EcoFlow Stream AC 5000, per stuk Review
De AC Stream 5000 werd netjes geleverd. Goed ingepakt en netjes op een pallet.
De accu was gemakkelijk van de pallet te halen door de handgrepen in de doos en je tilt hem relatief (48 kilo) eenvoudig naar de positie waar je hem wilt hebben. De accu is zeer degelijk ingepakt met beschermstukken.
De installatie verliep in eerste instantie soepel. Uitpakken, aansluiten en connecten met de Ecoflow app verloopt gemakkelijk. Het plug & play principe is ook echt zo. Ik had al een P1 meter van Home Wizard en ook die wordt gelijk herkent binnen de Ecoflow App.
Kortom tevredenheid daarover en de initiële installatie.
Daarna ontstond voor mij een communicatie issue tussen app en thuisaccu, meer daarover in de uitgebreide review.
Pluspunten
Robuust Compact formaat Plug and Play Uitbreidbaar
Minpunten
Alleen via bluetooth aansturing Luidruchtig onder maximaal opladen
Algemene beoordeling.
De Ecoflow AC Stream 5000 is een complete thuisaccu. De accu levert na installatie en instelling netjes binnen de maximale waarde van 800 Watt terug aan het huis. De thuisaccu helpt ons om de pieken in het energieverbruik te verminderen (piek shaving) en zorgt er zelfs voor dat we delen van de dag Nul Op Meter hebben. Nu is volledig NOM geen doelstelling, maar het is wel fijn om te weten dat het sluipverbruik 's nachts gedekt kan worden door de thuisaccu (indien vol).Aandachtspunten zijn er ook, namelijk het zoemende geluid bij het opladen met 2500 watt. Je wilt dat geluid niet in je woonkamer hebben en de passieve koeling van de accu / koelvinnen. Het apparaat wordt namelijk wel warm onder hoge belasting (opladen).
Gemak van installatie en eerste indruk.
Vanuit de doos naar werkend in huis is relatief gemakkelijk. De handleiding vertelt je om dingen uit te pakken, de Ecoflow app te downloaden en dan kun je door de instellingen heen. Het aspect dat de Home Wizard P1 meter ook herkend wordt maakt het ook gemakkelijk. Alleen is er wel één grote MAAR. je slimme meter / p1 meter moet wel elke seconde data versturen voor een correct werking/aansturing van de accu en dat gebeurde in mijn huis niet.
Kijk dus goed naar welke slimme meter je hebt: hieronder wat info van Ecoflow zelf:
Compatibiliteit
Deze P1 energie-dongle is compatible met de volgende slimme meters:- Landis+Gyr: E360, E360 AM3D, E350 EE0035, E360 CM3D, E360 3P, E360 CD2D
Er zijn E350-meters in omloop die toch niet compatible blijken te zijn. Deze geven slechts iedere 10 seconden een update op de P1-poort in plaats van iedere seconde. Dit is te langzaam om een thuisbatterij mee aan te sturen. In dit geval dient u een aparte meter te (laten) installeren. Bijvoorbeeld de EcoFlow Smart Meter 120A. - KAIFA: MA304, MA304 E0079, MA105, MA105 E0078
- ISKRA: AM550 ED1.01, AM550 ED1.04, AM550 TD2.01, AM550 TD2.04, AM550 TD2.05
- Siconia: XT211, DT211, T211, S211
- Elgama: G15, G35
- Sagemcom: S210, XS210, T210-D
- ENEXIS: ZIV E0090
Huishouden en thuisapparatuur.
Vast energiecontract.
Mijn vrouw en ik hebben samen 4 kinderen. De leeftijden zitten tussen de 2 en 18 jaar, dus dat betekent zeker een actieve wasmachine en wasdroger. De wasmachine kan zeker 10+x per week draaien en ook de wasdroger haalt wel 6/7x per week. Andere apparatuur. 2 koelkasten, 1 diepvries, oven, airfryer en een televisie die zeker 30-40 uren per week aan staat. Daarnaast zijn er 3 pc's / laptops in huis die ook de nodig uren maken. In de keuken hebben we nog een inbouwboilertje (15L) die zorgt voor het hete water in de keuken. Zo'n boiler verbruikt natuurlijk ook wat omdat het gedurende de dag en nacht telkens weer moet opwarmen.
Stroom opwekken doen we ook. Dit gebeurd met 12x 370 Wp panelen, in oost - west opstelling.
Zelf houd ik al jaren de opbrengst van de panelen bij en meet ik ook wat ik daarin terug leverde aan het net.
- Kalenderjaar 2023 leverden wij 2522 kwh terug terwijl de opwek 3553 kwh was.
- Kalenderjaar 2024 leverden wij 2126 kwh terug terwijl de opwek 3267 kwh was
- Kalenderjaar 2025 leverden wij 2228 kwh terug terwijl de opwek 3474 khw was.
Welke aanvulling heeft de EcoFlow AC Stream 5000.
De EcoFlow thuisaccu is het product voor ons als gezin wat ervoor kan zorgen dat we minder terug leveren aan het net, dat we dus ook minder afnemen van het net en dat we binnen het huis ook een stukje piek shaving kunnen doen. Dus dat we daardoor ook het energienet minder belasten. Het apparaat zorgt er nu voor dat ik waarschijnlijk iets minder terug-lever-boete hoef te betalen over het hele jaar.
Wat voor effect heeft het gebruik van de Stream AC 5000 op de manier waarop je stroom verbruikt en opslaat?
Sinds de installatie van de EcoFlow AC Stream 5000 zie ik dat we veel minder stroom terug leveren aan het net. Waar eerder waardes van 6+ kwh (midden zomer 13 kwh) het geval waren, zie ik dit nu teruglopen naar 0.x tot 2 kwh. Nu zijn de huidige dagen (bewolking) niet representatief voor volle zomerdagen met vele zon uren, maar ik kan niet anders dan concluderen dat de thuisaccu ervoor zorgt dat mijn terug levering een stuk minder is en dat ik met de opwekking van de ochtend/middag zon vooral het verbruik van de namiddag - avond en nacht weet te beperken. Dit is heel mooi zichtbaar in de Home Wizard app, want ook wanneer de zon onder is heb ik om 22:50 uur maar een verbruik van een paar Watt en dat kan niet anders komen dan door de thuisaccu.
Bouwkwaliteit, afwerking en robuustheid.
De thuisaccu ziet er netjes en degelijk uit. De accu is zeker niet het mooiste voorwerp in huis, maar verstoppen in een kastje doe ik het apparaat ook niet. Hij staat momenteel op een prima plek in de bijkeuken en daar mag die wat mij betreft nog jaren staan.
De achterzijde van het apparaat heeft koelvinnen. Deze koelvinnen worden trouwens wel warm tijden volledige belasting bij het opladen. Ze worden zo warm dat langdurig aanraken niet fijn is. Wel iets om rekening mee te houden dus. De thuisaccu verstoppen onder een kleedje zou ik dus zeker niet doen.
Gebruiksgemak.
De thuisaccu doet voor mij nu wat die moet doen en dat is zonnestroom opslaan en dat weer vrijgeven wanneer er vraag is vanuit het huishouden. In mijn huishouden is er veelvuldig vraag naar stroom en de accu levert die stroom dan ook als die het heeft.
Featureset
Het apparaat heeft 1 AC uitgang (noodstroom). Binnen de app is er keuze tussen 3 verschillende modi. Vanwege het vaste contract heb ik gekozen voor de zelfvoorzienende modus, dus alleen opladen bij overschot van de zonnepanelen. Dit werkt goed. De andere modi zijn:
- Intelligente modus — na 7 dagen gebruik bepaalt het systeem zelf een ideaal laad-/ontlaadschema, gebaseerd op de startweek en de (schommelende) energieprijs.
- Aangepast schema — je stelt zelf tijdsblokken in waarin geladen of ontladen moet worden (de enige van de drie die ook zonder P1-meter werkt).
- Zelfvoorzienend — de accu wordt uitsluitend opgeladen met overtollige zonnestroom, en ontlaadt zodra het verbruik hoger is dan wat de panelen op dat moment opwekken.
Een thuisaccu van 5 kWh voor +- 1600 euro. Er zijn wat goedkopere thuisaccu's te vinden, maar kijken naar de capaciteit en de prijs dan lijkt de AC Stream 5000 scherp geprijsd te zijn.
Heb jij ook een EcoFlow Stream AC 5000, per stuk?