Marshall Milton ANC Zwart Review

30 augustus 2026, laatste update op 30 augustus 2026, 140 views Rapporteer
Testpanel +3

Na twee weken gebruik ben ik echt tevreden over de Marshall Milton ANC. De bouwkwaliteit is goed, het geluid klinkt vol en prettig zonder dat je diep in de instellingen hoeft te duiken en de fysieke bediening via de gouden knop is een verademing vergeleken met touch-bediening. Bij bellen of bij videocalls blijft de microfoon iets achter.

Pluspunten

• Fijne bediening
  • Mooie afwerking
  • Goede geluidskwaliteit
  • Onderdelen vervangbaar

Minpunten

• Niet altijd geschikt voor tijdens het sporten
  • Stemgeluid klinkt bij calls wat verder weg

Marshall Milton ANC: Goede on-ears met fijne bediening

Inleiding

Voor het schrijven van deze review kreeg ik van Marshall de Marshall Milton ANC toegestuurd om uitgebreid te testen. Ik ben geen enorme audiofiel/liefhebber, maar wel iemand die dagelijks veel muziek en podcasts luistert. Ik gebruik een koptelefoon deels op werk en deels thuis, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Hiervoor gebruik ik momenteel een Sony WH-1000XM3 en sinds kort de nieuwe Samsung Galaxy Buds Pro. Ik gebruik deze koptelefoons ook tijdens het sporten. In mijn review zal ik de Milton ANC daarom vergelijken met deze koptelefoons. Dat kan wellicht helpen als je wilt overstappen van in-ears of over-ear koptelefoons. Of als je wil overstappen van een wat ouder model koptelefoon met ANC.

Van het internet:
Marshall is een naam die de meeste mensen kennen van de gitaarversterkers die al heel lang op podiums van rockconcerten staan. Het merk werd in 1962 opgericht door Jim Marshall en groeide uit tot een icoon in de muziekwereld. Sinds 2010 bestaat er ook een lifestyle-audiotak onder de naam Marshall, die koptelefoons, oordopjes en speakers maakt met dezelfde uitstraling als de versterkers. Ze gebruiken dezelfde materialen als de versterkers. Denk aan het gebruik van leer, gouden accenten en het Marshall-logo. De Milton ANC is de nieuwste telg in de on-ear lijn en positioneert zich tussen de instapper Major V on-ear en het duurdere over-ear model Monitor III ANC.

Specificaties en featureset

Hieronder loop ik de belangrijkste specificaties langs, en leg ik steeds kort uit wat een specificatie in de praktijk betekent.

Fysieke afmetingen en gewicht

De Milton ANC weegt iets meer dan 200 gram, 202,8 gram. Dat gewicht is voor een koptelefoon fijn. Want hoe lichter de koptelefoon, hoe minder druk er op je hoofd en oren komt. Dit merk je vooral als je de koptelefoon langer draagt. Bij een on-ear model, waarbij de oorkussens op je oor rusten in plaats van eromheen, is dit nog belangrijker dan bij een over-ear koptelefoon. Bij een over-ear koptelefoon rust de druk vooral rondom je oren.

Ik verwacht dat het merendeel van de mensen de koptelefoon draadloos gebruikt. Maar je kunt hem ook bedraad gebruiken. De meegeleverde kabel is zo'n 120 centimeter lang en heeft een USB-C naar 3,5mm jackplug aansluiting. De kabel gaat in de USB-C-aansluiting van de koptelefoon.

Specificaties die het geluid beïnvloeden

Van het internet:
De koptelefoon gebruikt een 32mm dynamische driver, met een opgegeven frequentiebereik dat tussen 20Hz-20.000Hz en 20Hz-40.000Hz ligt. Hij heeft een impedantie van 32 ohm. Voor gesprekken en voor de ANC (Active Noise Cancellation; de ruisonderdrukking) wordt gebruikgemaakt van microfoons die in de oorschelpen zijn verwerkt.

Deze uitleg moest ik even opzoeken aangezien ik geen audiokenner ben:
De driver is het onderdeel dat het geluid daadwerkelijk produceert. Een grotere driver kan meer volume en een diepere bas leveren zonder dat het geluid gaat vervormen. Het frequentiebereik geeft aan welk deel van de tonen de koptelefoon kan weergeven. Dit is vanaf de diepe bas tot de hoge tonen. Mensen horen van ongeveer 20Hz tot 20.000Hz. Het bereik sluit dus aan bij het gehoor van een gemiddeld mens.

Impedantie geeft aan hoeveel elektrische weerstand de driver biedt, en daarmee hoeveel vermogen je bron nodig heeft om de koptelefoon aan te sturen. Hiervoor geldt, hoe lager de impedantie, hoe hoger het volume kan zijn zonder een aparte versterker. Impedantie van 32 ohm is een laag getal, maar op zich is het logisch dat een koptelefoon zoals deze geen versterker nodig heeft. De Sony heeft 47 ohm en voor de Samsung Buds kan ik dit niet zo snel vinden.

Verbindingen en de specificaties daarvan

De koptelefoon verbindt met Bluetooth 6.0. Hij ondersteunt audiocodecs SBC, AAC en LDAC. LDAC is een codec die wordt ondersteund door Android om meer data over de Bluetooth-verbinding te sturen waardoor je een hogere geluidskwaliteit krijgt ten opzichte van de standaard codec. AAC doet ditzelfde voor iPhones. Je kunt dus ongeacht jouw telefoonkeuze kiezen voor deze koptelefoon als je hogere geluidskwaliteit belangrijk vindt. En wie vindt dat niet bij een koptelefoon? Omdat ik zelf geen iPhone heb, kan ik niet het verschil tussen LDAC en AAC ervaren. Ik kan alleen ingaan op de geluidskwaliteit bij gebruik van een Android telefoon, de Samsung S26 Ultra.

Daarnaast kun je de koptelefoon tegelijk verbonden blijven met twee apparaten, bijvoorbeeld je laptop en je telefoon, zodat je niet steeds handmatig met een ander apparaat hoeft te verbinden. Dat is erg handig tijdens werk, waarbij je soms een videocall hebt en muziek wilt luisteren vanaf je telefoon. Ik moest wel af en toe handmatig wisselen van telefoon naar laptop als ik een Teams-call in wilde gaan. Door de muziek op de telefoon uit te zetten en mijn koptelefoon te selecteren voor Teams schakelde hij over. Ik ben er niet aan toe gekomen om uit te zoeken of dit ook automatisch kon. Het is ook niet vervelend in het gebruik. Het is wel heel fijn dat je op twee apparaten tegelijk gekoppeld kunt zijn. Dat scheelt best wel wat handelingen bij een apparaatwissel.

Bediening

De bediening bestaat uit twee fysieke knoppen in plaats van de touch-bediening die veel andere koptelefoons gebruiken. De koptelefoon heeft een gouden knop. Deze knop kun je schuiven en indrukken. Je schuift hem naar voren, achteren, links of rechts om volume aan te passen en nummers te wisselen. Je drukt hem in om muziek te pauzeren en af te spelen.

Daarnaast heeft de koptelefoon een tweede knop waar je zelf een functie aan toewijst. Dit kan een feature van Spotify zijn, maar bijvoorbeeld ook het wisselen tussen noise cancellation-instellingen of het activeren van een stembediening. Standaard is dit de Spotify Tap-functie, waarmee je met de knop direct een afspeellijst kunt starten zonder je telefoon te pakken. Ik heb het in de app ingesteld voor de noise cancellation, zodat ik deze eenvoudig uit kon zetten wanneer ik dat handiger vond.

Marshall geeft aan dat de koptelefoon zo'n 50 uur meegaat als je de ruisonderdrukking aanzet. Hij zou tot 80 uur moeten werken zonder ruisonderdrukking. Opladen gaat via USB-C. Hij laadt niet draadloos op zoals het instapmodel Major V.

Overige specificaties

Verder zijn er twee onderdelen die je zelf kunt vervangen. De batterij is vervangbaar, dus als die na verloop van tijd minder capaciteit heeft, kun je die zelf vernieuwen. Dit heb ik niet geprobeerd. Je hebt een schroevendraaier nodig om dit te doen. Maar het lijkt goed te doen voor een tweaker.

Je kunt overigens de batterij ook tot 90% laten opladen en de snelheid aanpassen op basis van de temperatuur. Dit kun je instellen om de batterij wat langer mee te laten gaan.

De oorkussens zitten vast met een draaisysteem, waardoor je ze zelf kunt losmaken en vervangen zodra ze slijten. Dit kan ook door niet-technisch onderlegde mensen zonder problemen gedaan worden. Op dit moment vertonen de oorkussens geen slijtage. Maar ik vind het wel handig dat je deze kan vervangen in plaats van de hele koptelefoon te moeten vervangen. Overigens kan dit bij veel koptelefoons. Ik heb de kussens van de Sony inmiddels ook 1x vervangen.

Verder heeft de Milton ANC ook een vijfbands-equalizer met voorinstellingen, adaptief volume en een slaaptimer. Dit gebruik je allemaal vanuit de Marshall-app. Wat ik zelf handig vind is de Find My-integratie. Super handig voor als je de koptelefoon kwijtraakt. Zelf heb ik van de equalizer in de app weinig gebruikgemaakt, simpelweg omdat de standaardinstelling me al beviel. Maar het is fijn dat de opties er zijn voor wie er wel dieper in wil duiken.

Gebruik

Na twee weken dragen ben ik eigenlijk heel tevreden over de koptelefoon. Het geluid is goed, de bediening werkt erg fijn en de afwerking is heel netjes. Tegelijkertijd is het geen product dat op één specifiek vlak het beste is. Qua draagbaarheid vind ik hem prettiger dan de Samsung Buds en iets minder prettig dan de Sony. Qua geluid is hij veel beter dan mijn Samsung Buds, het geluid is vergelijkbaar met mijn Sony koptelefoon. Qua noise cancellation zien we ook dit patroon terug. Beter dan Samsung en vergelijkbaar met Sony.

Het echte onderscheid maakt de Marshall met zijn looks en afwerking. Die is meer uitgesproken dan gebruikelijk. Ook de afwerking viel mij in positieve zin op, gelijk al bij het uitpakken.

Uitpakken van de Marshall

De doos van de koptelefoon is netjes afgewerkt en heeft een rock-vibe. Precies in lijn met wat je van Marshall gewend bent. In de doos vond ik de koptelefoon zelf, de USB-C-oplaadkabel, de USB-C naar 3,5mm-kabel voor bekabeld luisteren en een stoffen opbergtasje om de koptelefoon in mee te nemen. Een opbergtasje is niet de meest stevige opbergmethode die je kunt bedenken. Voor dagelijks gebruik en vervoer in een tas is het misschien voor sommige mensen voldoende. Maar ik vind zelf een hardere opbergmethode wat prettiger. Er zit veel in mijn tas en met een hardere opbergcase is de koptelefoon dan net wat beter beschermd tegen verdrukking.

Bouwkwaliteit en afwerking

Wat mij bij het uitpakken meteen opviel, was de bouwkwaliteit van de koptelefoon. Deze voelt stevig en degelijk aan. Ik was verrast door de mooie materialen zoals het leer en de nette afwerking. De gouden knop ziet er tof uit en voelt niet wiebelig, ondanks dat je hem alle kanten op moet bewegen om de koptelefoon te bedienen. De koptelefoon voelt stevig en degelijk. Maar ook niet zo stug dat hij onprettig zit. Marshall geeft aan dat een flink deel van de gebruikte materialen gerecycled is, wat een mooie bijkomstigheid is. Maar dit zie je niet terug in de afwerking. Die ziet er uit als nieuw.

Draagcomfort

De koptelefoon zit stevig, maar niet te strak op mijn hoofd. Hij valt bij gebruik thuis en op kantoor niet af en blijft goed zitten. Voor sporten is de Milton ANC wel te gebruiken, zolang de activiteit niet te schokkerig is. Op de crosstrainer of loopband glijdt de koptelefoon door de bewegingen toch van mijn hoofd.

Je kunt de koptelefoon een beetje instellen doordat je de oren in en uit kunt schuiven in het hoofdgedeelte. Mijn hoofd is gemiddeld groot en in mijn geval hoef ik de oren maar een klein beetje uit te schuiven. Er is flink wat ruimte om hem nog meer uit te schuiven. De koptelefoon is daarom ook voor grotere en kleinere hoofden goed te gebruiken.

Bij het langer dragen dan een paar uur krijg ik wel wat last van 'warme oren' en de druk op mijn oren. Over-ear koptelefoons vind ik daarom prettiger, omdat ze mijn oren volledig omsluiten in plaats van erin te zitten. Vergeleken met de Samsung Buds wint de Marshall het zeker. Deze in-ears voelen na verloop van tijd toch net wat minder comfortabel, zeker bij een paar uur gebruik. De Milton ANC zit qua draagcomfort boven in-ears en onder over-ears. Eigenlijk precies wat je zou verwachten.

Geluidskwaliteit

Qua geluid ben ik aangenaam verrast. Voor muziek zijn de standaardinstellingen voor mij meer dan voldoende. Het geluid klinkt vol en energiek, met een prima bas die niet overheerst. Voor wie meer een audioliefhebber is, biedt de app veel mogelijkheden om zelf te tweaken met de equalizer en soundstage-opties, maar zelf heb ik daar weinig gebruik van gemaakt. Ik heb de soundstage wel aangezet voor ruimtelijker geluid tijdens muziek. Ik zet het daarna wel weer uit tijdens podcasts.

Ik ben erg tevreden met hoe het geluid met de standaardinstellingen klinkt. Ik denk dat ik de geluidskwaliteit het beste vind van alle drie de koptelefoons die ik bezit. Vooral bij gezongen muziek vind ik de Milton duidelijk beter klinken dan de Buds Pro en de Sony. Bij het luisteren van podcasts komen stemmen met meer detail naar voren. De stemmen klinken ook echt helderder en goed verstaanbaar, precies waar ik veel waarde aan hecht omdat ik onderweg vaak luister naar podcasts.

Ruisonderdrukking

Voor volledige geluidsafsluiting, zoals ik dat op kantoor soms nodig heb, blijf ik toch net iets liever bij de Sony WH-1000XM3. Dat zit hem vooral in de pasvorm: als over-ear model omsluit die mijn oren volledig, waardoor ik ook bij urenlang dragen geen klemmend gevoel of warme oren krijg. De ruisonderdrukking van de Milton is echt goed. Hij komt qua effectiviteit dicht in de buurt van de Sony. Maar doordat de oorkussens op het oor rusten in plaats van eromheen, blijft er iets meer omgevingsgeluid doorsijpelen bij de Milton dan bij de volledig afgesloten Sony.

Vergeleken met mijn Galaxy Buds Pro, die ik vooral thuis en tijdens het sporten gebruik, vind ik de Marshall duidelijk beter. De ruisonderdrukking van de Milton ANC is een stuk krachtiger, waardoor ik nu eigenlijk liever naar de Marshall grijp dan naar de Buds Pro.

Geluidsopname

Voor bellen is de microfoon okay, maar niet meer dan dat. Mensen aan de andere kant van de lijn konden me prima verstaan, maar gaven aan dat mijn stem net wat verder weg klinkt dan ze van een telefoon gewend zijn. Voor af en toe een telefoontje en videobellen is dit geen probleem. Maar voor lange meetings waarbij helderheid en duidelijk stemgeluid belangrijker zijn, zou ik kiezen voor een andere microfoon.

Gebruiksgemak

Een echt sterk punt vind ik de bediening via de gouden Marshall-knop. Door te schuiven in vier richtingen en met een druk in het midden van de knop bedien je de muziek en het volume heel eenvoudig. Dit werkt voor mij echt een heel stuk prettiger dan de touch-bediening die veel concurrenten gebruiken, waarbij ik weleens per ongeluk iets doe of meerdere keren mijn bediening opnieuw moet proberen. De knop steekt duidelijk uit de behuizing, waardoor je hem makkelijk op de tast terugvindt. De tweede, aanpasbare knop heb ik veel minder gebruikt. Deze is ook wat moeilijker op de tast te vinden. Maar het is fijn dat de knop er is voor wie een snelkoppeling naar bijvoorbeeld ruisonderdrukking wil. Koppelen met meerdere apparaten verliep zonder haperingen en werkt (afgezien van het soms helpen van de laptop) soepel. De Marshall-app is overzichtelijk, je hoeft niet lang te zoeken naar een instelling.

Problemen met het product

Grote problemen ben ik niet tegengekomen. In het begin haalde ik de twee knoppen af en toe door elkaar bij het aan- en uitzetten van de koptelefoon, simpelweg omdat ze qua vorm en positie een beetje op elkaar lijken als je nog niet gewend bent. Na wat vaker gebruik went dat vanzelf. De gouden knop steekt veel meer uit dan de tweede knop, waardoor je hem na een paar dagen moeiteloos op de tast terugvindt. Service van de fabrikant heb ik niet nodig gehad. De app is duidelijk genoeg en de handleiding is ook een beetje overbodig.

Prijs en prijs/alternatieven

De adviesprijs van de Milton ANC is 199 euro. Op dit moment is dat ook de daadwerkelijke verkoopprijs die je in de praktijk bij winkels tegenkomt. De adviesprijs vind ik wel aan de hoge kant voor een on-ear model. Ik kwam de koptelefoon eerder ook tegen voor 149 euro. Voor dit geld vind ik het een heel aantrekkelijke koptelefoon. Zeker als je het vergelijkt met de premium in-ears van Samsung die ik ook voor ongeveer dat bedrag heb aangeschaft.

Na twee weken gebruik ben ik echt tevreden over de Marshall Milton ANC. De bouwkwaliteit is goed, het geluid klinkt vol en prettig zonder dat je diep in de instellingen hoeft te duiken en de fysieke bediening via de gouden knop is een verademing vergeleken met touch-bediening. De ruisonderdrukking is knap voor een on-ear model. Maar wie op zoek is naar de allerstilste ervaring zal met een over-ear model net iets meer afsluiting en draagcomfort bij langdurig gebruik vinden. Bij bellen of bij videocalls blijft de microfoon iets achter. Prima bruikbaar, maar mijn stem klinkt voor de ander net wat verder weg dan ik zou willen.

Kortom, voor onderweg, op kantoor en thuis op de bank is de koptelefoon echt heel fijn. Voor thuisgebruik en korte periodes is de Milton ANC een duidelijke stap vooruit ten opzichte van oordopjes zoals de Galaxy Buds Pro. Dit komt door de sterkere ruisonderdrukking en het rijkere geluid, vooral bij gezongen muziek en podcasts. Ik zou de Milton ANC daarom aanraden aan liefhebbers van muziek en podcasts die specifiek op zoek zijn naar een on-ear koptelefoon. Zij kennen de bijkomende beperkingen daarvan, zoals iets minder volledige afsluiting en een iets grotere kans dat hij bij heftige beweging van je hoofd glijdt. Het niet-volledig afgesloten zijn kan daarbij voor sommige mensen zelfs een pluspunt zijn. Voor wie de koptelefoon wil gebruiken bij het sporten is dit niet de beste keuze.

Dat de accu en de oorkussens vervangbaar zijn vind ik echt een groot pluspunt. Dat zijn de onderdelen die bij intensief gebruik als eerste achteruitgaan. Doordat je ze zelf kunt vervangen gaat de koptelefoon waarschijnlijk een stuk langer mee. Voor een product waar je, gezien de prijs, toch wat langer plezier van wilt hebben, vind ik dat een behoorlijke pre.

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Marshall Milton ANC Zwart?