LG OLED evo C6 55" (C67) Zwart Review
Deze TV is tenopzichte van mijn 55OLEDC9 weer een stap vooruit in beeldkwaliteit. De helderheid is zicthbaar verbeterd en upscaling werkt beter bij SDR content. Ik was al erg verwend met de C9 dus het verschil is niet extreem schokkend voor mij. Wel vind ik de software van de oudere generatie beter. AI en reclame zijn zeer vervelende toevoegingen die gelukkig grotendeels uit te schakelen zijn maar standaard aan staan.
Pluspunten
Beeld is fantastisch Upscaling oude content Dolby Vision ondersteuning Design
Minpunten
afstandfbediening is beperkter tov oudere generatie AI rommel Privacy en reclame
Review: LG OLEDC67 – Een waardige opvolger met wat softwarematige hobbels
In 2019 schafte ik de LG OLED55C9PLA aan, een televisie die destijds als een van de beste op de markt werd beschouwd. Na al die jaren is het nog steeds een fantastische tv om naar te kijken. Toen ik de kans kreeg om een moderne opvolger van mijn trouwe C9 te testen, greep ik die dan ook met beide handen aan.Inhoudsopgave:
Uitpakken en eerste indruk
Bij het ontvangen van de doos viel direct op dat deze nog slanker was dan voorheen (ik had de doos van de C9 nog staan). Helaas is ook deze doos niet voorzien van plastic veiligheidsclips onderin, wat het later terugplaatsen voor service of verkoop lastig maakt.Na het verwijderen van de bovenkant staat de tv netjes beschermd in de doos, omhuld door piepschuim en een beschermhoes. Verder vind je in de verpakking de handleiding, een mooie stevige voet, de afstandsbediening, schroefjes en batterijen. Het netsnoer zit helaas — net als bij de C9 — vast gemonteerd aan de tv.
Aansluitingen en ergonomie
Na de montage heb ik bij het opstarten de installatie van de tv-zenders overgeslagen, aangezien ik een Google TV Streamer gebruik. Naast dit kastje heb ik mijn Xbox Series X, Nintendo Switch en een soundbar aangesloten. De tv beschikt over voldoende HDMI-poorten (allemaal HDMI 2.1) en ondersteunt HDMI eARC, waardoor de soundbar perfect samenwerkt met de tv.In tegenstelling tot de C9 van weleer zitten bij dit model alle HDMI-poorten aan de zijkant. Er zitten dus geen poorten meer recht achterop, wat bij de C9 een behoorlijk onhandige plek was bij wandbevestiging.
Software, interface en AI
Bij het eerste gebruik schrok ik wel even: ik werd direct geconfronteerd met meerdere privacyverklaringen en een erg druk homescherm. Ik was de relatief simpele en overzichtelijke webOS-interface van de C9 gewend. Dit nieuwe homescherm leek qua indeling meer op een drukke Netflix- of Prime Video-omgeving, vol met reclame, "suggesties" en "aanbevelingen". Ook kwam de term AI werkelijk overal terug.Na even duiken in de menu's (die helaas ook wat minder logisch zijn opgebouwd dan voorheen) heb ik al die extra troep en aanbevelingen direct uitgeschakeld.
Ondanks dat LG trots adverteert dat de C-serie voor het eerst dezelfde high-end processor heeft als de duurdere G-serie, vond ik de interface in het begin wat stroperig aanvoelen, zeker vergeleken met mijn oude tv. Het feit dat er standaard een "geheugenopschoner" tussen de tabbladen staat, gaf mij vooraf ook niet heel veel vertrouwen. Gelukkig voelde de interface weer een stuk soepeler en vlotter aan zodra alle suggesties en reclames uitgeschakeld waren.
Beeldkwaliteit
Nu het belangrijkste — the thing you all came for: het beeld.Heel eerlijk: in het begin dacht ik even "Is dit het nu?" Ik zag op het eerste oog nauwelijks verschil met de C9. Dat zegt natuurlijk ook veel over de kwaliteit van de C9; dat was en is simpelweg een uitstekende tv.
Maar na wat langer kijken en vergelijken vallen de verschillen zeker op:
- Helderheid: De maximale helderheid is een stuk hoger geworden.
- HDR-weergave: HDR-content heeft een veel groter en sprekender contrast tussen donkere en lichte delen.
- Upscaling: De upscaling van oudere films en series (HD/SDR) werkt merkbaar beter en scherper.
Geluid
Het ingebouwde geluid is weliswaar beter dan bij de C9, maar ik vind het nog steeds niet denderend. Ik heb er daarom een soundbar op aangesloten. Hoewel dit geen super high-end model is en er vanwege de WAF (Wife Acceptance Factor) geen losse subwoofer bij staat, is het geluid hiermee een stuk beter. Fijn detail: de tv ondersteunt Dolby Atmos en stopt dit netjes via HDMI naar de soundbar door.Gaming
De dedicated gamingmodus is een zeer fijne toevoeging. Hier kun je overzichtelijk instellingen beheren voor onder andere VRR, G-Sync en FreeSync. Gaming op de Xbox Series X werkt dan ook uitstekend.
Dolby Vision wordt volledig ondersteund en levert prachtige beelden op tijdens het gamen. Merken als Samsung ondersteunen helaas geen Dolby Vision, wat ik persoonlijk een groot pluspunt vind voor LG-tv's (aangezien HDR10+ toch wat minder mainstream is). Naast Dolby Vision ondersteunt dit model uiteraard ook HDR10 en Hybrid Log Gamma (HLG).
Al met al ben ik erg tevreden met deze tv. Ik hoop dat LG de kritiek op de drukke software — die ik vaker terugzie in de media en online — ter harte neemt en hier in toekomstige updates wat mee doet. Los van de softwarematige minpuntjes is de hardware uitstekend en is dit een geweldig scherm voor zowel films, serie-gebruik als gaming.
Beoordeel deze review:
Heb jij ook een LG OLED evo C6 55" (C67) Zwart?