Marshall Heston 120 Review
Zoek je een premium alles-in-één-oplossing die vooral voor muziek moet uitblinken, dan is de Heston 120 absoluut het overwegen waard. Zoek je voornamelijk een thuisbioscoopervaring, dan zou ik persoonlijk eerder kijken naar een systeem met een losse subwoofer en echte surroundspeakers.
Eindoordeel: 3,5/5 sterren.
Pluspunten
Compact alle-in-één oplossing Degelijke bouwkwalitiet Eenvoudige installatie Goede muziekkwaliteit Streaming werk uitstekend, zelfs YTMusic
Minpunten
Opvallend ontwerp past niet in ieder interieur Ruimtelijk effect niet overtuigend Bass mist de impact van een losse subwoofer HDMI-CEC volumeregeling werkt (nog niet) goed Aansluitingen beperkt
Inhoudsopgave:
Marshall Heston 120: goede muzieksoundbar, minder overtuigend als thuisbioscoop
Disclaimer
Deze Marshall Heston 120 is door Tweakers beschikbaar gesteld voor het schrijven van een gebruikersreview. Er zijn geen inhoudelijke eisen gesteld aan deze review. Alle bevindingen zijn gebaseerd op ongeveer een week dagelijks gebruik in mijn eigen woonkamer.Mijn referentiekader
Audio blijft voor een deel subjectief. Daarom eerst wat context.De Marshall Heston 120 vervangt tijdelijk mijn Denon HEOS Bar-opstelling. Die bestaat uit een soundbar, een losse subwoofer en twee extra achterspeakers. Mijn ervaringen met de Heston 120 zijn dus onvermijdelijk gebaseerd op die vergelijking.
De soundbar is gedurende een week gebruikt voor:
- Spotify Connect
- YouTube Music
- Webradio
- Google TV Streamer met ondermeer Netflix, Disney+ en AppleTV
- Xbox Series X
Uitpakken en eerste indruk
De verpakking maakt direct duidelijk dat Marshall veel aandacht heeft besteed aan presentatie. De doos heeft een opvallende opdruk en in de doos zit een kartonnen inzet waarin de voedingskabel en HDMI-kabel zijn opgeborgen. De soundbar zelf zit verpakt in een foambag met Marshall-opdruk. Een klein detail, maar wel één dat direct een premium gevoel geeft. Een kleine kartonnen envelop bevat de snelstartgidsEenmaal uit de verpakking valt vooral het gewicht op. Met ongeveer 7 kilogram voelt de Heston 120 aanzienlijk zwaarder aan dan mijn Denon HEOS Bar van circa 4,8 kilogram. En hoewel de Heston kleiner is dan de Denon oogt hij door zijn rechthoekige vorm behoorlijk fors. De bouwkwaliteit voelt, mede door het gewicht, uitstekend aan.
Design
Het logo, de goudkleurige details en de fysieke draaiknoppen maken er een herkenbare Marshall van. In eerste instantie vond ik dat erg aantrekkelijk. Naarmate de week vorderde begon het design mij echter steeds meer tegen te staan. De soundbar trekt veel aandacht en voelt in mijn interieur wat onrustig en zeer aanwezig.Dat is uiteraard persoonlijk. Waar de één dit een eyecatcher vindt, zal een ander juist de voorkeur geven aan een neutraler ontwerp.
Installatie
De installatie verliep probleemloos.Ik heb de Heston 120 aangesloten via HDMI eARC op een Philips OLED-tv. De HDMI-passthrough-poort wordt gebruikt door een Google TV Streamer. De XBOX zit weer aangesloten via HDMI op de TV. Daarnaast is de soundbar bekabeld aangesloten op het thuisnetwerk. De installatie heb ik via WIFI uitgevoerd.
De snelstartgids is duidelijk en overzichtelijk. Een klein verbeterpunt is dat er geen QR-code wordt meegeleverd voor de app. Dat had de eerste installatie wat eenvoudiger gemaakt. Na installatie en starten van de juiste app werd de Heston vrijwel direct gevonden. Wat volgde was een firmware-update, de kamer correctie voor ruimtelijk geluid en het instellen van de chromecast. Binnen enkele minuten was alles gebruiksklaar.
Marshall-app
Na de installatie land je in de Marshall-app die een verzorgde indruk maakt en qua vormgeving goed aansluit bij de soundbar. Bovenin vind je een afbeelding van Marshall met direct daaronder het volume. Scroll je verder dan vind je de features zoals Spotify, webradio, instellingen voor geluid en presets.Tijdens de testperiode heb ik geen enkel probleem ondervonden met verbindingen of stabiliteit. De meeste webcast, zoals spotify, reageren snel. Vanuit Youtube Music lijkt enige vertraging te zijn voordat afspelen begint.
Fysieke bediening
Bovenop de soundbar bevinden zich fysieke bedieningselementen voor:- Volume
- Bass
- Treble
- Geluidsmodi
Muziek
Hier laat de Heston 120 zijn sterkste kant zien.Mijn muziekgebruik bestaat voornamelijk uit muziek uit de jaren 70 en 80. Zowel via Spotify Connect als via YouTube Music heb ik veel uren geluisterd. Wat direct opvalt is de heldere, open en frisse klank. Waar mijn Denon HEOS-opstelling wat zwaarder klinkt, kiest de Marshall duidelijk voor een lichter en sprankelender karakter.
Positieve punten:
- Heldere vocalen
- Meer detail in instrumenten
- Frisse klankkleur
- Uitstekende ondersteuning voor streamingdiensten
Webradio
Ook de ingebouwde radiofunctionaliteit werkt uitstekend.Het aanbod aan radiozenders is enorm. Zelf ben ik vooral blijven hangen bij Joe met zijn jaren 80-kanalen. Alles werkte stabiel en intuïtief. Je kunt favorieten instellen en de weergave start snel na keuze van een zender.
Films en series
Voor films en series heb ik voornamelijk gebruikgemaakt van Apple TV+ via de Google TV Streamer. De dialogen zijn uitstekend verstaanbaar. Dat geldt zeker wanneer de spraakmodus wordt geactiveerd. Die modus heb ik uiteindelijk permanent ingeschakeld.Minder enthousiast ben ik over de surroundervaring.
De Heston 120 creëert een ruimtelijk geluidsbeeld, maar weet bij mij nietde kamer te vullen. Hier schiet de Heston echt tekort.
Dolby Atmos
Om Dolby Atmos bewust te testen heb ik diverse Atmos-demo's via YouTube bekeken. Ook hier is wel waar te nemen dat geluiden bewegen in de ruimte, maar echt een Dolby Atmos ervaring kon ik er niet uit halen. Je blijft toch voornamelijk het geluid voor je in de buurt van de TV ervaren in plaats van om je heen.Bassweergave
De ingebouwde woofers doen hun werk prima. Er zit echt wel bass in, maar bass die je hoort, niet van het type dat je voelt.Gebruiksgemak
Het grootste minpunt in mijn setup is de volumeregeling via HDMI-CEC. Zowel de afstandsbediening van mijn Philips-tv als die van de Google TV Streamer reageren anders dan ik gewend ben. Waar ik voorheen een volumeknop kon vasthouden, moet ik nu bij herhaling drukken om een minieme verandering in volume te krijgen. Hierdoor heb ik eigenlijk de hele week de volume vanuit de App bediend in plaats van met de afstandsbediening van TV of Streamer.Daarnaast viel op dat het volume tussen verschillende bronnen sterk verschilt. Muziek klinkt relatief luid, terwijl films pas voorbij de helft van het volume echt tot leven komen (geen klachten gehad van de buren).
Pluspunten
- Compacte alles-in-één-oplossing
- Degelijke bouwkwaliteit
- Eenvoudige installatie
- Goede muziekkwaliteit
- Spotify Connect en Chromecast werken probleemloos
Minpunten
- Opvallend ontwerp past niet in ieder interieur
- Ruimtelijk effect blijft achter bij systemen met echte surrounds
- Bass mist de impact van een losse subwoofer
- HDMI-CEC-volumeregeling werkt in mijn setup niet prettig
- Aansluitingen beperkt
De Marshall Heston 120 heeft mij positief verrast als muzieksysteem. De heldere klank, uitstekende verstaanbaarheid en moderne streamingmogelijkheden maken dit een zeer prettige soundbar voor dagelijks muziekgebruik. Alleen zullen muziekliefhebbers niet kiezen voor een soundbar.Voor films en series ben ik minder overtuigd. Dat heeft deels te maken met mijn referentiekader. Ik ben gewend aan een Denon HEOS-opstelling met een losse subwoofer en achterspeakers. Vergeleken met die opstelling mis ik zowel de fysieke bass als een overtuigende surroundbeleving.
Eindoordeel: 3/5 sterren.