ASUS ROG Swift OLED PG27UCWM Review

26 augustus 2026, laatste update op 26 augustus 2026, 176 views Rapporteer

Ik heb nooit eerder een OLED monitor gehad. Hoewel het even uitzoeken is met HDR (zeker in windows, maar dat staat los van het scherm), en de settings in het OSD menu, is het beeld echt extreem scherp, de kleuren zijn ongelofelijk mooi, en het contrast/HDR is fenomenaal. Ik denk dat ik mijn films liever op deze monitor kijk dan op mijn 65 inch QLED :). Hoewel er een paar minpuntjes zijn, wegen deze zeker niet op tegen de pluspunten.

Pluspunten

• Extreem scherp (ook tekst, geen color fringing, geen paarse waas)
  • Hoge refresh rate (240hz@4k, 480hz@1080p)
  • KVM
  • Prachtige diepe volle kleuren
  • Goed zicht overdag, geweldig 's avonds en in t donker
  • Zeer hoge pixel density; 166 PPI

Minpunten

• Shadow boost maakt kleurovergangen lelijk, vooral bij rood en blauw tinten, dus alleen geschikt voor fps games.
  • Voet vrij diep
  • KVM maar 2 uitgangen (via USB-B en USB-C)
  • Is een OLED ding, maar donker en zwart zijn ook echt vrij donker, en shaduwen zijn zeker overdag minder goed te zien dan bij een ander soort paneel
  • Besturing van OSD voelt wat fragiel en had intuitiever gekunt
  • Reflecties in licht (al is dat bij dit paneel beter dan bij de meeste OLED panelen, maar bij een TN of MicroLED is dit wel beter)
  • Prijs, bijna t dubbele van een ander high-end OLED scherm

Keuze
Na veel onderzoek, heb ik ondanks de veel hogere prijs dan alternatieven, voor deze monitor gekozen omdat (onder andere);
  • Ik doe programmeerwerk, tekstscherpte is dus belangrijk. Andere OLED schermen hebben last van color fringing, deze heeft dat niet.
  • Tandem OLED met RGB striping, dit voorkomt een paarse waas als je de monitor overdag gebruikt waarbij er wat daglicht op de monitor kan schijnen. Het scherm is overdag dus ook goed af te lezen.
  • Verbeteringen tegen inbranden door meer hittecontrole, slimme OLED-CARE opties (zoals sensor die meet of je achter je computer zit), etc, wat hopelijk zorgt voor een langere levensduur en de prijs het meer waard maakt.
  • Geweldig voor gaming, waarbij ik vijanden in FPS games beter kan zien door zeer hoge resolutie en kleur én licht contrast, zeker met shadow boost erbij (ik zet hem op dynamic in FPS games, en voor de rest staat het uit). En natuurlijk de hoge refresh rate helpt ook nog mee.
Kijkafstand
De voet is vrij diep. Mijn bureau is 85cm diep. Als ik rechtop zit met mijn buik tegen de rand van het bureau, dan is de afstand van mijn ogen tot het scherm 65cm, maar natuurlijker wijs leun ik wat naar voren dus is de werkelijke kijkafstand voor mij persoonlijk 50cm. Eigenlijk net iets te dichtbij, en daarom heb ik een monitorarm besteld zodat ik die kijkafstand iets vergroot én meer ruimte op het bureau heb.

KVM
De KVM is handig, dan kun je namelijk je USB apparaten, zoals muis, toetsenbord, headset/microfoon, etc. in je monitor doen, en afhankelijk van de gekozen input (HDMI/Displayport/USB-C) wordt die USB doorgestuurt naar het apparaat (bijv je PC, Laptop of Playstation) naar keuze. Er zit hier wel een beperking aan; Je hebt 2 outputs daarin. 1x USB-B poort en 1x USB-C poort. Je kunt dus maximaal 2 apparaten gebruik laten maken van die USB poorten op je monitor. Je kunt per input selecteren of de USB door moet worden gestuurd via de USB-B poort of via de USB-C poort. Er wordt 1x USB-B naar USB-A kabel en 1x USB-C naar USB-C kabel meegeleverd. Die USB-C poort kun je overigens ook prima gebruiken om je laptop mee aan te sluiten, op te laden én USB apparaten door te geven, dan heb je dus maar één kabel vanaf je monitor naar je laptop. Een andere beperking is het aantal USB poorten op je monitor, dat zijn er maar 3st. Een oplossing is dan weer een extra USB hub op t bureau.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een ASUS ROG Swift OLED PG27UCWM?