkoop eigenlijk.Conclusie
Terugkijkend naar mijn eigen gestelde eisen/wensen, voldoet de batterij volledig. Hij is super makkelijk in installatie en eenmaal ingesteld hoef je er niet meer naar om te kijken. Hij heeft een mooie balans tussen laden en ontladen en haalt de scherpe randjes weg qua verbruik van het net. De volgende vraag, is 5 Kwh voldoende voor mij? Dat vind ik nogal lastig te zeggen, vooral als ik ga koken of de oven gebruik (nadat de zon onder is) is de batterij snel leeg en moet ik ’s avonds van het net gebruik maken.Het mooie is, is je kan heel eenvoudig een 2e batterij eraan koppelen (waardoor je terugleververmogen ook naar 3000 watt stijgt). En met 10 Kwh zou ik makkelijk een hele avond het kunnen uithouden.
Maar bij een normale (relatief zonnige dag) laad hij voldoende op, om het 's avonds uit te houden. Maar dat is bij normaal gebruik, als je een wasje gaat draaien, of vaatwasser, dan kan het opeens wel erg snel gaan.
Wat me ook opvalt, hoe stil hij is, ik hoor andere klagen over de actieve koeling, maar ik heb daar nog geen last van gehad
Mind you, dit is getest met relatief mooi weer en voldoende daglicht. Ik ben heel benieuwd hoe dit in de winter gaat. Ik denk dat ik na een jaar deze review verder ga aanvullen.
Overigens denk ik er wel over na om een 2e aan te schaffen, om gewoon wat ruimer te zitten qua opslag.
Heb jij ook een EcoFlow Stream AC 5000, per stuk?
:strip_icc():strip_exif()/u/30623/appelsientje.jpg?f=community)