Noctua NH-D15 chromax.black Review

10 augustus 2026, laatste update op 10 augustus 2026, 15 views Rapporteer

Gekocht i.v.m. de goede koeleigenschappen en de geluidsproductie

Pluspunten

• Zeer stil
  • veel accessoires
  • duidelijke uitleg
  • koelt goed

Minpunten

• Prijzig
  • Zwaar
  • Groot

Deze koeler gekocht om de AMD ryzen 7 9800X3D te koelen en voor mij waren de belangrijkste uitgangs punten goed koelen, maar ook stil. Ik heb niet gekozen voor de nieuwere NH-D15 G2, dit omdat ik deze gewoon te hoog vond in prijs t.o.v. de prestaties.

De koeler wordt zeer compleet geleverd met goede koelpasta en alle benodigde accessoires inclusief een schroevendraaier om hem vast te zetten en een splitter voor als je beide fans op 1 fan header zou willen aansluiten.

Wat ik zeker erg prettig vond zijn de duidelijk instructie video’s op de site van Noctua zelf.

Zijn er dan geen nadelen aan deze fan? Buiten de toch wel forse prijs, moet je wel rekening houden met een behoorlijk grote CPU koeler, wat de installatie in een wat kleinere behuizing kan bemoeilijken. Zelf heb ik deze koeler in een Fractal North (geen XL) behuizing geplaatst. Volgens de specificaties van deze behuizing zou dit maar net passen en ik maar 1 a 2 milimeter speling over moeten houden. Dit viel in de praktijk erg mee en zit er zeker meer als 5 milimeter ruimte tussen de kast en de voorste CPU fan. Ook is het gewicht van deze koeler iets waar je wel rekening mee moet houden. Ik kan me goed voorstellen dat als je de computer regelmatig vervoerd dit niet goed is voor het moederbord waar alles aan hangt.

De voorste fan zit bij mij volledig boven de RAM modules, nu heb ik gekozen voor een kast met zo min mogelijk led verlichting. Mocht je wel graag RAM modules met led willen gebruiken, dan kan het dus zijn dat je deze slecht zit omdat de voorste fan hier boven zit.

Zou ik deze koeler weer kopen? Ja, ondanks de toch wel stevige prijs, ben ik - ook met deze warme dagen - erg te spreken over het koelvermogen en de zeer stille werking.
Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Noctua NH-D15 chromax.black?