Fairphone Fairbuds XL 2025 Zwart Review
De basis is gewoon goed. Top uiterlijk en goed geluid, zit lekker en handige en intuïtive knoppen.
Het is vooral fijn dat je geen wegwerpproduct koopt. Dat vrijwel alles kan repareren als het slijt of kapot gaat, misschien zelfs upgraden. En dat de materialen grotendeels recycled of eerlijk verkregen zijn.
Pluspunten
Geluid Duurzaam en repareerbaar Design Intuïtieve joystick Garantie
Minpunten
Start altijd op in ANC modus ANC kan beter
Bij mijn vorige hoofdtelefoon gingen vrijwel altijd de oorschelpen en de hoofdband kapot doordat ze afbladeren terwijl het product verder nog niet afgeschreven is. Soms kan je de kussentjes officieel vervangen (hoofdband vrijwel nooit) maar vaak ben je beperkt tot aliexpress en aanverwante waarbij de kwaliteit discutabel is en je nooit zeker weet waar het van gemaakt is en of dat ook veilig voor huidcontact is. Deze hoofdtelefoon heeft een stoffen hoofdband en oorkussens welke officieel goed en lang te verkrijgen zijn mochten ze vervangen moeten worden. Ik hecht verder weinig waarde aan ANC en veel aan repareerbaarheid.Presentatie
Doos ziet er mooi en luxe uit, de verpakking bestaat volledig uit karton en bestaat uit 2 delen. Een groene luxe doos met een strak ontwerp en voorzien van braille voor degene die dat kunnen lezen. En een lichtere kartonnen omhulsel waar alle specs op staan. Dit omhulsel dient als verzegeling die je kapot moet maken om bij de hoofdtelefoon te komen. In de doos zit alleen de hoofdtelefoon, boekje en een zakje om het in op te bergen.Eerste indruk
Hoofdtelefoon was kleiner dan ik had verwacht voelt degelijk en ziet er strak uit doordat het maar 2 knoppen heeft. Links en rechts is duidelijk aangegeven. Op je hoofd voelt het prima, goede klemkracht om te blijven zitten en niet te strak om hoofdpijn te krijgen. Maar ieder hoofd is anders. De materialen voelen fijn en zien en voelen hoogwaardig en degelijk aan. Het voelt in je handen iets zwaarder (en daardoor luxer en degelijker) dan andere, maar op mijn hoofd heb ik hier geen last van.Beetje spelen met de knoppen leert je snel genoeg wat waarvoor dient zonder te hoeven zoeken wat wat is. De joystick laat je naast, pauze/play/volume omhoog/omlaag ook nummers skippen of juist terug gaan wat een welkome toevoeging is.
ANC
Active Noise Cancellation staat standaard aan. Wil je dit uit zetten moet je 2 keer op de bovenste knop drukken (met tussenpauze). 1x om over te schakelen naar 'ambient mode' en daarna nog een 1x over te schakelen naar ANC uit.De hoofdtelefoon zelf filtert passief al redelijk wat achtergrond geluid, met ANC aan is dat net wat meer. Jezelf helemaal afsluiten met behulp van ANC zal je niet lukken, daarvoor is het niet sterk genoeg. Wandelen met ANC aan geeft bij mij geen verstoringen.
Ambient mode neemt omgevingsgeluid op en speelt het juist af maar zorgt ook voor een lichte ruis en geeft voor mij geen meerwaarde. Mijn favoriete stand is gewoon ANC uit, jammer dat je bij het opstarten altijd moet wisselen.
Geluidskwaliteit en App
Ik koop vrijwel geen hardware zonder er ten minste een beetje in verdiept te hebben. Ik had daarom verwacht dat ik met de equalizer zou moeten spelen om er fatsoenlijk geluid uit te krijgen. Dit bleek totaal niet nodig. Standaard klinkt het erg goed en heb ik geen enkele behoefte om er mee te spelen.Toch de app geïnstalleerd om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Blijkbaar selecteert het standaard al een equalizer profiel (default). Zet je dit uit dan klinkt de hoofdtelefoon flets en zielloos. Default is dus dikke prima. Er zijn 3 andere profielen welke je kan proberen of je kan zelf met de equalizer aan de gang. Verder kan je de firmware updaten via de app al was mijn model al bij.
Kosten
Ik heb deze hoofdtelefoon zelf gekocht in de aanbieding voor 149,- EUR en daar zou ik het zo nog een keer voor kopen. Maar ook voor de adviesprijs is dit een goede aankoop als je bedenkt dat je een goed klinkende, volledig repareerbare hoofdtelefoon koopt die met materialen verkregen op een eerlijke manier is vervaardigd.
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een Fairphone Fairbuds XL 2025 Zwart?
:strip_icc():strip_exif()/u/250115/Sapphire%2520square76x76.jpg?f=community)