Skullcandy Crusher® 1080 ANC Zwart Review

3 september 2026, laatste update op 3 september 2026, 92 views Rapporteer
Testpanel +2

Een uitstekende hoofdtelefoon voor een scherpe prijs, dat krijg je bij aanschaf van de Skullcandy Crusher 1080 ANC. Een mooi klankbeeld dat je nog kunt verfijnen met een persoonlijk audioprofiel, uitstekende ANC en een erg goede batterijlooptijd. Minpuntjes zijn de wear detect die ik uit heb gezet, en het irritante uitzetgeluidje.

Pluspunten

• Uitstekend klankbeeld
  • Heerlijke, zelf regelbare bas
  • ANC
  • Personal Audio Profiles
  • Batterijlooptijd

Minpunten

• Koppelen ging niet makkelijk
  • Wear detect werkt niet lekker
  • Irritant bericht bij uitzetten

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn Teufel RealBlue NC uit een eerdere generatie (die niet eens in de Pricewatch staat...) in de kast heb gelegd. Corona, thuiswerken, en een andere baan maakten dat ik gelukkig was met mijn in-ears (Airpods Pro, nu in de 3e generatie). Minder zweterig, minder zwaar en redelijk tot prima noise canceling en geluid en daarmee geen behoefte om de oude set nog uit de kast te halen. Maar om nou te zeggen perfect - nee, zeker niet. Ik was dan ook blij in de gelegenheid te worden gesteld om eens te ervaren hoe de nieuwste generatie Over-Ear het doet.

Uitpakken en ingebruikname
Unboxing is tegenwoordig minder spannend. De doos waarin de Crushers komen is compact maar er zit genoeg padding in om tegen een stootje te kunnen. De hoofdtelefoon zit in een transporttas die er op foto's vrij basic uitziet maar in de praktijk zeer degelijk is, met een erg zachte binnenkant ('ik zou er wel in willen slapen als ie groter was', aldus gezinslid #1). Verder zoals gebruikelijk tegenwoordig een vrij beperkte leveromvang: twee kabels (USB-C en 3,5" cinch), een quickstart kaart en een opgevouwen handleiding die voor mij niet leesbaar was - het lettertype is gewoon te klein voor de leeftijd. De plaatjes waren gelukkig duidelijk genoeg.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2ZncPFaS99avgHMbVcbIaiKXVUE=/fit-in/120x90/filters:strip_icc():fill(white):strip_exif()/m/338364/1WZuUbFRic0o15Oni7ZcCOBs99MFx5Jur2UwuD8ngdBNDKvQMM.jpeg?f=120x90Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QRYmCEMEjmHLsuVB-yInQZyFDdo=/fit-in/120x90/filters:strip_icc():fill(white):strip_exif()/m/338364/1WZuUbRwIr10i1nZfrK6ZrXakIbFYG9fJNr11MIL2Q3UyMhwOF.jpeg?f=120x90Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SCNbgd7m_Vff1yhwcar9wig32p0=/fit-in/120x90/filters:strip_icc():fill(white):strip_exif()/m/338364/1WZuUbBz26XfU12mtG8P2ha1MKfFMgn3VZ1QgIbJgkMCXq6sQO.jpeg?f=120x90

Tegenwoordig gaat niets meer zonder app, dus de ingebruikname begint met het installeren van de Skullcandy app en het koppelen van de Crusher aan de Iphone. Dat ging niet makkelijk - volgens de handleiding zou je de aan/uit/koppelknop drie seconden ingedrukt moeten houden terwijl het apparaat uitstaat. Heb ik niet voor elkaar gekregen. Gelukkig is er ook nog een andere manier (via de joystick) die wel werkte, dus we kunnen gaan luisteren! Of nee - natuurlijk niet. Jullie raden het al: eerst moet de firmware van 1.0.1 naar 1.1.0 worden geüpdatet. Met 58% acculading over kan het luisteren dan beginnen!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tPHLBhn29NmvSUAQB09BBZNuwLs=/fit-in/120x90/filters:strip_icc():fill(white):strip_exif()/m/338364/1WZuUbShSgpxH7Df18CAoXBaQQC4vVPsoPpEIwmhkG7O0HtT9k.jpeg?f=120x90

Luistertest
Als jongere oudere uit de categorie '01-01-1970 zou best geloofwaardig maar niet flatterend kunnen zijn als geboortedatum' ben ik vooral benieuwd of het klankbeeld ook mee kan bij muzieksoorten waarop de Crusher niet is gebouwd. Natuurlijk, 'I got 5 on it' (Luniz) doet het geweldig en de bas klinkt fenomenaal door. Maar ik begin met 'The Spirit of Radio' (Rush) en uiteraard 'Toccata and Fugue in D Minor, BWV 565' in de uitvoering van Ton Koopman. En beide nummers laten meteen blijken dat de Crusher een topper is: een mooi helder klankbeeld waarin details niet in elkaar overlopen, en een op maat te versterken bas die je zoveel kunt laten overheersen als je wilt. Bach klinkt als in een kerk, het enige dat mist is het voelen van de bas in je buik zoals je dat bij een live opvoering doet. Ver weg is de Crusher hier echter niet van. Met vlag en wimpel geslaagd.

Ook bij het verdere gebruik en een bredere muziekselectie blijft de Crusher de eerste indruk vasthouden. Het luisteren van podcasts is ook fijn - de standaard equalizer instellingen geven net de extra boost om stemmen wat beter te kunnen verstaan, maar het is wel duidelijk dat dit niet de hoofdreden voor het bestaan van deze hoofdtelefoon is. Het switchen tussen de verschillende modes gaat met app of knoppen heel makkelijk, puntje voor het gebruiksgemak dus.

Ook op het filmvlak mag de Crusher zich bewijzen. Even pairen met de Apple TV (dat lukt nu zonder problemen, nu ik weet welke route werkt) en gaan maar. Er is slechts één film die genomineerd staat om zijn audiogeweld los te laten (al ben ik dankbaar voor nieuwe suggesties in de comments): All Quiet on the Western Front. En als ik nou nog een grotere TV of beamer zou aanschaffen zou de bioservaring compleet zijn: mooi gesepareerd geluid, met de bas die klinkt zoals door Volker Bertelmann bedoeld: vet en diep.

Na deze tests gaat de Crusher het dagelijkse gebruik in. Van de 374 gram merk ik in de praktijk weinig, hij draagt erg comfortabel. De headset is robuust, makkelijk mee te nemen en op de maat van je hoofd in te stellen. Wel voelt hij uiteraard zweterig aan als je aan de wandel gaat - niet helemaal duidelijk is hoe het leer het beste schoongemaakt en/of later vervangen kan worden. Voor langere wandelingen of op de fiets is hij denk ik minder geschikt, ook vanwege een tweede nadeel: de wear detect werkt niet echt goed. Dat begon ik te merken toen ik tijdens een wandeling de straat overstak en naar links en rechts kijken ertoe leidden dat de muziek op pauze ging. Later gebeurde dat ook zittend en moest ik de Crusher echt op de oren drukken om hem niet op de pauzestand te laten gaan. Of het aan het feit ligt dat ik brildrager ben, weet ik niet. Zonder bril zie ik niks dus op straat testen zou levensgevaarlijk zijn ;-). Na een krappe week best intensief gebruik is de akkulading nog steeds ruim boven de 40%, dus het batterijverbruik is uitstekend te noemen.

Features
Naast de al besproken Equalizer functie kent de Crusher Active Noise Canceling en True Spatial functionaliteit, beide uit de koker van Bose. De ANC werkt zoals verwacht erg goed - je kunt je echt helemaal van de omgeving afsluiten. De zogenaamde Stay Aware functie zorgt juist ervoor dat je omgevingsgeluiden nog steeds hoort, maar dan door je muziek heen gemixt. Een wat blikkige mix waar ik geen vriend van ben, maar het is zeker nuttig als je buiten aan het verkeer deelneemt bijvoorbeeld.
De True Spatial functie moet ervoor zorgen dat je een meer ruimtelijke indruk krijgt doordat de muziek niet meebeweegt als je je hoofd draait. Ik was niet onder de indruk van deze functionaliteit - ik ervoer weinig verschil tussen aan en uit.
Als laatste feature laat de app het toe om een zogenaamd personal audio profile aan te maken. Daarmee zou je luisterervaring worden aangepast aan je individuele hoorvermogen. Het koste een paar pogingen om het aanmaken te starten: ik kreeg eerst alleen een wit scherm te zien. Na een paar dagen werkte het plotseling wel. Je luistert vervolgens naar tonen in verschillende hoogte en geluidssterkte en daar maakt hij een profiel van dat je via een extra instelling in de app kunt selecteren. Dat werkt goed: mijn oude oren horen Innuendo veel voller dan zonder deze instelling.

De Skullcandy Crusher 1080 ANC is een heerlijke hoofdtelefoon, zeker voor liefhebbers van een goede bas. Hij is featurecomplete, al zal de ene functie de één meer aan spreken dan de ander. Echt positief verrast was ik door het draagcomfort en het zuivere klankbeeld, al zal een ander dat misschien een gebrek aan warmte in het geluid noemen.

Klein minpuntje vind ik de irritante, kinderlijk Amerikaanse 'See Ya' bij het uitzetten. Hopelijk komt er nog een mogelijkheid om dat zelf aan te passen. Ik hoop ook op verbetering van de wear detect functionaliteit - omdat je hem kunt uitschakelen heb ik er minder last van gehad, maar het zou toch mooi zijn als die het gewoon deed. Even wachten op een firmware update dus ;-). Ik vind dit echter niet genoeg om een heel punt aftrek te geven.

De prijs tenslotte - €250 op de website van Skullcandy zelf - is scherp te noemen. Zoals aangegeven heb ik deze via het testpanel mogen ontvangen, maar als ik hem voor 200 euro zou tegenkomen zou ik hem zeker ook zelf aanschaffen. Er waren al kapers op de kust binnen het gezin tenslotte...

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Skullcandy Crusher® 1080 ANC Zwart?