Jolla Phone Oranje Review
LET OP: Ik ben volledig onbekend met Sailfish OS. Zowel de limitaties van de Android-ondersteuning als de Linux-mogelijkheden zijn voor mij nog onbekend.
In de basis; de telefoon werkt. Je kan er alles mee wat jij verwacht van een telefoon. Apps kan je installeren via de Aurora Store en F-Droid. De bouwkwaliteit is eigenlijk best goed. Geen merkbare flex als je er druk op uitoefen. Het achterkantje is plastic, maar ik heb geen hoge eisen aan de "feel" van een smartphone.
Helaas zijn er onderdelen waar aan gewerkt moet worden. De camera hardware kan beter. Zelfs vergeleken met mijn Fairphone 6(mid-range apparaat), is de Jolla camera is geen hoogstandje. De Android-ondersteuning en essentiele Linux functies hebben ook meer liefde nodig, al werkt het wel.
Pluspunten
Goede bouwkwaliteit Snel genoeg voor wat het kan 12GB werkgeheugen, 256GB opslag Android ondersteuning is best goed Externe tray voor twee SIM en een SD-kaart Achterkant eenvoudig te vervangen Ontwikkelmogelijkheden vanwege I2C/I3C terminals achterop het toestel
Minpunten
Mijn bank-app werkt niet Dwingt Jolla-account af Camera is niet geweldig Maar niet alle Android apps werken zoals verwacht
Deze review zal ik in de loop vande tijs uitbreiden naarmate ik meer leer over de hardware en software van het toestel.
Unboxing
De telefoon en het extra achterkantje zaten netjes verpakt. Niets aan op te merken! Ik heb de "Snow White" variant gekocht en daarbij kwam een "Inari Blue" achterkant met verlichting.
Het toestel kwam aan met ruim de helft aan lading. Dit gaf mij genoeg tijd om zaken in te stellen en wat apps te installeren. Pas de volgende dag in de avond heb ik het aan de lader gehangen. Ik kan alleen nog niets zeggen over de accuduur omdat ik er nog geen regulier gebruik van heb gemaakt.
Presentatie
Eerlijk, de telefoon ziet er netjes uit en erg sterk. Ik heb wat heen en weer gedraait een het frame. Een beetje gedrukt tegen de achter- en voorkant. Geen enkel merkbare flex te bekennen. Daarintegen ben ik ook niet in de stemming om mijn dure telefoon met een gelimiteerde oplage te vernielen. Dat laat ik over aan YT-ers die daar om bekend staan..
De achterkantjes hebben ook een interessante functionaliteit. Onder het afneembare deel is een I2C interface waarmee een ontwikkelaar mee kan experimenteren. De telefoons zijn zowel in I2C en I3C uitgebracht.
Er was een productiefout waarbij een aantal telefoons de langzamere I2C hardware hebben in plaats van de bedoelde I3C. Ik kreeg bericht van Jolla of ik de hardware wilde laten upgraden, maar dan zal de telefoon pas later het jaar worden verzonden. Ik heb gekozen voor I2C, omdat ik niet voor telefoons ontwikkel.
Achterkant
Er zit een insparing aan de onderkant van de telefoon waarmee je de achterkantjes met een beetje kracht eraf kan trekken. Een andere erop klikken is ook zo gepiept. Je krijgt ook niet het gevoel dat ze er afvallen. Het mechanisme is goed uitgevoerd.
Het Inari Blue achterkantje heeft een "breathing" LED-verlichting. Deze kan worden uitgezet met de "Inari Blue" Top Menu-opties.
(Ik wilde een GIF invoegen, maar dit lijkt niet te werken op Tweakers)
Tot mijn lichte telleurstelling heeft het witte achterkantje een productiefoutje. Het is moeilijk te zien op de foto, maar er is een zichtbare bult waar het I2C chipje zit. Zit zorgt ervoor dat het niet volledig aansluit aan het frame. Het donker blauwe kantje heeft dit niet en sluit netjes aan.
:strip_exif()/m/669131/1WVG1xLPwqfwMLUkXbaEnHoVIqq4fMU9rRdVokhn8K9aMAt9pI.jpeg?f=620xauto)
Camera
Ja.. de camera is niet erg goed. Voor mijn dagelijks toestel gebruik ik een Fairphone 6. Deze word al beschouwd als mid-range en heeft duidelijk een betere camera. De Fairphone gebruikt daarintegen ook tweaks in de software die de kwaliteit van foto's verbeterd. Dit sooft software-matig tweaking is op de Jolla Phone uiteraard ook mogelijk. Resolutie van de Jolla camera is 8192x6144. Ik weet nog niet hoe ik kan achterhalen welk fotosensor erin zit.
Hieronder een side-by-side van het zelfde onderwerp onder dezelfde belichting. Voor beide toestellen heb ik gebruik gemaakt van de GraphoneOS Secure Camera app. Naast een verschil in white balancing kan ik in de hoge resolutie wel zien dat de Fairphone beter z'n best doet om te focussen, terwijl ik de Jolla Phone zie stoeien met de focus. Uiteindelijk krijg je wel een degelijke foto.
Geluid
Geluid is niet veel beter of slechter dan andere mid-range toestellen. Tijdens het gebruik van een media player kan je nog altijd horen dat het een smartphone is. Verwacht niet dat de lat heel hoog ligt.
SIM en micro-SD
De SIM-tray is te verwijderen zonder een tooltje. De telefoon heeft een kleine insparing waar jij je nagel in kan zetten om de tray eruit te trekken. De tray heeft ruimte voor twee SIM-kaarten en een micro-SD kaart.
Sailfish Applicaties
Er kan voor Sailfish OS native applicaties worden ontwikkeld. Jolla heeft een Software Development Kit beschikbaar zodat gebruikers het aanbod op de Jolla store kunnen vergroten. Het aanbod is op het moment niet erg uitgebried, al valt mij wel op dat in de loop van de dagen er wel programma's bij zijn gekomen. Ik zie een paas nieuwe games, wat productiviteit-apps waaronder een Obsidian launcher, weer-apps en een verzameling aan tools voor vanalles en nogwat.
Jolla heeft uiteraard ook hun eigen selectie aan apps, maar dit zijn voornamelijk de basisfuncties voor een telefoon.
Android-ondersteuning
Een werkende Linux telefoon is allemaal leuk en aardig, maar zonder Android apps zullen niet veel mensen interesse hebben om een overstap te maken. Net zoals Ubuntu Touch die gebruik maakt van Waydroid, heeft ook Sailfish OS een sandbox waar Android apps in draaien. Dit is dan wel met microG. Het gebruik van Google Play Services of Open GApps raad Jolla sterk af vanwege compatibiliteits-issues. Apps die zijn aangeschaft via de Google Play store zullen waarschijnlijk niet beschikbaar zijn in Sailfish OS.
Zowel /e/OS als Sailfish OS zijn natuurlijk geen officiele Android uitvoeringen, dus je zou verwachten dat de app-compatibiliteit gelijk zal zijn. Dit is helaas niet het geval. Mijn Fairphone is boot-locked en dat is een vereiste voor sommige apps. De Android-sandbox van Sailfish OS is duidelijk niet voorzien van de boot-lock. Dit zorgt ervoor dat mijn bank-app (ING) niet werkt, terwijl deze vlekkeloos werkt op /e/OS. DigiD en andere overheids-, medische- en financiele-apps lopen daarom ook risico niet te werken.
Van de niet-kritische apps die ik gebruik op mijn Fairphone werken de meeste apps ook in Sailfish OS, maar met een paar uitzonderingen. Een grote teleurstelling is de VLC app. Hartstikke goede media speler. Lijkt vlekkeloos te installeren en te gebruiken op Sailfish, maar de app heeft problemen met de geluidsweergave. Zodra je muziek afspeel komt er geen geluid uit. Andere media spelers werken prima. VLC blijkbaar niet. :(
Filesharing
Apps zoals KDE Connect werkt zonder problemen met mijn Steam Deck, Fairphone en mijn PC. Ook het sharing-mechanisme die jij vast regelmatig gebruik in Android werkt onderling sandboxes op Sailfish. Andere filesharing-apps zoals LocalSend werken zonder problemen.
Navigatie
Ik gebruik voornamelijk HERE WeGo voor navigatie, dus deze heb ik eerst geprobeerd. De app werkt..ish.. Tijdens gebruik van de app merk je al snel een lage FPS en de GUI loopt regelmatig vast. Door de app even weg te swipen en weer op te roepen zie je dat de app wel heeft gedaan wat jij wilde, alleen zag je het niet.
Apps zoals Waze, Google Maps, OsmAnd en Organic Maps werken aanzienlijk beter dan HERE WeGo zonder UI glitches, maar de app heeft moeite met her localizeren van mijn werkelijke positie. Al deze apps geven dezelfde verkeerde locatie wat hoogst waarschijnlijk komt door Sailfish OS.
Wellicht zijn dit software gltiches en zal het worden verholpen met toekomstige updates. Tijdens het schrijven van deze review is er al een update uitgebracht. Er zullen er ongetwijfeld meer volgen.
Communicatie
Chat-apps zoals Whatsapp, Signal en Telegram werken zoals je verwacht. De Sailfish OS werkt in dat opzicht precies als Android. Je steekt je SIM-kaart in de telefoon, je opent de app, geeft je nummer door en je bent binnen. De apps vragen voor toestemming voor videobellen en media toegang zoals je dat gewend bent. Tijdens het koppelprocess krijg ik SMSjes opde Jolla Phone binnen met de koppelcodes. Dus ook dat werkt. Heel eerlijk had ik daar ook geen andere verwachtingen. Email clients zoals Thunderbird doen ook gewoon hun ding.
Vroegtijdig Oordeel
Jolla heeft een sterke lanceering gemaakt met hun nieuwe Jolla Phone. Het is mij duidelijk uit hun newsletter dat ze de vraag voor dit product ook niet zo hoog hadden ingeschat. Voor het produceren vand e telefoon wilde ze op zijn minst 2000 pre-orders. Al wisten ze snel dat ze meer dan 2000 oplagen gingen produceren hadden ze niet verwacht dat het er bijna 10.000 gaan worden.
Ja, op dit moment is het een gadget voor privacy- en technologiegeeks, maar het verkoopsuccess van Jolla lijkt mij een duidelijk signaal dat er verschuivingen in de markt hebben plaatsgevonden. Hier op Tweakers weet men dat maar al te goed. Of je het er mee eens bent of niet is terzijde. De vraag voor technologie die de ontkoppeling van "Big Tech" mogelijk maakt is gegroeid.
Op dit moment kan de Jolla Phone 2026 voor mij geen daily driver worden. Ik heb heb een eenmanszaak en ik heb mijn financiele apps zoals ING, Tikkie en SumUp nodig. Dat mijn favoriete mediaspeler niet werkt is jammer, maar geen dealbreaker. Los van de Androidondersteuning is Sailfish OS is een goed werkende OS. Als de vraag voor Jolla blijft groeien zal het aanbod aan applicaties meegroeien. Voor sommige is het voldoende als daily-driver, maar voor mij schiet het net tekort.
Ik geef deze telefoon een 3.5 / 5. Het heeft potentie, maar het moet zich verder ontplooien.
PS: Als jij dit lees wens ik jou een extra fijne dag toe.
:strip_icc():strip_exif()/u/669131/crop5ab7ac648e05e_cropped.jpeg?f=community)