Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Paars Review
Vorig jaar twijfelde ik voor het eerst over een foldable, namelijk de fold 7. Die kwam m.i. wat te kort om de overstap en meerprijs voor mezelf goed te praten. Vooral de accu en ongemak om open te klappen waren voor mij grote nadelen. De Fold 8 ultra heeft me over de streep getrokken met de silicon-carbon accu van 5.000mah en een kleine verhoging en geronde hoek waar de 2 delen samen komen om open klappen makkelijker te maken. Ook de nieuwe titanium onderlaag (nog echt titanium ook!) zorgt samen met de anti-glare coating op het binnenscherm voor een amper zichtbare crease en meer gebruiksgemak. Uiteindelijk hield enkel de prijs me tegen, maar na even twijfelen heb ik m' toch gekocht. Na enkele dagen gebruik zeker geen spijt van. In de uitgebreide toelichting leg ik alle punten uit.
Pluspunten
Ein-de-lijk flagship batterijcapaciteit Anti-glare coating binnenscherm Amper crease door nieuwe onderlaag Formaat binnenscherm Multitask mogelijkheden Extreem dun opengeklapt Camera's Smallere front scherm eigenlijk best prettig
Minpunten
Dichtklappen voelt soms 'spannend' door dikte telefoon Gek hoge prijs Binnenscherm krast nog steeds van nagels 200 euro bumps per 256GB slaat nergens op Nederlandse prijzen? In DE 1650 euro vs 1900 hier Ultra?......... Liever Fold-mini en Fold Telefoon plat neerleggen kan niet door de enorme camera bump
Om te beginnen is dit mijn eerste fold. Ik heb hiervoor de s23u en s25u gehad. Dit jaar ging het toen mijn vriendin haar beschadigde flip 7 in kon ruilen tegen een flip 8 voor een paar tientjes bijbetalen toch jeuken. Uiteindelijk toch de knoop doorgehakt na even twijfelen om de prijs en na een paar dagen heb ik weer het 'wow wat een cool ding' gevoel terug, wat ik bij de 25 miste omdat die m.i. op geen manier echt speciaal was.
Ik begin hieronder eerst met de pluspunten:
Om te beginnen is de accu eindelijk on-par met het flagship model en niet 12% lager. Klein detail, maar toch belangrijk. Daarnaast maken de anti-glare coating en titanium onderlaag voor het vouwbare/binnen scherm een reusachtig verschil in de (zichtbaarheid van de) crease. Los van die crease is een anti-glare coating sowieso fijn om te hebben op je telefoon om goed de kleuren of uberhaupt je scherm te zien onder alle omstandigheden. Ik zet nu regelmatig mijn helderheid lager dan ik op de S25U met slechte screenprotector deed. Die had het namelijk in principe ook, maar daar zat een goedkope screenprotector op zonder die coating. Het formaat van het binnenscherm is ook fantastisch tov een normale telefoon. Ik pak nu regelmatig mijn laptop niet omdat deze telefoon 'computerzaken' net zo fijn weergeeft.
Ook een plus aan dat grote binnenscherm, zijn de multitask mogelijkheden. In de auto in de telefoonhouder spotify op de ene helft met maps op de andere helft. Scheelt switchen en dus ook afleiding. Verdere oprecht nuttige multitask taken heb ik nog niet gevonden en gebruik ik het binnenscherm vooral om te internetten, nieuws/pdf's te lezen etc. De extreme dunheid van dit toestel helpt ook met het gemak om m' opengeklapt te gebruiken, maar dat is tov de fold 7 natuurlijk niet nieuw.
Mijn allergrootste twijfelpunt bij deze telefoon was de schermverhouding op het frontscherm. Die is wat smaller/hoger en daarom iets uit verhouding tov standaard schermmaten. Ik betrapte mezelf op avond 1 al op het feit dat ik hem veel fijner in mijn hand heb. Door de schermverhouding past ie precies tussen de vouw van mijn vingers en de binnenkant van mijn handpalm. Dat 1-handig vasthouden was bij de S25U toch best ongemakkelijk, want op mijn pink laten rusten icm het gewicht van dat toestel zorgde voor kramp. Ter indicatie, mijn handschoenen zijn maat XL, dus kleine handen heb ik niet per se.
Hieronder de minpunten op volgorde van hoe 'erg' ik ze vind:
200 euro per 256GB vragen en geen SD support? Dat is echt corporate greed tot de max. Dat je van 512 naar 1024 200 extra vraagt kan ik nog begrijpen, maar dat is zelfs 400 euro?! We zitten in een (door fabrikanten zelf gemaakte) crisis waarin de daadwerkelijke tekorten nog niet zijn aangebroken. Als je dan echt met de klant mee wil denken, lever je het toestel m.i. met een SD slot.
Mijn tweede minpunt is het plat neerleggen van je telefoon. Dat kan niet door de camera bump. Leg je je toestel dus wel eens neer en gebruik je m' zo, dan ga je of de hele tijd TIKTIKTIKTIK horen, of je moet je er snel bij 'neerleggen' (
Zoals o.a. Jerryrigeverything heeft laten zien, krast het binnenscherm nog steeds bij een level 2/vingernagel. Daar kies je natuurlijk voor bij een vouwtelefoon, maar ik had het mooi gevonden als daar ondertussen toch een betere oplossing voor was.
En ECHT een luxeprobleem, maar ik vind het soms spannend of lastig om de telefoon dicht te klappen. Hij is erg dun en het scharnier heeft best een flinke spanning (wat anderzijds natuurlijk wel fijn is).
Dan nog de goede camera. In principe een pluspunt met dezelfde hardware als de S26 ultra. Echter, specs op papier en prestaties in het echt zijn 2 verschillende dingen. De camera is nog steeds fantastisch, maar laat je in die zin niet voor de gek houden. De camera is echt wel een stapje minder dan de S26 ultra. Ook de telephoto lens had een upgrade mogen hebben.
Om af te sluiten, iets over de verkopers in Nederland en niet zo zeer over de telefoon zelf. Waarom kan ik deze telefoon bij belsimpel kopen voor 2399 euro en bij gomibo (belsimpel, maar dan internationaal) voor 1680 euro? Kleinere nederlandse bedrijven verkopen hun toestellen vaak nog voor minder dan andere nederlandse bedrijven. Een lagere afname is voor belsimpel/gomibo echt geen reden, ze versturen namelijk nog steeds vanuit Groningen. Met abbo was het verschil minder groot (en soms zelfs goedkoper dan duitse prijzen), maar ik heb geen nieuwe nodig. Neem dit mee in je eigen zoektocht, bespaar mogelijk geld, maar doe wel goed onderzoek naar garantie afhandeling.
Conclusie, positief en sowieso een aanrader! De minpunten zijn van mij uit over het algemeen principe dingen/mierenne*kerij. Als je goed zoekt kan je voor niet veel meer geld dan een S26 ultra een Fold 8 ultra hebben. In mijn ogen is de Fold zeker een fijner toestel dan de S-ultra met bijna geen typische fold minpunten meer.
Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Paars?