OPPO Reno16 Pro 5G Zwart Review
Na een tijd de Samsung Galaxy S24 als dagelijkse telefoon te hebben gebruikt, zocht ik vooral een toestel waarbij ik niet voortdurend rekening hoef te houden met de accu. Uiteindelijk kwam ik uit bij de OPPO Reno16 Pro. De combinatie van een relatief compact formaat, 6000mAh-accu, 80W snelladen en krachtige hardware sprak me direct aan.
Mijn telefoongebruik is behoorlijk intensief: veel schermtijd, Android Auto, Flitsmeister, ChatGPT, sociale media, fotografie en continu schakelen tussen apps. De Reno heeft dus bepaald geen rustig leven gekregen. Sterker nog: ik heb hem de afgelopen tijd flink in overclock getrapt om te ontdekken waar zijn grenzen liggen.
Tot nu toe is vooral één ding duidelijk: de Reno16 Pro houdt mijn gebruik verrassend makkelijk bij. In deze review deel ik mijn ervaringen, inclusief de punten waarop OPPO wat mij betreft steken laat vallen.
Pluspunten
Absurde accuduur bij zwaar gebruik, 80W laden Compact gezien de 6000mAh-accu Veelzijdige camera-opstelling 12/512GB Erg soepel ColorOS 16 bevalt beter dan verwacht
Minpunten
Europese versie krijgt 6000 in plaats van de beschikbare 6700mAh-configuratie UFS 3.1 in plaats van een nieuwere opslagstandaard
Bouwkwaliteit en formaat
Een belangrijke reden om voor de Reno16 Pro te kiezen was het formaat. Ik kom van een Galaxy S24 en wilde absoluut niet ineens met een enorme telefoon rondlopen.
De Reno16 Pro weet een voor mij erg prettige middenweg te vinden. Hij voelt handzaam aan, maar biedt tegelijkertijd een behoorlijk groot scherm en vooral veel meer accucapaciteit dan ik van mijn S24 gewend was.
De bouwkwaliteit voelt uitstekend. Het toestel is stevig, netjes afgewerkt en voelt absoluut niet als een goedkopere middenklasser. Ook het gewicht is wat mij betreft goed verdeeld. Ondanks de grote accu voelt hij niet als een baksteen in mijn hand.
Dat vind ik misschien nog wel één van de knapste eigenschappen van het toestel: je krijgt een 6000mAh-accu zonder dat het apparaat daardoor aanvoelt als een gigantische accutelefoon.
Scherm
Het AMOLED-scherm bevalt uitstekend. Alles oogt scherp, kleuren zijn mooi en de hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat de interface bijzonder soepel aanvoelt.
In combinatie met ColorOS reageert alles direct. Scrollen door websites, sociale media, instellingen of lange gesprekken voelt gewoon snel.
Ook buiten is het scherm goed bruikbaar. Ik heb niet het gevoel dat ik qua schermkwaliteit een duidelijke stap terug heb gedaan ten opzichte van mijn Galaxy S24.
De relatief dunne schermranden helpen bovendien om veel schermoppervlak in een nog steeds handzaam toestel te krijgen.
Prestaties – flink in overclock getrapt
Hier begon de Reno16 Pro mij echt te overtuigen.
Ik gebruik mijn telefoon niet bepaald rustig. Op een normale dag staan onder andere ChatGPT, Instagram, Chrome, WhatsApp, Outlook, Flitsmeister en regelmatig Android Auto te draaien. Ik wissel continu tussen apps en laat op de achtergrond van alles actief.
Ik heb hem de afgelopen periode dan ook, bij wijze van spreken, flink in overclock getrapt.
Niet met synthetische benchmarks, maar gewoon door hem zwaar te gebruiken.
Navigeren, muziek, GPS, mobiele data, Android Auto, ondertussen berichten beantwoorden, Chrome openen, foto's maken en daarna weer door naar een andere app.
Tot nu toe heb ik geen moment gehad waarop ik dacht dat de hardware tekortschiet.
Apps openen snel, multitasking verloopt soepel en ook bij langdurig gebruik blijft het toestel prettig reageren. Voor mijn gebruik zie ik daarom weinig reden om me druk te maken over de vraag of een andere telefoon in een benchmark nog wat hogere cijfers haalt.
Dit ding is gewoon snel.
Accuduur
Dit is voor mij zonder twijfel het sterkste onderdeel van de Reno16 Pro.
Mijn Nederlandse uitvoering heeft een accu van 6000mAh. Dat is op zichzelf al fors, maar cijfers op een specificatiepagina zeggen natuurlijk niet alles.
De praktijk doet dat wel.
Ik heb dagen gehad waarop de telefoon vanaf de ochtend intensief gebruikt werd voor sociale media, browsen, ChatGPT, foto's, berichten en allerlei andere zaken. Op andere dagen komt daar langdurig Android Auto en Flitsmeister bovenop.
In mijn batterijstatistieken heb ik onder andere periodes gezien met meer dan zeven uur actief schermgebruik, terwijl daarnaast nog uren achtergrondgebruik plaatsvond.
Over meerdere dagen liet ColorOS zelfs een gemiddelde actieve schermtijd van ruim tien uur zien. Dat moet je niet interpreteren als tien uur screen-on-time uit iedere afzonderlijke acculading, omdat ik tussendoor ook laad. Het laat vooral zien hoeveel dit toestel daadwerkelijk gebruikt wordt.
En precies bij dat gebruik maakt de Reno indruk.
Ik ben sinds de overstap veel minder bezig met mijn batterijpercentage.
Bij mijn S24 hield ik daar bewust rekening mee. Als ik wist dat ik nog een lange dag had, Android Auto ging gebruiken of 's avonds nog weg moest, dacht ik eerder na over wanneer ik kon laden.
Bij de Reno verdwijnt dat gedrag langzaam.
Dat vind ik belangrijker dan welk laboratoriumcijfer dan ook.
Android Auto en Flitsmeister
Android Auto verdient apart aandacht omdat dit in mijn geval geen functie is die ik één keer per maand gebruik.
Er zijn dagen waarop Android Auto langdurig actief is, samen met Flitsmeister, GPS, mobiele data en alle achtergrondprocessen die daarbij horen.
Dat is behoorlijk intensief voor een smartphone.
Juist in deze omstandigheden ben ik onder de indruk van de Reno16 Pro. Zelfs na langdurig gebruik in de auto heb ik niet meteen het gevoel dat ik daarna mijn resterende dag rondom een stopcontact moet plannen.
Voor mij is dit een veel representatievere praktijktest dan twintig minuten een benchmark laten draaien.
80W SUPERVOOC
De grote accu wordt gecombineerd met 80W SUPERVOOC en dat verandert de manier waarop ik laad.
Het belangrijkste is voor mij niet eens hoe snel een volledige 0-100%-sessie gaat. Ik laad mijn telefoon zelden bewust vanaf helemaal leeg volledig op.
Het voordeel zit juist in tussendoor laden.
Even aan de lader tijdens het eten, douchen of wanneer ik iets anders doe en ik heb alweer voldoende energie om uren verder te kunnen.
De combinatie is wat het zo sterk maakt.
Een grote accu zorgt ervoor dat ik weinig hoef te laden en 80W zorgt ervoor dat, wanneer ik het wel doe, ik niet lang hoef te wachten.
Daar raak je ontzettend snel aan gewend.
6000mAh versus 6700mAh
Er is wel een vreemde keuze van OPPO waar ik minder enthousiast over ben.
Van de Reno16 Pro bestaan uitvoeringen met een grotere accucapaciteit, terwijl de Nederlandse versie die ik heb een capaciteit van 6000mAh heeft.
Dat voelt een beetje zuur.
Niet omdat 6000mAh onvoldoende is – integendeel, de accuduur is één van mijn grootste pluspunten – maar juist omdat het toestel laat zien hoeveel mogelijk is met deze behuizing.
Als er elders een uitvoering met nog meer capaciteit mogelijk is, had ik die hier ook graag gezien.
Gelukkig is de 6000mAh-versie in de praktijk al bijzonder sterk.
Camera's
De camera's waren voor mij niet de belangrijkste reden om deze telefoon te kopen, maar de eerste ervaringen zijn positief.
Vooral de veelzijdigheid spreekt me aan. Je hebt niet alleen een hoofdcamera met een enorm megapixelaantal, maar meerdere daadwerkelijk bruikbare camera's.
De hoofdcamera maakt veel detail zichtbaar en de aanwezigheid van een telecamera geeft veel meer mogelijkheden dan alleen digitaal inzoomen op de hoofdcamera.
Ook de camera-app werkt snel. Even de telefoon pakken, camera openen en fotograferen voelt direct aan.
Ik wil hier bewust nog geen uitgebreid eindoordeel over geven. Om een camera goed te beoordelen wil ik hem langer gebruiken, met verschillende lichtomstandigheden, bewegende onderwerpen, nachtfotografie en video.
Mijn eerste indruk is in ieder geval goed.
ColorOS
Vooraf was ColorOS één van de onderdelen waarover ik twijfelde.
Ik kwam immers van Samsung en One UI is een ontzettend volwassen Android-schil. Samsung biedt enorm veel instellingen en ik was volledig gewend aan de manier waarop alles werkte.
De overstap naar ColorOS is echter veel makkelijker gegaan dan ik verwachtte.
De interface voelt snel en overzichtelijk. Animaties zijn soepel en de algemene bediening voelt logisch. Natuurlijk zitten sommige instellingen op een andere plek en doet OPPO bepaalde dingen anders dan Samsung, maar ik was daar verrassend snel aan gewend.
Tot nu toe heb ik niet het gevoel dat ColorOS een compromis is dat ik moet accepteren om de hardware van de Reno te krijgen.
Dat had ik vooraf niet verwacht.
Van Galaxy S24 naar Reno16 Pro
De vergelijking met mijn vorige S24 maakt voor mij eigenlijk het beste duidelijk waarom ik zo enthousiast ben.
De Galaxy S24 is absoluut geen slechte telefoon. Hij is compact, snel, heeft goede camera's en Samsung biedt uitstekende software.
Mijn probleem zat vooral in de combinatie van mijn gebruik en de relatief kleine accu.
Ik gebruik een telefoon blijkbaar intensiever dan waar zo'n compacte accu voor mijn gevoel echt comfortabel voor is. Daardoor werd tussentijds laden normaal.
Met de Reno16 Pro heb ik nog steeds een toestel dat ik prettig kan vasthouden, maar hoef ik veel minder rekening te houden met hoe ik hem gebruik.
Ik pak hem gewoon.
Android Auto nodig? Prima.
Een uur ChatGPT? Ga maar.
Instagram, Chrome, Flitsmeister, foto's maken en vervolgens weer navigeren? Ook goed.
Het apparaat lijkt er tot nu toe weinig moeite mee te hebben.
Dat geeft me meer gebruikscomfort dan een paar procent extra prestaties in een benchmark ooit zouden doen.
Wat kan beter?
Ondanks mijn enthousiasme is de Reno16 Pro niet perfect.
Dat de Nederlandse uitvoering een kleinere accucapaciteit heeft dan sommige andere varianten vind ik onnodig.
Daarnaast is niet ieder onderdeel van de interne hardware het allernieuwste van het allernieuwste. Wie puur specificaties vergelijkt, kan voor bepaalde onderdelen telefoons vinden met indrukwekkendere cijfers.
Ook kan ik over zaken zoals langdurige accudegradatie en softwaregedrag na maanden gebruik simpelweg nog niets zinnigs zeggen.
Hetzelfde geldt deels voor de camera's. Daarvoor wil ik eerst veel meer foto's en video's onder verschillende omstandigheden maken.
Dat zijn punten waarop ik deze review later eventueel nog zal aanvullen.
De Reno16 Pro heeft mij vooral verrast doordat ik minder over mijn telefoon hoef na te denken.
Dat klinkt misschien vreemd, maar voor mij is dat juist een groot compliment.
Ik wil niet gedurende de dag bezig zijn met de vraag hoeveel procent accu ik nog heb. Ik wil niet bedenken of Android Auto verstandig is omdat ik later nog weg moet. Ik wil mijn telefoon gewoon gebruiken.
En dat is precies wat ik met de Reno16 Pro doe.
Ik heb hem inmiddels flink in overclock getrapt: uren schermtijd, Android Auto, Flitsmeister, ChatGPT, Instagram, Chrome, fotografie, multitasking en alles door elkaar.
Hij blijft gewoon doorgaan.
De combinatie van een handzaam formaat, groot en goed scherm, uitstekende prestaties, 6000mAh-accu en 80W laden blijkt voor mijn gebruik bijzonder goed te werken.
Na mijn Galaxy S24 heb ik vooral het gevoel dat mijn telefoon zich nu aan mijn gebruik aanpast, in plaats van dat ik mijn gebruik aan mijn telefoon moet aanpassen.
En daarom blijft mijn conclusie voorlopig bijzonder simpel:
Wat is dit een absurd apparaat.
Heb jij ook een OPPO Reno16 Pro 5G Zwart?
:strip_icc():strip_exif()/u/763663/crop5724b901c862e_cropped.jpeg?f=community)