Anker Solix Solarbank Max AC Review
Ik heb voor de Anker Solix Solarbank Max AC gekozen om meer eigen opgewekte stroom te gebruiken. Het voordeel van deze batterij voor mij is dat de basis module een capaciteit heeft van 7 kWh en uitbreidbaar is met modules van 7 kWh. Dit tot een maximaal van 42 kWh met één basis module. Tevens heeft de basis module een laad en ontlaad vermogen van 3500 W op een eigen groep.
Pluspunten
Compact Formaat Makkelijk neer te zetten Achteraf uit te breiden
Minpunten
Erg zwaar AC kabel voor vaste aansluiting niet standaard meegeleverd Voorbereiding voor vast installatie vergt veel tijd Vaste installatie kan meer kosten met zich meebrengen
Na lang wikken wegen of er überhaupt wel een thuisbatterij moest komen, toch de knoop doorgehakt. Waar ik eerst voor een drie fase systeem wilde gaan, heb ik uiteindelijk gekozen voor een 1 fase batterij. En na best wel een tijdje lid te zijn van dit platform, dacht ik dit is ook een uitgelezen kans om mijn eerste review te schrijven.
Deze data komt uit een stroom analyse welke ik op de website van Jeroen.nl heb gedaan. Want voordat ik deze stap heb genomen heb ik eerst een jaar lang mijn verbruik gemonitord. Waarmee heb ik dit gedaan:
Zoals je in de grafiek kunt zien is er na 13 a 15 kWh qua zelfconsumptie (waar het mij in eerste instantie om te doen is) weinig winst meer te behalen valt.
Dit is wat een 7kWh volgens de analyse van Jeroen.nl voor mij zou betekenen.
In het zomer seizoen zal het vast geen probleem zijn om meer dan 7 kWh te laden en ontladen en zo een flink deel van mijn eigen opbrengst te gebruiken. Alleen in de winter moet ik dat nog maar eens zien. Ik wil geen flinke investering doen om er later achter te komen dat de batterij een groot gedeelte van het jaar nauwelijks vol raakt. Kom ik er later achter dat ik te kort kom aan capaciteit dan kan ik altijd uitbreiden.
Ook is de eventule update die Anker beloofd voor mij gunstig. Anker zegt op de FAQ van hun website dat later dit jaar er een Powerdock uitkomt om de Max AC op aan te sluiten. Deze zou dan op 3 fase aangesloten kunnen worden, en kunnen er een maximaal aantal van drie basis units worden aangesloten. Zo zou ik eventueel langzaam uit kunnen breiden mocht dit nodig zijn. (toekomst muziek)
En aangezien ik nu toch in de kruipruimte was heb ik meteen twee keer een voor bedrade buis met 3x2,5mm2 gelegd. Waarvoor er één gaat zorgen dat mijn garage op een aparte groep komt en de tweede nog geen bestemming heeft. Maar wat niet is kan nog komen.
Omdat mijn 1 fase zonnepanelen omvormers op fase 1 en fase 2 aangesloten zijn, heb ik gekozen om de Anker batterij op fase 3 aan te sluiten.
/m/1843616/1X0Yv8YaRfnajH9Q5SQlRgOAoLEVxndpWotD0C6ul3IVV4JR3u.png?f=620xauto)
Hierdoor zijn de drie fases meer in balans en is de netbeheerder ook weer tevreden. Voor eventuele teruglevering en dergelijke maakt dit eigenlijk niet uit omdat de slimme meter dit intern al regelt.
De grootste uitdaging was de Smart meter. Deze moet zijn spanning krijgen van alle drie de fases (in mijn geval voor de 3 fase versie) en in de meter gaan alleen kabels tot 2,5mm2. Aangezien alle interne bedrading in mijn groepenkast (behalve de uitgaande groepen) 6mm2 is, heb ik hiervoor een aftakking moeten gebruiken. Hiervoor heb ik gekozen voor de Wago 221-510 din rail adapter voor de Wago 221-612 lasklemmen. Hiermee heb ik alle drie de fases afgetakt en met 2,5mm2 naar de Smart meter gebracht. Ook de CT klemmen van de meter nemen best wat ruimte in, nu was dit voor de klemmen die bij de hoofdschakelaar moeten niet zo'n probleem. Alleen voor de klemmen bij de zonnepanelen was het aardig krap.
:strip_exif()/m/1843616/1X3cvLB3LLxXJEvNC891rQtQ4CveGZOZb3lHablAVIEClM1drG.jpeg?f=620xauto)
Inhoudsopgave:
Huis situatie:
- 3 x 25A aansluiting met een;
- Techneco Toros Vision TVXT 5 bodemwarmtepomp, inclusief 300 liter Boiler;
- 8 zonnepanelen, Huawei SUN2000 3.68KTL-L1, 8 x 305 Wp op Noord-Oost;
- 10 zonnepanelen, Autarco S2.MX3600-MIII, 10 x 400 Wp op Zuid-west;
- Totaal 6440 wp aan zonnepanelen, verdeeld over fase 1 en 2;
- Geen gas aansluiting, alles volledig elektrisch.
Analyse:
Nu de saldering maatregelen op 1 januari 2027 stopt en ik best wel veel teruglever aan het net door de hoeveelheid zonnepanelen op mijn dak, leek het mij wenselijk om toch voor een thuisaccu te gaan. Afgelopen jaar heb ik 5350 kWh afgenomen van het net en 4082 kWh teruggeleverd.
- HomeWizard P1 meter,
- HomeWizard kWh meter, 1 fase op de Huawei zonnepanelen,
- HomeWizard kWh meter, 1 fase op de Autarco zonnepanelen,
- HomeWizard kWh meter, 3 fase op de Warmtepomp,
- HomeWizard Energy Socket, op de Balans Ventilatie unit,
- HomeWizard Energy Socket, op de Vaatwasser,
- HomeWizard Energy Socket, op de Quooker,
- HomeWizard Energy Socket, op de wasmachine,
- HomeWizard Energy Socket, op de droger.
offtopic:
) Ik had gewild dat ik meer tijd had gehad om een mooie Home Assistant integratie te maken en van verschillende merken de beste (goedkoopste
) hardware had kunnen kopen en die in een mooie interface kunnen gieten. Helaas, mijn tijd is kostbaar.
De P1 data en de zonnepanelen data heb ik bij Jeroen.nl geüpload voor een analyse, en heb alle data in AI gegooid om ook een analyse te laten maken. Waar AI een geschreven conclusie geeft, krijg je bij Jeroen.nl mooie overzichten waaronder een thuisbatterij overzicht. Uiteraard had AI dit ook wel kunnen doen, maar de conclusie is dat alles overeenkomt. Ja, ik ben een simpele vent. De HomeWizard spullen werken gewoon makkelijk direct uit de box. (Ben ook een Apple fanboy
Keuze:
En hierin ligt mijn keuze voor de Solarbank Max AC. Omdat ik toch een beetje huiverig ben voor de aanschaf en want het voor mij kan doen, is de Max Ac qua grootte perfect. En hiermee bedoel ik de opslagcapaciteit. Door eerst te kiezen voor alleen de basis unit van 7 kWh kan ik eerst een kijken wat de batterij doet in mijn situatie. (Later kan er eventueel een uitbreiding van 7 kWh bijgezet worden wat het totaal 14 kWh maakt.Dit is wat een 7kWh volgens de analyse van Jeroen.nl voor mij zou betekenen.
Voorbereiding:
Allereerst heb ik gekeken (ook met het oog op de toekomst) wat ik allemaal moet doen/veranderen qua installatie. Dus uitbreiden/aanpassen meterkast, trekken kabels enz. De accu komt bij mij in de garage te staan, dus om deze op een eigen groep te krijgen zullen er kabels getrokken moeten worden. Hiervoor heb ik gekozen om niet te licht te gaan en meteen een 5 aderige 6mm2 yvmk kabel te trekken.Waarom 5 aders? Zodat ik dit in de toekomst kan upgraden en ik niet vaker dan nodig in de kruipruimte wil zijn. Voor nu gebruik ik hiervan slechts 1 fase. De kabel wordt in de garage afgemonteerd op een werkschakelaar waar de batterij direct op wordt aangesloten. In de meterkast wordt deze op een B16 30mA Alamat aangesloten, met ook nog maar een HomeWizard 1 fase kWh meter ertussen zodat ik de accu via de HomeWizard app kan monitoren. Zo heb ik alles in een app bij elkaar. Daarnaast heb ik ook een rs485 kabel getrokken. Ik heb namelijk gekozen om de Anker Solix smart meter gen 2 te gebruiken inplaats van de P1 meter van Anker. Dit geeft de accu de mogelijkheid om via een extra setje Ct kabels mijn zonnepanelen te monitoren.
Installatie:
Ik heb ervoor gekozen om de installatie geheel zelf te doen. Dit vanuit een besparingsoogpunt en omdat ik het zelf kan. In het verleden was ik in het bezit van alle relevante certificaten en opleidingen (Laagspanning, Hoogspanning, NEN-1010, NEN-3140). Deze zijn door verandering in werk, van het werkveld naar kantoor, een aantal jaar geleden verlopen. Een bevriende elektricien komt na de werkzaamheden nog even controleren of alles in orde is. (Misschien al te veel gezegd op dit forum en bij andere topics, schakel bij twijfel altijd een professional in)Voor:
Eerst maar even delen hoe de meterkast situatie voor de werkzaamheden eruit ziet.
/m/1843616/1X0Yv8YaRfnajH9Q5SQlRgOAoLEVxndpWotD0C6ul3IVV4JR3u.png?f=620xauto)
Tijdens:
De 5 aderige ymvk kabel heb ik zowel in de garage als in de meterkast op een lasdoos uitlaten komen. Hier heb ik op de twee fases die ik niet gebruik aan beide kanten een lasklem geplaatst. Hierdoor kan ik in de toekomst altijd overgaan op 3 fases. Vanuit de lasdoos in de garage heb ik 3x6mm2 aangesloten op een ABB 2 polige 25A werkschakelaar. Vanuit de lasdoos in de meterkast heb ik ook weer 3x6mm2 naar de HomeWizard kWH meter, en vandaar uit weer met 6mm2 naar de B16 30mA Alamat. Voor de 6mm2 in de groepenkast heb ik wel soepele draad gebruikten combinatie met adereindhulzen. Want die 6mm2 vaste kern van de ymvk kabel is niet fatsoenlijk te buigen.
Na:
Uiteindelijk is alles gelukt, en ziet de meterkast er nu zo uit.:strip_exif()/m/1843616/1X3cIVKUMDN9gV2KPK2oQ5zn9dACPtuOUwNy1QEC3VbT2KduJI.jpeg?f=620xauto)
Aanzetten en koppelen:
Het daadwerkelijk plaatsen van de batterij ging redelijk snel. Ik heb de montagebasis erbij gekocht, zodat ik de Max AC waterpas kon zetten. Mijn garage vloer is namelijk gewoon nog de betonnen dekvloer die ik ooit is heb voorzien van een coating. Als de montagebasis eenmaal staat is het de dop onder de accu vandaan en erop tillen. Dit heb ik wel samen met iemand gedaan omdat de basismodule toch best wel wat weegt. Hierna was het de AC aansluiting op de werkschakelaar - en de rs485 kabel op de communicatie connector monteren. Dit ging allemaal redelijk vlot, er zijn ook best wat YouTube filmpjes te vinden die dit hele proces laten zien.Ook het koppelen ging heel erg vlot, ik had de Anker app al van te voren gedownload. En de stappen die daarbij moet nemen zijn duidelijk. Bij het aanmaken van een systeem herkende de app meteen al de Smart meter. Ik denk door de rs485 aansluiting. Wifi is volop aanwezig in de garage dus dat heeft ook meegeholpen denk ik.
Financieel:
Ik dacht ik maak ook nog even een overzichtje wat dit nu allemaal heeft gekost.- Anker Solix Solarbank Max AC. € 2.099,00
- Anker SOLIX Smart Meter Gen 2, 3 fase. € 149,00
- Montagebasis. € 149,00
- Communicatieconnectorset. € 16,00
- AC-aansluiting (vaste bekabeling). € 16,00
- Anker SOLIX Triple CT-kabelassemblage (63A). € 19,00
- Installatie materiaal (Kabels, lasdozen en dergelijke € 650,00
Voorlopige conclusie:
Tot nu toe bevalt de Anker Max AC prima. De levering was goed en het installeren en aansluiten ging ook allemaal soepel. Er zijn talloze YouTube video's te vinden die uitgebreid het installatie proces laten zien. Ook de handleidingen zijn goed toegankelijk via de website van Anker. Nu rest nog de uitgebreide test, hiervoor ga ik de batterij eerst maar is monitoren. Weer zoveel mogelijk data verzamelen om te zien wat die 7kWh mij nu daadwerkelijk oplevert. Ik heb de installatie ook aangemeld bij de energieleveren.nl. Daar staat de Max AC nog niet tussen in het drop down menu, maar dat is een kwestie van tijd. Voor nu kon ik het typenummer gewoon zelf invullen. Dit had ik overigens ook met mijn Autarco zonnepanelen installatie.Conclusie:
Stay tuned, want deze conclusie laat nog even op zich wachten. zoals eerder aangehaald ga ik de batterij gebruiken en zoveel mogelijk data verzamelen. Mijn insteek is om een volledig jaar, met een zomer en winter seizoen te draaien. Zodat ik die data weer in kan voeren in de analyse van Jeroen.nl en dan maar afwachten wat de uitkomst wordt.
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Anker Solix Solarbank Max AC?