EcoFlow Stream AC 5000, per stuk Review

13 augustus 2026, laatste update op 15 augustus 2026, 474 views Rapporteer
Product gekregen +2

De unboxing en installatie van de Stream AC 5000. Wat meteen opvalt is het gewicht, met 45,4 kilo is deze accu voor zijn 5kWh opslagcapaciteit een stuk (+-18kg) lichter dan bijvoorbeeld de Marstek Venus E V3. De bouwkwaliteit voelt solide en professioneel aan, en de installatie verloopt echt plug and play, stekker erin, app installeren en binnen enkele minuten gekoppeld aan de P1 meter en 0 op de meter. Ik neem je mee door het uitpakken, de installatie en de eerste indruk. Over drie tot vier weken volgt het uitgebreide vervolg, waarin ik kijk hoe de accu zich in de praktijk gedraagt.

Pluspunten

• Modulair uitbreidbaar
  • Relatief licht voor 5kWh
  • Plug & play

Minpunten

• geen modbus
  • HA integratie geen officiele ondersteuning
  • Lokale aansturing alleen via Bluetooth

EcoFlow STREAM AC 5000, eerste indruk en installatie

Inleiding

De EcoFlow STREAM AC 5000 is bij mij binnen en dit is de unboxing en installatie review. Over een week of 3 tot 4 volgt het uitgebreide vervolg, wanneer ik de accu echt een tijdje in de praktijk heb kunnen testen.

Levering

Al vanaf het plaatsen van de bestelling in de webshop kreeg ik goede communicatie over de levering. Op de dag van ontvangst stuurde vervoerder DSV zelfs nog een sms dat het pakket die dag geleverd zou worden, een prettig detail waar niet elke vervoerder de moeite voor neemt.

De accu kwam op een soort pallet aan, en ik had de P1 meter los bijbesteld, dus in totaal kwamen er twee pakketten binnen, wel samen verzonden.

Unboxing

De accu zelf is erg netjes verpakt. Je kunt goed zien dat er ook over de verpakking is nagedacht, minimale loze ruimte, maar toch genoeg beschermend materiaal om dit zware apparaat veilig te vervoeren. In de doos zaten naast de EcoFlow STREAM AC 5000 zelf een dikke, degelijke voedingskabel, de handleiding en een muurbeugel.

Mijn advies, til de accu met twee personen uit de doos. Wat me overigens direct opviel is dat de accu relatief licht is voor zijn opslagcapaciteit, zeker in vergelijking met concurrenten, met 45,4 kilo weegt hij bijvoorbeeld een stuk (+-18kg) minder dan de Marstek Venus E V3, die met vergelijkbare capaciteit toch rond de 63 kilo uitkomt.

In de losse doos van de P1 meter zaten de meter zelf en een antenne. Qua uiterlijk is deze meter en antenne opvallend gelijk aan die van Anker Solix, wat ik overigens als een pluspunt zie, blijkbaar een bewezen stuk hardware.

Bouwkwaliteit en details

De bouwkwaliteit is enorm solide. Het design is strak, minder flashy dan bijvoorbeeld de Marstek, maar juist door dit design krijg je meteen het gevoel dat je met een professioneler, volwassener product te maken hebt. Ik ben ook erg gecharmeerd van de mogelijkheid tot uitbreiden, de connectors daarvoor zijn netjes afgedekt met solide rubberen kapjes. Ook de noodstroom aansluiting aan de zijkant is op dezelfde manier netjes afgedicht met een rubberen kapje, deze heb ik overigens nog niet getest.

Verder vielen me de grote, solide koelribben op. Koeling is natuurlijk essentieel om een systeem zo efficiënt mogelijk te laten draaien, en hier zie je dat EcoFlow er goed over heeft nagedacht. Aan de bovenzijde zitten stevige handvatten om de accu te verplaatsen, en aan de onderzijde rubberen voetjes die voor een stabiele plaatsing zorgen, allebei kleine maar praktische toevoegingen.

Nog een mooi detail is de connector aan de voedingskabel. Zodra je deze op de accu aansluit, wordt hij als het ware vergrendeld via een draaimechanisme. Om de connector los te maken, moet je hem eerst een kwartslag draaien voordat je hem eruit kunt trekken. Ook hier merk je dat er goed is nagedacht over de kleinere details, het is hierdoor nagenoeg onmogelijk dat de stroomkabel per ongeluk aan de achterzijde losschiet.

Installatie

Na het uitpakken was het tijd om de accu op het stopcontact aan te sluiten en de P1 meter te koppelen aan de P1 poort van mijn slimme meter in de meterkast. Op de zijkant van de accu zit een QR code die je naar de Play Store of App Store leidt om de EcoFlow app te downloaden.

Na het aanmaken van je account gaat de app automatisch op zoek naar apparaten. Zodra de accu en de P1 meter zijn aangesloten, verschijnen ze in de app. Ik heb eerst de accu toegevoegd en de wifiverbinding gemaakt, en daarna de P1 meter.

Wat de app duidelijk vermeldt, is dat zowel de accu als de P1 meter verbinding moeten maken met een 2,4GHz wifinetwerk. Let hier tijdens de installatie op, veel providers configureren tegenwoordig standaard een gecombineerd wifinetwerk, waarbij het 2,4GHz en 5GHz netwerk dezelfde naam (SSID) delen. Geef in dat geval het 2,4GHz netwerk in je modem even een andere naam (bijvoorbeeld: wifinaam-2.4), dan verbindt de accu & P1 meter zonder problemen.

Tijdens het toevoegen van de accu werd direct een firmware update gevonden, die ik meteen heb geïnstalleerd. Dat proces verliep uitermate soepel (kan Marstek nog wat van leren ;) ) en was bij mij binnen 2 minuten geregeld, al kan ik niet met zekerheid zeggen of dat voor iedereen zo snel gaat. Zodra de P1 meter is toegevoegd, vraagt de app om deze aan de accu te koppelen, en na het kiezen van de gewenste bedrijfsmodus ben je zo goed als klaar. De app biedt drie modi, AI, Zelfverbruik en Aangepast. Ik heb voor Zelfverbruik gekozen, waarbij de nadruk ligt op het zo veel mogelijk gebruiken van opgeslagen energie voor eigen verbruik. Bij Aangepast heb je meer controle over wanneer de accu precies laadt en ontlaadt, en de AI-modus moet uiteindelijk zelf de beste strategie bepalen. Die laatste ga ik in het vervolg van deze review nog verder onder de loep nemen.

Wat me opviel is dat de standaard Zelfverbruik modus het laadvermogen op 2.500W had staan. Op een gedeelde groep vond ik dat toch aan de forse kant, dus heb ik dit voor de veiligheid zelf teruggebracht naar 1.500W. Sta je op een eigen aparte groep, dan kun je natuurlijk gewoon een hoger vermogen instellen.

Na installatie en het aanmaken van een account duurde het 5 minuten voordat de accu en de P1 meter gekoppeld en operationeel waren. Het is echt super simpel.

Specificaties die opvallen

Op de zijkant van de accu staat een uitgebreid specificatielabel, maar de belangrijkste dingen voor de gemiddelde gebruiker zijn eigenlijk simpel. De accu heeft een capaciteit van 5.024Wh, en die kun je ook echt volledig benutten, van 0 tot 100%, zonder verborgen ondergrens. De behuizing heeft een IP65 beschermingsklasse. Daarnaast is het systeem modulair uitbreidbaar, je kunt in stappen van 5kWh extra uitbreidingsbatterijen toevoegen, tot een maximum van 15kwh per torentje (inclusief hoofdunit).
Qua vermogen is het net iets genuanceerder. Op een gedeelde groep zit je aan 800 watt ontladen, op een eigen aparte groep loopt dat op tot 2.500 watt, en met een uitbreidingsbatterij erbij haalt het systeem uiteindelijk tot 3.000 watt. EcoFlow noemt daarnaast 10.000 laadcycli, 10 jaar garantie, en 15 beschermingslagen tegen onder andere terugstroom, isolatiefouten, overspanning en oververhitting. Geeft toch een veilig gevoel.

Home Assistant en lokale aansturing

Omdat ik graag alles in mijn eigen Home Assistant opzet integreer, heb ik meteen een developer API key aangevraagd via developer.ecoflow.com. Deze heb ik nog niet ontvangen, maar ik hoop deze zo snel mogelijk binnen te krijgen zodat ik de STREAM AC 5000 kan koppelen aan mijn HA omgeving. Ik ga hiervoor de integratie tolwi/hassio-ecoflow-cloud testen, die via HACS te installeren is. Dit is geen officiële integratie van EcoFlow zelf, maar het feit dat er een actieve community achter zit die dit soort integraties bouwt en onderhoudt, zie ik wel als een pluspunt. Wat helemaal ideaal zou zijn, is als EcoFlow hier zelf ook actief support voor gaat bieden.

Belangrijk om te weten is dat deze integratie, net als de developer API zelf, via de EcoFlow cloud werkt (REST en MQTT), en niet lokaal. Er is dus geen mogelijkheid om de STREAM AC 5000 volledig lokaal aan te sturen zonder internetverbinding of cloudafhankelijkheid, zoals bijvoorbeeld bij Anker Solix of de Marstek Venus E V3 via Modbus TCP wel kan. Voor de techneut onder de lezers is dat een punt om rekening mee te houden.

Voorlopige pluspunten
Uitstekende communicatie rond bestelling en levering
Zeer degelijke, nette verpakking Solide bouwkwaliteit, voelt professioneel en volwassen aan
Slim vergrendelmechanisme aan de voedingskabel
Relatief licht voor zijn capaciteit vergeleken met concurrenten
Volledig te ontladen van 0 tot 100%, geen verborgen ondergrens
Installatie en app koppeling snel en simpel, inclusief soepele firmware update
Actieve community rond Home Assistant integratie

Voorlopige minpunten
Geen mogelijkheid tot volledig lokale aansturing, enkel via de EcoFlow cloud/app
Home Assistant integratie is niet officieel, enkel via een community project
Developer API aanvraag kan enige tijd op zich laten wachten

Wat gaan de komende weken brengen

De komende drie tot vier weken gaat de STREAM AC 5000 gewoon zijn werk doen, zonnestroom opslaan overdag en die weer teruggeven zodra ik ervan verbruik. Spannend is dat op zich niet, dit systeem moet vooral heel goed zijn in het (on)opvallend nul op de meter draaien. Toch ben ik benieuwd naar een aantal dingen. Hoe stabiel en soepel de Zelfverbruik modus in de praktijk schakelt tussen laden en ontladen, en hoe de app zich verder gedraagt in het dagelijks gebruik. En kijken hoe de lokale Home Assistant integratie zich in de praktijk gedraagt.
Over een paar weken volgt het volledige verhaal.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een EcoFlow Stream AC 5000, per stuk?

Met een vermogen van slechts 1500W ga je natuurlijk nooit de nul op de meter halen. Ja, misschien dit salderingsjaar in totaal over het hele jaar, maar zelfs dat lijkt me stug (zeker als het huis verder geëlektrificeerd is)
Klopt helemaal. Het viel mij alleen op dat het oplaadvermogenout of the box zo ingesteld stond. Op een aparte groep zou ik deze direct op 2500W zetten (of laten staan) echter heb ik de accu nu op een gedeelde groep zitten en dan voel ik mij niet helemaal gerust met 2500W vermogen met andere verbruikers op dezelfde groep.