WD Blue 3,5" (CMR, 256MB cache, 5640rpm), 8TB Review

14 augustus 2026, laatste update op 14 augustus 2026, 23 views Rapporteer

In tegenstelling tot andere hardeschijfmerken heb ik tot op heden nog geen WD Blue gehad die fouten gaf. Ik heb gehad 1TB, 2TB, 4TB, 6TB en 8TB (de eerste CMR) WD Blue HDD. Bevalt erg goed. De snelste en stilste tot nu toe. Energieverbruik is ook laag voor een CMR HDD van 8TB. Kleine verbeteringen tov het 128MB cache model.

Pluspunten

• CMR !!
  • 256MB cache
  • Stil
  • Zuinig
  • SMART, NCQ, General Purpose Logs (GPL) herkend door Crystal Disk Info
  • Voelt robuust gebouwd aan
  • 227 MB/s seq read
  • 221 MB/s seq write

Minpunten

• Prijs! Vond 210 euro al aan de hoge kant. Alles is relatief want ze kosten nu het dubbele. Gaan wij het nog meemaken dat deze weer naar 160 euro zakt?

Vergelijking met het vorige model volgens de fabrieks specificaties uit de specsheets op een rij:

WD Blue 8TB Mk II (WD80EAAZ) 4 platter
256MB Cache, 215 Mb/s, 5.2 W Lezen/Schrijven, 3.4 W Idle, 24 dB Idle, 28 dB Seek.

WD Blue 8TB Mk I (WD80EAZZ) 5 platter
128MB Cache, 185 MB/s, 6.2 W Lezen/Schrijven, 4.1 W Idle, 25 dB Idle, 30 dB Seek.

Beiden: 0.4W in standby modus met geparkeerde platter

Voor de snelheidstest heb ik deze aangesloten en gemeten in dezelfde oude Z370 bord waar ik mijn 128MB cache model ook op had getest, op dezelfde onboard Intel SATA chipset controller. De snelheden van dit hardeschijf met 256mb cache heb ik bijgevoegd.

Zowel de oude (met 128MB cache) als het nieuwe type (met 256MB cache) heb ik als prettig ervaren. Geen revolutie maar evolutionele kleine verbeteringen hier en daar.

Ik hoop dat WD deze stille en zuinige lijn doorzet.
Helaas zie ik dat ze met hun 10TB en 12TB WD Blue hebben gekozen voor een hogere draaisnelheid van 7200 rpm. https://www.westerndigital.com/nl-nl/products/internal-drives/wd-blue-desktop-sata-hdd?sku=WD120EAGZ

Is dit stille en zuinige 5640 rpm met een 8TB CMR het einde van een tijdperk?

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een WD Blue 3,5" (CMR, 256MB cache, 5640rpm), 8TB?